Yalnız Mesajı Göster

Meyvelerin Sirlari: (Hangi Meyve Neye İyi Gelir?)

Eski 10-19-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyvelerin Sirlari: (Hangi Meyve Neye İyi Gelir?)





AYVA

Mayhoş, sulu ve sert olan limon ayvası ile, tatlı daha yumuşak fakat sulu olmayan ekmek ayvası olmak üzere iki çeşidi vardır Çiçekleri zamanında toplanıp gölgede kurutularak saklanır
Vitamin mineral ve şeker açısından zengin besleyici bir meyvedir Meyvesi taze olarak kullanılır C vitamini yönünden çok zengindir

*Sindirim sistemi içinde faydalıdır Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir Ayva suyu içilirse mideye kuvvet verir hazım etmeyi kolaylaştırır ve ishali keser, dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılır -Ayva şerbeti yada yapraklarının haşlanarak suyu içilir Ayva suyu kabızlığa iyi gelir

*Kusmayı, kan kusmayı, ağızdan su gelmesini önler, bu durumda ayva olduğu gibi yenir Zatüre ve kan tükürmelerinde de ayva suyu içilir
*Kanı temizler karaciğerin çalışmasını düzenler Safra salgısını arttırır
*Şurubu ile gargara yapılırsa boğaz iltihaplarını iyi gelir, ağız kokusunu giderir Yine kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesiyle elde edilen sıvıyla yapılan gargara boğaz iltihabına iyi gelir- Gargaradan sonra hemen tükürmeyip ağızda bir müddet bekletilmesi gerekir Çekirdeği, boğazdaki ağrıları, gıcık ve kızarıklıkları giderir Ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir, göğsü yumuşatır; Ayvanın çekirdekleri alınıp su ve sütle kaynatılır suyu sıcak sıcak içilir 40gr Ayva çiçeği 1 litre suda çay gibi kaynatılıp, yemek aralarında ılık olarak birer çay bardağı içilirse öksürüğe iyi gelir

*Merhemi deri hastalıklarına, yanmalara ve göz iltihabına karşı kullanılır Bronşit ve verem hastalığının tedavisinde kullanılır

*Çarpıntıyı önler Kalbe kuvvet verir ve kalpteki sıkıntıyı giderir, zihni berraklaştırır; Ayvanın çiçekleri bal ile macun yapılıp yemeklerden sonra birer kaşık yutulursa dimağa ve kalbe kuvvet verir
*Basur memelerinin iltihabını kuruturAyva yaprağı kaynatılıp içilir veya basura sürülürse kanamayı keser
*Sütten kaynaklanan meme şişkinliğinde ve sancılarda ayva bal ile birlikte pişirilerek lapa haline getirilir memenin üzerine konur
*Afrodizyaktır Ayvadan şerbet yapılıp içilir

*El-ayak, dudak, çatlaklarını geçirir, egzama ve deri hastalıklarına iyi gelir merhemi yapılıp kullanılır İki ayvanın çekirdeği bir fincan suda kaynatılıp, günde birkaç kez çatlaklar pamukla silinirse iyi gelirYanmalarda ve göz iltihaplanmalarında, çekirdekleri kaynatılarak elde edilen merhem sürülür
*Yüz ve boyun kırışıklıklarında,
*Cilt için; etlice soyulan bir ayvanın kabuklarını bir su bardağı tuvalet ispirtosunda bir hafta bekletilir Bir şişeye süzülür, bu losyon özellikle yağlı ciltlerin temizliğinde yararlıdır
-Ayva kabukları etlice soyulur, cilt bu taze kabuklarla iyice ovulur, sonra 15 dakika beklenir Kabuklardaki vitamin cildin gözeneklerinden işleyecektir Sonra yüz soğuk suyla yıkanır Aynı işlem el güzelliği içinde yapılabilir

*UYARI: Kabızlık çekenler ve tansiyonu yüksek olanlar dikkatli yemelidir Ayvanın genelde çiğ yenmesi tavsiye edilmez reçel yada kompostosu tercih edilmeli






Eğer kesmece karpuz alacaksanız içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edin Çekirdeksiz karpuz alıyorsanız dikkat edin Çünkü çok fazla beyaz çekirdek karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir

Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerir İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır



Portakal, besin değeri yönünden zengin ve sevilen bir meyvedir Önemli bir askorbit asit kaynağıdır Vitamin özellikle C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir Doğal haliyle içildiği gibi alkollü ve alkolsüz kokteyllerde de kullanılan meyve sularından biridir Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan parfüm, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içitlerin yapımında uçucu yağları çıkarılır

Portakal, besin değeri yönünden zengin ve sevilen bir meyvedir Önemli bir askorbit asit kaynağıdır Vitamin özellikle C vitamini yönünden oldukça zengin olan portakal, soğuk algınlıklarında, nezle ve griplerde birebirdir Genelde kabukları soyularak yenilen portakalın suyu da kendisi kadar yaygın tüketilir Doğal haliyle içildiği gibi alkollü ve alkolsüz kokteyllerde de kullanılan meyve sularından biridir Çok sayıda keseciklerle dolu olan kabuğundan parfüm, şeker sanayilerinde yararlanılır, serinletici içitlerin yapımında uçucu yağları çıkarılır

Fransızların portakallı ördeğini bilmeyenimiz yoktur Çiğ haliyle tüketilmesinin yanısıra reçeli , konservesi yapılan portakal günümüz mutfaklarında çokça kullanılan bir lezzet halini almıştır Pasta, tatlı , reçel yapımında kullanılan portakal, özellikle Fransız mutfağında ve kümes hayvanlarıyla pişen yemeklerde çokça tercih ediliyor






Gerçek anlamda bir C vitamini fabrikası olan çileğin 100 gramındaki Kalori miktarı 37 cal,Vitamin-C 59 mg,Karbonhidrat 84 g, B-vitamin 09 mg, Kalsiyum 21 mg, Fosfor 21 mg,Demir 10 mg, Sodyum 1 mg ve Potasyum 164 mg dır
Yüksek tansiyona ve artrit hastalığına karşı kullanılan meyve, idrar torbasından kaynaklanan rahatsızlıkların da dermanı Kandaki asit oranını dengeleyen çilek, ayrıca çilek maskesi ile (50g çileğin az miktarda taze süt ile karıştırılıp elde edilen krem yüze sürüldükten 15 dakika sonra temizlenir) derimizin canlı rengine kavuşmasındada önemli rol oynamaktadır

Diğer bir çok meyve türünün henüz pazara sürülmediği aylarda pazarda bulunabilmesi, albenisi ve C vitamini içeriğinin oldukça yüksek oluşu, lezzetli, vitamin ve mineral maddece zengin, taze tüketimi yanında işlenerek ya da dondurularak kullanılan ve gün geçtikçe aranılan bir meyve olması nedeniyle son yıllarda geniş bir tüketiciye hitap eder olmuştur Ara ziraat olarak yetiştiriciliği gibi, diğer ürünlerin sınırlı yetiştiği yamaç ve dağ köylerindeki arazide de yetiştirilebilmektedir Değişik iklim ve toprak karakterleri yönünden ülkemiz çilek yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahiptir






Alıntı Yaparak Cevapla