Prof. Dr. Sinsi
|
Şifalı Bitki Ve Yiyecekler İle Hastalıklardan Korunma (Hangi Hastaliga Hangi Yiyecek?)
GRİP
Satsuma: (Küçük portakal) İçerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde öksürüğü ve kanlı tükürükleri keser Ayrıca kan pıhtılaşmasına karşı en etkin doğal yiyecek olduğu için ileri yaşlarda felç ya da kalp krizi riskini de azaltır
Tarçın: Yemeklere girmiş olabilecek E-coli bakterisinin vücutta yayılmasını engeller Mideyi düzene sokar Kusmayı engeller Hatta bal ya da limon suyuyla birlikte alındığında boğazdaki yanmaları keser
Hardal: İçindeki singrin maddesi, midenin gaz çıkarmasına yardımcı olur Sindirim sistemini düzenler, mide ağrılarını giderir En fazla bir çay kaşığı alınmalıdır
Nane: İçerdiği mentol, midenin normalleşmesine neden olur Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır Nane çayı, baş ağrısı, grip, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir
DEPRESYON
Avokado: Sindirimi çok rahat olan bu meyvayı özellikle yeni doğmuş bebeklerin ilk maması olarak tavsiye ederiz İçerdiği E vitamini kalbe iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insanı depresyona sokan uyuşukluluk ve rahatlığı üzerinden atar Vücudun kolesterol oranını ayarlar Teninizin sürekli hücre yenilemesine neden olur (Zayıflamak isteyenler dikkat: Yağ oranı bir çikolata kadar yüksek olan avokadoyu yememenizi öneririz )
Çikolata: Sütlü çikolataları tercih edin Çünkü içerdiği kakao yağı, magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı olur Migreni olanlar çikolatadan uzak durmalıdır
İstiridye: İçindeki demir, sperm sayısını ve insanın seks gücünü artırır A, B12 ve C vitaminleri içerir Beyin için en faydalı yiyecek olan istiridye, enerji verir (Dikkat: Kolesterol oranı birçok balığın iki katıdır )
Patates: Orta boy bir patates,bir insanın bir gün içinde alması gereken C vitaminini içerir Beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlar
İDRAR YOLLARI
Nane: İdrar söktürücü özelliğe sahiptir İçerdiği mentol, midenin normal işlevini görmesine neden olur Vücuda giren grip mikrobunakarşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır Sabahları mide bulantısını keser Nane çayı, baş ağrısı, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da bire birdir Ancak nane çayını aç karnına değil, tok karnına içiniz
Elma: İçindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalıdır Kolesterolü düşürür, sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarındaki sorunları giderir
Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir Çok fazlası idrar yollarına zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir
ALERJİ
Kayısı: İçindeki betakarotene adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak,kanseri önler Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki betakarotene oranı o kadar yüksektir İçerdiği kalsiyum ve magnezyum, gırtlak yanmalarını engeller Kuru kayısıya rengi bozulmasın diye eklenen sülfür dioksit, astım gibi alerjilere iyi gelir
HEMOROİD (BASUR)
Hindistan cevizi: İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde birebirdir (Dikkat! Ancak fazlası basur için tehlikelidir )
KARIN AĞRISI
Papatya çayı: Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser
KARACİĞER
Enginar: Cynarine adlı madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi sindirimine yardımcı olur Karaciğer hastalarının yanı sıra romatizma, artirit ve gut hastalığına yakalananlarla, hamilelere şiddetle tavsiye ederiz
Meyan kökü: Dünya üzerinde birçok kabile yüzyıllardır ülser, artirit, bronşit ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı meyan kökünü "doğal ilaç" olarak kullanır Adrenalini yükseltir, insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür
Zerdeçal: Karaciğer rahatsızlıklarının yanı sıra sindirime de yardımcı olur
DİŞ
Ekmek: Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır Ekmek,dişleri korur Gün boyunca 6 ila 11 dilim ekmek yiyin
Meyve: (Her çeşit) Günde 2 ila 4 öğün meyve tüketin
Sebze: (Her çeşit) Günde 3 ila 5 öğün tüketin
Yoğurt veya beyaz peynir: Eğer yemekler arası atıştırırken diş sağlığınızı düşünüyorsanız,kalsiyum deposu olan bu iki yiyeceği tercih edin
Muz: Yüksek miktarda karbonhidrat içerir Zengin bir potasyum kaynağıdır Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar
TANSİYON
Rezene: İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler Sağlıklı kan hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur Rezene çayı sindirim için iyidir
Tahıl: Kan damarlarını gevşeten ve rahatlatan bir tür fotosentez kimyasal maddesi içeriyor Bu sayede kanın damarlardan daha rahat geçmesini sağlıyor Tahıl yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori yakılmasını sağlar Kalorinin azalması tansiyonu düzenler
Un: Yapıldığı tahılın besin değerlerini içerir B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açısından oldukça zengindir
Karaciğer: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, cilt ve keskin gözler için gerekli olan A vitamini açısından zengindir Küçük bir porsiyonu günlük A vitamini ve demir ile aylık B12 vitamini ihtiyacını giderir
SİNDİRİM SORUNLARI
Arpa: İçerdiği kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini vücuda direnç kazandırır Ayrıca ABD'deki bir araştırma, 6 ay boyunca her gün arpa ürünü şeylerin yenmesinin kolesterol oranını yüzde 15 düşürdüğünü kanıtladı
Yoğurt: Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar Meyvalı yoğurtlara 3 çay kaşığı şeker eklendiği için şeker oranları daha yüksektir Yoğurttaki potasyum, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenler Midenin yiyecekleri düzenli olarak öğütmesini sağlar  
KİLO KAYBI
Çikolatalı puding: Bu sayede vücuttaki kan istediği protein ve mineralleri alır İngiliz Sağlık Bakanlığı, kilo kaybı yaşayanların günde 3 kez 1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor
Peynir: 100 gramında 78 kalori bulunuyor
Yumurta: Günde 2 yumurta kadınların günlük protein ihtiyacının 4'te 1'ini, erkeğin ise 5'te birini karşılar A,D,E ve B vitaminleri içeren yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarını çözer, yetişkinleri de kansere karşı korur
Dondurma: Günde 2 top vanilyalı dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacının yüzde 20'sini karşılar
Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur
MENOPOZ
Nohut: Sebze hormonu "fitoöstrojen" içerir Bunlar östrojenin vücuttaki etkilerini dengeler ve menopozun yarattığı etkilere karşı korur Sebze proteininin en zengin kaynaklarından birisidir
Kola: Kafein vücudun yorgunluğunu alır ve konsantrasyonu sağlar
Üzüm: İçerdiği "elajik" asit sayesinde menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı korur Kandaki östrojen seviyesini yükselterek de menopoz semptomlarını en aza indirir
Kuru erik: Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar İdrar yolları kaslarını rahatlatır Bu da kolon kanserine karşı korur Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir İçerdiği yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen seviyesini dengede tutar
Tatlı patates: Adrenal salgılayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji sağlar Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit içerir
ROMATİZMA
Enginar: Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde başta romatizma olmak üzere gut hastalığı ve eklem yanmasına karşı birebirdir Folik asit ve potasyum kemikleri güçlendirir
Domates: C vitamini boldur
Tahıl: İçerdiği doğal kimyasallar, romatizmanın yol açtığı eklem yanmaları ve romatizmal ağrıları hafifletir
Kekik: Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır
Zencefil: Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder
|