Prof. Dr. Sinsi
|
Meyve Ve Bakliyatların Faydaları
Meyve ve Bakliyatların Faydaları
kayısı,antep fısıtğı,ıhlamur,kahve,karaüzüm , incir in faydaları nelerdir,saglıkta meyvenin önemi
SAGLIKLI KALABİLMEK İÇİN YEDİĞİMİZ BESİNLERİN ÖNEMİ,
Kayısının Faydaları
Cildi, mikrop ve mantarlardan korur, güzelleştirir
Deriyi korur ve yaraların tedavi edilmesinde birebir besin aracıdır
Gözlere parlaklık verir
Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur ve bu arada meydana gelmiş ülserin iyileşmesinde de önemli rol oynar
Bağırsak tembelliğini giderir
Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir
Kalp kaslarını kuvvetlendirir
Fazla kiloları önler
Safra bezlerini temizler, böbrekleri çalıştırır
Basura faydalıdır
A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir
İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır
Sinirleri güçlendirir
Uyku verir
Kabızlığa iyi gelir (aç karnına yenildiğinde hem de her haliyle; kuru, taze yada kompostosu, reçeli, hoşafı  )
Cilt güzelliği için birebirdir
Yanınızda kayısı bulundurun, çünkü böylece açlıktan kan şekeriniz düştüğünde kayısı yersiniz
Vitamin A yönünden çok zengin bir kaynaktır göz sağlığı açısından elzemdir
Antep Fıstığının Faydaları
Günde 10-12 adet yenilen iç antepfıstığı,vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmektedir
100 g antepfıstığı vücudun günlük protein,vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının %35''ini karşılayabilmektedir
Antepfıstığında kolestrol yoktur Kandaki kolesterol seviyesini düşürür Kroner kalp hastalığının riskini azaltır
Antep fıstığı protein yönünden 2 kat,fosfor yönünden 4 kat sığır etinden daha üstündür
Vitamin E,B ve C komplexince zengindir
Antepfıstığı şeker hastalığında (Diabete Mellitus)kullanılabilir
100 gr antepfıstığında 4 0 gr posa bulunur Posa miktarı yönünden pirinç, patates ve buğday (0 3 gr) dan daha üstündür
İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler
Yapısındaki lipitlerin çoğunluğu monounsature yağ asiti içerdiğinden(35 g), kan şekerini yükseltme (Glisemik indx) yönünden buğdaydan daha az riske sahiptir
Kalp İçin Antep fıstığı kalp sağlığını korumada önemli bir ilaç vazifesi görür
Hastalıktan Sonra Antep fıstığı nekahet dönemlerinde de vücudumuzun dostudur Bir terkip içinde veya tek başına tüketilen fıstık, nekahet dönemin rahat ve kısa sürmesini sağlar, bünyeyi dirençli hale getirir
Akciğer için iyi bir iltihap temizleyicidir Göğsü yumuşatır, ağrılarını hafifletir, öksürüğün geçmesine yardımcı olur
Ihlamurun Faydaları
Ihlamurun içinde uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini reçine ve enzimler bulunur
Öksürük ve Balgam İçin Ihlamuru kaynatıp içtiğinizde hem göğsünüzü yumuşatır hem de rahatlatıp terletir
Mide Şikayeti Olanlara Ihlamuru tek başına kaynatıp içerseniz hazmı kolaylaştırır Bunun yanı sıra ıhlamurun içine biraz kekik, nane ve rezene ile kaynatıp içerseniz hem mide yanmalarına, hem de kusma türü rahatsızlıklara iyi gelir
Cildinizde Leke mi Var? Hemen ıhlamuru suda kaynatıp sıvı sümüksü bir hal alıncaya kadar bekletin Sonra bu sıvıyı lekelere sürün faydasını göreceksiniz Yine aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yaparsanız iyi sonuç alacaksınız
Strese Stres için ıhlamur çayı iyi gelir İçine çok az karanfil atarsanız hem tadına güzel bir tat katmış olursunuz, hem de sizi sakinleştiren etkisini arttırırsınız
