10-19-2012
|
#17
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası
Dereotu Tohumu
Familyası Umbelliferae
İlmi Adı Anethum graveolens
Fransızca Aneth
İngilizce Dili
Almanca Dili
Kullanılan Kısmı Yaprağı, sapı ve tohumu (çekilmiş veya çekilmemiş)
Yetiştiği Yer Avrupa, Akdeniz bölgesi, Güney Rusya, Hindistan, Amerika, İran, Mısır
Toplama Zamanı Mayıs - Eylül
Özelliği Gaz söktürür, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür, spazmı giderir, süt getirir
Sağlık Açısından Uykusuzluk (gece fazla yenmişse), spazmlı hıçkırık ve karın ağrısına iyi gelir Kuru fasulye, nohut ve bakla gibi hazmı ağır olan yemeklerin sindirimini kolaylaştırır
Kullanılışı 1 tatlı kaşığı tohum 1 bardak kaynar suda demlendirilir, günde 2-3 kez içilir Basur için: 10 gr tohum 200 gr suda demlendirilir, günde 2 bardak, öğle ve akşam içilir
Mutfakta Kullanılışı Borş çorbası, kuzu eti, lahana turşusu veya salatası, pirinçli dolmalar, beyaz peynir, kabak, tereyağı, pilav vb Toz haline getirilen tohum keklere, bisküvilere, bazı kremalara kullanılır Taze yaprakları salatalara, yemeklere, çerezlere çeşni, tat ve koku verir
Estetik Açıdan Yeri yoktur
Ek Bilgi Diğer adı: Durakotu, turakotu, tereotu Geçmişte Roma'da dereotu zevki ve sevinci simgelerdi Kuvvetlenmek amacıyla bu bitkinin yağını kullanan gladyatörler için dirliğin sembolü idi
Demirhindi
Familyası Leguminosae
İlmi Adı Tamarindus indica
Fransızca Tamarin
İngilizce Tamarind
Almanca Tamarind
Kullanılan Kısmı Kurutulmuş meyvası
Yetiştiği Yer Afrika, Hindistan, Mısır
Toplama Zamanı Yeterli bilgi yok
Özelliği Hafif müshil ve mülayimdir; tahriş etmez
Sağlık Açısından Tahriş etkisi olmadığından tehlikesizce ve kolaylıkla müshil olarak kullanılır Karaciğeri olumlu etkiler
Kullanılışı Müshil olarak 20-60 gr demirhindi 1 litre suda hafif ateşte meyve yumuşayacak kadar ısıtılır Yumuşayan meyve elle mıncıklanır, süzgeçten geçirilir, sabah aç karnına 1 bardak içilir (T Baytop'un tarifi: 3 gr papatya tozu, 50 gr sinameki meyvası tozu, 50 gr demirhindi, yeterince şeker şurubu ile karıştırılır Müshil etkisi için gece yatarken 1 kahve fincanı içilir)
Mutfakta Kullanılışı (Yukarıda verilen tarife uygun demirhindi suda yumuşatılır, süzülür ) Elde edilen ekşimtırak sıvı salatalara limon yerine kullanılır Çorbalara, soslara limon gerektiren yemeklere, turşulara katılır
Estetik Açıdan Yeri yoktur
Ek Bilgi Diğer adı: Temirhindi "Tamaari hindi" kelimesi Hintçe "Hint hurması" anlamını taşır Cezayir, İtalya, hatta ülkemizin bazı bölgelerinde şekerli suyla karıştırılan demirhindi yazın serinletici içki olarak içilir
|
|
|