10-19-2012
|
#7
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Hastaliga Hangi Yiyecek?
KANSER
Kayısı:Antioksidan olan betakaroten açısından zengindir Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi vardır Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur
Tahıllar:Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir Kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırır Tahıl ağırlıklı bir beslenme rejimi, bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor
Fasulye:Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir B vitamini de seks hormonlarını kuvvetlendirir
Pancaremir ve folik asit açısından zengin olan pancar eski çağlardan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır Amerikalı uzmanlar pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor
Lahana:Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir
Havuç:Tam 40 araştırma havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur
Nohut:Yağ düzeyi düşük olan ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir Göğüs kanserine karşı korur
İncir:Potasyum, demir ve kalsiyum içerir Sindirim sistemine yardımcı olur Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak öneriliyor
Sarımsak:Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kansere, yüksek kolesterole, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır
Fındık:Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından en zengin besinlerin başında gelir Her gün yenilen bir avuç fındık kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur
Mercimek:B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir Lifli özelliği kandaki kolesterol oranını düşürür, şeker ve kalp hastaları için yararlıdır
Zeytinyağı:İçindeki omega yağ asitleri, kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindir Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir
Soğan:Bağışıklık sistemini güçlendirir İçerdiği allicin ve sülfür; mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir Son araştırmalar kemik erimesine karşı, peynir ve sütten daha etkili olduğunu göstermiştir
Şeftali:Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının yüzde 50,sini karşılayabilir Sindirimi kolaydır Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir Bir tanesinde 33 kalori vardır
Pirinç:Pirinç mükemmel bir enerji kaynağıdır E ve B vitaminleri açısından zengindir Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinç, kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini de azaltır
Çilek:Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de içerir
Domates:Likopen açısından zengin ender bitkilerden biridir Likopen, pankreas gibi çeşitli kanser hastalıklarını önleme konusunda hayati önemdedir C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır
GÖZ
Mısır:Zeaksantin adlı bir bitkisel bileşim içerir Bu madde yaşa bağlı olarak gelişen görme bozukluklarını azaltır
Ispanak:Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir Sağlıklı gözler için gereklidir Katarakt ve diğer göz tabakalarının bozulmasına karşı lutein maddesi de içerir Pişirdikten sonra hemen tüketin; beklemesi halinde içindeki yararlı maddeler toksik maddelere dönüşebilir
BAĞIRSAK
Elma:Protein, vitamin ve doğal kimyasallar sayesinde sindirime yardımcı olur Sindirimi kolaylaştırır Bağırsak sorunları çeken kişiler için dengeleyici ve normalleştirici besin olarak nitelenirler
|
|
|