10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Enginarın Faydaları Nelerdir
Enginarın Faydaları Nelerdir?
Enginarın Faydaları, Enginar Faydaları Anti-oksidan Kaynağı Enginar Konu anti-oksidan besinler olunca, enginar hemen hemen tüm yeşil sebzeleri geride bırakmaktadır
Amerika Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı, taze sebzeler arasında en fazla antioksidan deposu olan sebzenin, enginar olduğunu belirtmiştir
Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek (onlarla bağ kurarak) hücrelere zarar vermelerini önler
Enginar en etkili antioksidan diyetidir Enginar, karaciğerde yağ birikimini önler, aynı zamanda karaciğerde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılmasını sağlar
Enginarın doymuş yağ oranı oldukça azdır ve kolesterol içermez Posa bakımından zengindir
Enginardaki cynarin ve luteolin adlı maddeler trigliseridin ve kolesterolün düşmesinde rol oynar Luteolin LDL nin oksitlenmesini önler
Kalp hastalıkları, Amerika’daki ölümlerin en büyük sebeplerinden biridir ve enginar bu ölümcül hastalığa karşı savaşta baş yardımcılardan biri olarak yer alır Enginar, atar damarlarda plak formasyonuna yol açabilecek kolestrolun oksidasyonunu bloke eden luteolin adlı flavonoidin kaynağıdır Bir başka kalbe yararlı madde olan folat bakımından zengindir Çözünür lif açısından da yararlı olduğundan kolestrol düzeyini düşürmek için birebirdir Aynı zamanda bütünüyle yağsızdır
Enginardaki karbonhidrat insülin formatında olduğu için bu sebze şeker hastaları içinde önemli bir besindir Enginardaki karbonhidratlar kan şekerinin kontrolünü sağlar
Enginarda safra akışını uyaran ve karaciğer yağlanması rahatsızlıklarına karşı ciğeri koruyan ciarin adlı terkibi içerir Bazı sağlıklı besin üreticileri, karaciğeri doğal yollardan korumak için enginar özünü pazarlamaktalar Enginardaki cynarin adı verilen madde karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın temizlenmesine yardımcı olmaktadır
Hazımsızlığa meyilliyseniz, özellikle şişkinlik ve gaz şikayetiniz varsa, bir enginarı salatanızın üzerine küçük küçük kesip yiyin Bir çalışma, enginar ekstresi (özü) nin, yemekten sonra bazı insanların yemekten sonra deneyimledikleri hazımsızlığın rahatsızlık verici semptomlarını azalttığını göstermiştir Enginar bu işlemi, sindirimi hızlandıran safra salgısını uyararak başarır
Bir ölçü pişmiş enginarda, bol miktarda vitamin ve mineral, önemsenemeyecek az ölçüde yağ, ve sadece kırk kalori vardır
B6 ve C vitamini ve magnezyum, kalsiyum, fosfor, manganez gibi mineraller içerir
Enginar alırken koyu yeşil renkte olmasına, kabukların sert ve açılmamış olmasına dikkat edilmesi gerekir
Nasıl Yararlanmalı – Enginar Nasıl yapılır?
Haşlayın, ızgara yapın, pişirin, garnitür olarak kullanın Sosunu yapın, ya da şık bir salataya ilave edin
Enginar alırken yeşil yapraklarının ucuna dikkat edilmelidir Ucu siyah yaprağı olan, yaprakları birbirinden çok ayrı duran ve üstünde siyah lekeleri olan enginar bayat olduğu için alınmamalıdır
Enginar uygun koşullarda saklanırsa 2 haftaya kadar tazeliğini muhafaza eder
alıntı
|
|
|