Yalnız Mesajı Göster

Yiyecekler &Amp; İçecekler &Amp; Sağlığımız

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yiyecekler &Amp; İçecekler &Amp; Sağlığımız




Dünyanın en faydalı içeceği: Süt

Bir “yaşam mucizesi” diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri insanlık tarihi kadar eski

Süt içerdiği bol miktarda kalsiyum ve vitaminlerle birçok hastalığı önler, hatta tedavi eder Bu yüzden uzmanlar, sağlık açısından mutlaka süt tüketimine önem verilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar

Süt binlerce yıldır insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu içecek olmayı sürdürüyor

Bebeklik ve çocukluk döneminde süt tüketimi
Dünyanın en yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besin İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvan sütleri verilir Süt, bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır, güçlendirir
Çocukluk döneminin ilk birkaç yılı, bir çocuğun gelecekteki sağlıklılığı üzerinde hayati bir önem taşır Gıdalar ve gıdaların önemli besin öğeleri, kuvvetli kemik ve diş, sıkı kas ve sağlıklı doku oluşturmaya yardım eden maddelerdir
Süt, memeden kesilen çocuğun gıdasının önemli bir parçası olmaya devam eder İki yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmesi gerekir Çünkü sütteki yağın sağlayacağı enerji ve vitamin A’ya ihtiyaçları vardır 2 yaşından sonra daha çeşitli gıdalarla beslenmeye başladıklarından diyetlerine yavaş yavaş yarım yağlı süt girebilir
Ergenlik çağında besinlere ihtiyaç oldukça yüksektir 12-15 yaşları arasında erkek çocukları daha hızlı büyür ve yılda 10 cm’ye kadar uzayabilir Büyüme hızı kızlarda biraz daha azdır

Gençlerde süt tüketimi
Gençler için sağlıklı bir beslenme düzeni, mümkün olduğunca besleyici değeri yüksek olan çeşitli gıdaları içermelidir Kemiklerin büyüme ve gelişmesine bağlı olarak ergenlik çağında kalsiyum ihtiyacı artar
Günde 500 ml süt veya eşdeğer miktarda peynir-yoğurt, gençlerin kalsiyum ihtiyacını karşılar Küçük bir kâse yoğurt veya küçük bir parça peynir, bir bardak sütün yerine geçebilir
Süt aynı zamanda, enerji, protein ve çeşitli vitaminleri de sağlar ve yemek arası içecek olarak dişleri de korur

Yaşlılık döneminde süt tüketimi
Süt ve süt ürünlerini uyumluluğu, çeşitliliği ve besleyici olması bu ürünü yaşlılar içinde değerli kılar
Yaşlı kimselerin besin ihtiyaçları genellikle daha genç yetişkinlerin ihtiyaçları ile benzer ve vitamin D dışında 65 yaşın üzerindeki kişiler için spesifik bir tavsiye yoktur Enerji alımı azaldığında, diğer besinlerin alımı da düşer ve yetersiz beslenme riski artar Çeşitli besinleri baz alan dengeli bir diyet önem taşır
Süt ve süt ürünleri gıdalara ilgisini kaybeden kişiler için özellikle önemlidir Süt çeşitli gıdalarda çeşitli pişirme şekilleri ile kullanılabilir Soslarda, puddinglerde, kahvaltılarda veya soğuk ve sıcak içeceklerde kullanılabilir Süt ve peynir besleyiciliği arttırmak için diğer gıdalara eklenebilir (çorbalar, püreler gibi)

Yararları
Kemik erimesini önler
Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir;
İshali tedavi eder
Mide rahatsızlıklarını giderir
Sindirim sistemini düzene sokar
Ülseri önler
Beyine enerji verir
Diş çürüklerini önler
Kronik bronşiti önler
Tansiyonu düşürür
Yağsız süt, kolestrolü düşürür
Kanserin önlenmesine yardımcı olur

21 Mayıs Dünya Süt Günü



Alıntı Yaparak Cevapla