Yalnız Mesajı Göster

Şifanın Bileği Karanfil

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şifanın Bileği Karanfil




Şifanın Bileği Karanfil

Şifanın Bileği Karanfil ve önemi



Adına türküler yakılan, kokusu dillere destan güzel çiçektir karanfil… Kişinin kendine olan öz,

saygısını ve güzelliği ifade eder

Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır Karanfil baharatı “Syzygium aromaticum” ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri “Dianthus petraeus” bitkisinden elde edilirler

İlk olarak Moluk adalarında bulunmuştur Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır Karanfil ağacı, latince adıyla ‘szygium aromaticum’ mersingiller familyasındandır Karanfil çiçeklerine Karanfil baharatı ile benzer kokuya sahip olduğu için bu ad verilmiştir

Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılr Adı Fransızca clou (çivi) dan gelir; çünkü tomurcuklar belli belirsiz küçük düzensiz tırnak biçimini andırılar Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagasgar'da hasat edilir Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka'da yetiştirilir İklimi uygun olmadığından ülkemizde yetişmeyen karanfil ağacı, 15 m’ye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dökmeyen duyarlı bir bitkidir Derimsi dokulu, parlak ve iri yaprakları dallarda karşılıklı çiftler halinde dizilmiş olup üzerlerinde salgı bezi benekleri bulunur Çiçek tohumları başlangıçta soluk renklidir ve dereceli olarak yeşile dönüşürler Karanfiller boy uzunluğu 15-2 cm iken hasat edilirler Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur Acımsı ve ekşi bir tada sahiptir Hindistan'da yemeklerde çokça kullanılır Avrupa'da daha çok turşu ve reçellere çeşni katmak amacıyla, bazen de tatlılarda kullanılır

Çan biçimindeki pembe renkli çiçeklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızıms,ı

kahverengine döner Hoş kokulu olan bu tomurcuklara kısaca ‘karanfil’ adı verilir Kısmen gölgeli, soğuk ve rüzgâra karşı korunmalı yerleri seven karanfil ağacı, suyu iyi akıntılı ve asitli toprakları sever Tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır

Karanfil, Osmanlı Mutfağının vazgeçilmez bir baharatıdır Kuvvet macunlarında, aşurede onun kullanımından vazgeçilemez O, karanfil ağacının tomurcuklu çiçekleridir Çiçekçilerin satışa sundukları ve halk arasında bilinen karanfil çiçeği ile hiçbir alakası yoktur Avrupalılar, onu turşu ve tatlılarında çeşni vermesi amacı ile kullanırlar

Anadolu’da, eczanelerin olmadığı bölgelerde halen çürük diş ağrılarında ağrı kesici olarak kullanılmaktadır Çürük dişin oyuğuna, ezilmiş kuru karanfilin bir parçası yerleştirilir veya da yağından bir damla damlatılır Ağrı kesici gücünü içerdiği gallik asitten alır

Tarihçesi

Milattan Önce 3 yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi, bütün ziyaretçilerine ağız kokuları için karanfil ikram etmeden görüşmezlerdi Eski Romalılar'da karanfili baharat olarak kullanıyorlardı Romalı Plinus'un, "Bir yıl geçmiyor ki, Hindistan, Roma İmparatorluğunu 50 milyon sesterce kurutuyor" sözünü İlk ve Ortaçağ Batı Uygarlıklarında karanfilin yüksek fiyatına kanıt olarak gösterebiliriz 17 ve 18 yüzyıl İngiltere'sinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altın ile eşdeğerdi (Sesterce,eski Roma'nın madeni parasıdır Roma Cumhuriyeti döneminde küçük gümüş madeni para iken; Roma imparatorluğu döneminde büyük bronz madeni para şeklini almıştır) 15 yüzyıldan itibaren karanfil, Avrupa'da yeniden tanındı Hollandalılar, karanfil ticaretinde kartel oluşturarak, hayli zenginleştilerAmsterdam ve Rotterdam hala büyük karanfil pazarlarından sayılmaktadır

Anavatanı Baharat Adaları Filipinler’dir Eski Mısır mezarlarının duvarlarında ipe dizilmiş,

karanfil resimleri vardır Karanfili tedavi amaçlı ilk kez Bingenli Hildegard yer vermiştir Hekimler Avrupa’da koleranın ve vebanın yaygın olduğu dönemlerde boyunlarına karanfilden yapılmış kolye takar, hasta muayenesinde dudaklarının arasında bir karanfil tutarlardı Hastayı muayene edip yanından ayrıldıktan sonra da karanfil çiğnerlerdi

Diğer İsimleri: Caryophyllus aromaticus, Syzygium aromaticum, Eugenia caryophyllata, Clove Tree, Giroflier’dir



Alıntı Yaparak Cevapla