10-19-2012
|
#21
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası
Çemen
Familyası Leguminosae
İlmi Adı Trigonella foenum-graecum
Fransızca Fenugrec
İngilizce Fenugreek
Almanca Bockshornsamen
Kullanılan Kısmı Tohumları (toz haline getirerek), taze yaprakları
Yetiştiği Yer Hindistan, Akdeniz bölgesi, Lübnan, Mısır,Arjantin
Ülkemizde: Orta ve Güney-Doğu Anadolu
Toplama Zamanı Haziran - Temmuz
Özelliği Ateş düşürür, bedeni kuvvetlendirir, gaz söktürür Tonik özelliği ve hafif müshil etkisi vardır Balıkyağının yerine kullanılabilir, zayıf insanlara kilo aldırır Balgam söktürür; raşitik, anemik verem ve enfeksiyonlarda yararlıdır
Sağlık Açısından 1 tatlı kaşığı çemen tohumu yemeklerden önce biraz balla karıştırılarak yenir (Tohumlar önceden kuru tavada yanmadan çok az kavrulur, toz haline getirilir )
Kullanılışı Hariçten: Bir miktar çemen unu lapa haline gelecek kadar suyla karıştırılır, ince tülbentin arasında sıcak ve nemli olarak dolamaya veya çıbana konur Çemen lapası keten tohumu lapasından üstündür
Mutfakta Kullanılışı Hafif kavrulduktan sonra yemeklere çeşni vermek için toz halinde veya çimlendirerek yiyeceklere, salatalara katılır Çimlendirilmiş tohumların biyolojik değeri artar Kavrulmuş tozu kahve gibi pişirilir, içilir Taze yaprakları salata gibi yenir
Estetik Açıdan Yeri yoktur
Ek Bilgi Diğer adı: Çemenotu, buyotu Çemendeki yağ şekerli maddelerin sindirimine yardımcıdır Eskiden çemen gladyatörlerin ve atletlerin besininde yer alırmış Çemeni bir süre kullanmak geceleri idrara kalkmayı önler Poy: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyva parçalarının toz haline getirilmesiyle elde edilen üründür
--->: Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası sayfa üç frmacil 3 --->: Baharat Grupları, Öyküsü Ve Dunyası
|
|
|