10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Üzümün Faydalari Şifalı Bitkiler

Dünyanın en sevilen içeceklerinden birine hayat veren üzüm, tadıyla ve taze yiyebileceğimiz en yaygın meyve olma özelliğini taşıyor
Kurusundan bile faydalandığımız, sirke ve pekmez ürettiğimiz üzüm, eskiden efsanelerin meyvesi ve tanrıların güç kaynağı olarak kabul edilirmiş Şekeri ve mineralleri bol olan bir meyve için bu da doğal sanırız
Üzüm yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden birisidir Anavatanı Anadolu ‘yu da içine alan Küçük Asya denilen, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir
Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biridir
Üzümü satın alırken dikkat edilmesi gerekenler:
Taze, tıknaz, sert ve parlak renkliler en güzel olanlarıdır
Yeşil üzüm alıyorsanız hafif sarımsı, kırmızımsı;
Siyah üzüm alıyorsanız koyu renkli olmasına dikkat edin
Üzüm, biraz pudramsı bir görünüşle kendini belli eden bir parlaklıkta olmalıdır
Kurumuş kahverengi saplar, üzümün bayat olduğuna işaret eder
Üzüm, mutlaka soğuk saklanmalıdır Oda sıcaklığı üzümün yumuşamasına neden olur
Yararları:
Bedeni ve zihni gücü artırır
Kanı temizler Kan yapar
Bol miktarda potasyum ve demir bulunuyor A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitamini açısından da zengindir
Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar
Taze üzüm, fosfor, kalsiyum, sodyum, magnezyum, folik asit içerdiği gibi zengin bir potasyum kaynağıdır
Yüksek tansiyonu düşürür
Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır
Diş çürümelerini önler
Çok şekerli bir besin olduğu için şeker hastalarının bir uzmana danışarak tüketmesi önerilir
Sindirim sorunu olanlara iyi gelir
Kabızlığı giderir
Kalbi kuvvetlendirir
Hamilelerin mide bulantısını önler
Cilt güzelliğini sağlar
Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur
Oldukça da Besleyicidir
|
|
|