Grip ve Nezle Olunca Grip ve nezle olunca ıhlamuru hiç eksik etmeyin Bilinmelidir ki bu tür hastalıklarda ıhlamur sadece terlemeyi sağladığı için değil, aynı zamanda vücudun direncini de artırarak tedaviye yardımcı olur
Göz Çapaklanmalarında Ihlamuru kaynatın ve süzün Pamuk yardımı ile gözlerinize kompres yapın Hem çapaklanmaları önleyecektir, hem de gözünüzü dinlendirecektir Gözlerinize kompres yaparken gözünüzü kapatmayı unutmayın
Saçlarınıza da Ihlamur Ihlamuru kaynatıp elde ettiğiniz su ile ara sıra saçlarınızı yıkayarak saçlarınızın beslenip kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz Bu işlemden sonra saçınızı durulamayı ihmal etmeyin
Kan dolasımını düzenler
Kabızlıkta da ıhlamurdan yararlanabilirsiniz
Kramplar için de ıhlamurun iyi bir ilaç olduğunu unutmamalısınız
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur zayıflamak isteyenlere bu hususta yardımcı olacaktır
Ihlamurun migren için birebir olduğu bilinir
Yan etkisi var mı? Uzun süre ve fazla miktarda kullandığınızda kalbinize zarar verebileceğini unutmamalısınız
Kahvenin Faydaları
Kahvenin selülit yapmak bir yana, vücuda daha fazla hareket kazandırarak, metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı saptanmıştır
Kahvenin ayrıca depresyon ve alkolizm tedavisine iyi geldiği
Kalın bağırsak kanserini önleme özelliğinin bulunduğu saptanmıştır
Kuru Üzümün Faydaları
Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır
Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir
Protein ve karbonhidrat kaynağıdır
A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir
Günlük kalsiyumun 1/5'ini ve demirin ise 1/3'ünü karşılar Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder
Karaciğer zaafiyetine, öksürüğe, bronşite de iyi gelir
Mideye çok faydalıdır
Ayrıca Unutkanlığa da iyi gelir
Kuvvetli bir gıdadır
İncirin Faydaları
Enerji verir
Vitamin ve mineral bakımından zengin bir gıdadır
Bağırsaklardan toksik maddelerin atılması kandaki kollestrol seviyesinin düşürülmesi gibi faydaları da vardır
Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidir
İncirin kurutulmuşu çok değerli olup, iyi bir besin kaynağıdır Balgam söktürücü, yumuşatıcı olarak kullanılır
Ayrıca kış aylarında vücudun direncini arttırır,
Pek çok sağlık sorununa karşı güç ve dayanıklılık kazandırır
İncirin bünyesinde şeker, albüminli maddeler, organik asitler, pektin, provitamin, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum, kükürt, fosfor ve unlu maddeler bulunur
İnciri cevizle birlikte yerseniz hem vücudunuzu zehirlerden korur, hem de bronşite iyi gelerek öksürüğü keser Nezle için de faydalıdır
İnciri sütle ya da sirkeyle eğer oda olmazsa yalnızca zeytinyağına batırıp yiyerek basur şikayetinizi ortadan kaldırabilirsiniz
Sesiniz kısıldığında hemen bir inciri bir su bardağı kadar sütün içine koyup bir cezvede kaynatın Ilık ılık bu şurubu için, çok yararını göreceksiniz
Yaş dalları kırıldığında akan sütümsü beyaz sıvı, nasır ve siğillere sürülür
Yaşı kurusundan daha fazla tercihe şayan olan incir vücuda kuvvet verir Anasonla beraber yenen incir hem kan yapar, hem de şişmanlatır Bağırsak iltihabı olanlar inciri çok yemelidirler
Kuru incir, içerdiği protein miktarı yönünden fakir, sentezinde kullanılan aminoasit çeşidi açısından zengindir, bu nedenle hücre gelişimini destekler Ayrıca kuru incir, boğaz ağrısı bronşit ve öksürüğe de faydalıdır
|