Prof. Dr. Sinsi
|
Mısırın Sağlığa Faydaları Ve İyileştirici Yönleri
Mısırın Sağlığa Faydaları ve İyileştirici Yönleri
Mısırın Faydaları ve İyileştirici Yönleri nelerdir

E vitamini A, B ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından zengin bir besindir
Mısırın faydaları
Mısır: İçeriğindeki nişasta oranı ile yüksek bir enerji kaynağı olan mısır bol miktara E vitamini içermesinin yanında A, B ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından da zengin bir besindir
Yetiştirildiği Yerler: Anayurdu Güney Amerika olan mısır, Amerika Kıtası’nın keşfinden sonra denizciler tarafından Avrupa’ya getirilmiştir Oradan da, Afrika anakarasından, Mısır üzerinden ülkemize getirildiğinden, dilimizde bu bitkiye mısır adı verildiği sanılmaktadır Mısır için Türkiye’nin iklimi oldukça uygundur, bu nedenle geniş bir alanda yetiştirilmektedir
Toplanması-Saklanması: Olgunlaşan mısır koçanları toplanır kurutulur ve bundan da nişasta veya yağı elde edilir Mısır püskülleri ise Haziran veya Temmuz ayalarında toplanarak gölgede kurutulur ve özel kapalı kaplarda muhafaza edilir
Mısırın Faydaları
,Mısır dünyanın en popüler ve çok yönlü
sebzelerinden biridir Farklı şekillerde tüketilebilir ve lezzetli bir tadı vardır Atıştırma, çorba, ana yemek ve salatalarda kullanılır Kebap, haşlama, ızgara ve patlamış mısır gibi çeşitleri vardır Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir Dünya genelinde büyük üreticileri Peru, Bolivya, Ekvador ve Güney Meksika’dır Mısırın sağlığa olan yararları muazzamdır
Mısırın Sağlığa Faydaları ve İyileştirici Yönleri
Bunlardan birkaçı şöyledir:
Kalbi korur Mısırda hem çözünen hem de ,
çözünmeyen lif bulunur Çözünür lifler, kolesterol ile karaciğerden safraya bağlanır Sonra da vücuttan geçerek kolesterolü alır Kolesterola ve kalbe iyi gelir Mısır, folat, aminoasit ve B vitamini açısından da zengindir Bu 3 bileşen, Homosistem seviyelerini düşürür
Önemli metabolik süreçleri üretir Homosistem düzeyleri yükseldiğinde, kalp krizi, inme veya periferik damar hastalıkları görülebilir
Kanserle savaşır: Akciğer kanseri riskini azaltan antioksidan özelliklere sahip karotenoid içerir 8 yıl boyunca mısır yiyen kişilerin kanser olma riskinin % 27 azaldığı izlendi Yardımcı gıdalar, papaya, kabak, portakal, kırmızı biber ve şeftalidir Sindirim sistemini sağlıklı tutar ve kolon kanserini önleyicidir
Anemiyi engeller: Mısırdaki B12 vitamini ve folik asit, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığı önler
Sindirim sistemini temizler Mısırdaki çözünmez,
lifler hemoroid ve kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir Lifler dışkıyı şişiren ve hareketini hızlandıran suyu emer
Beyni besler: B1 vitamini, beynin temel fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar, bilişsel görevlerini bildirir, enerji sağlar ve gıda dönüşümü için idealdir Sağladığı Tiamin ile, zihinsel fonksiyonları yerine getirir
Gözlere iyi gelir: Beta karoten ve ,
folat sayesinde yaşa bağlı dejenerasyonu geciktirir Beta karoteni A vitamininde bulunur Ispanak ve havuçtan sonra en çok mısırda A vitamini bulunur
Şeker hastalarına iyi gelir Diyabet gıda piramidinde, hububat, bezelye, patates ve fasülyenin yanında, mısır nişastası olarak kullanılabilir Vitamin ve mineralleri, insülinin makul bir aralıkta kalmasını sağlar
Mısır nişastası, döküntü ve tahrişlere iyi gelir
|