10-19-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şifalı Bitki Ve Yiyecekler İle Hastalıklardan Korunma (Hangi Hastaliga Hangi Yiyecek?)
SİSTİT
Kuşkonmaz: Folik asit, C ve E vitaminleri içerir Yenilen besinlerin vücuttaki zehirli kalıntılarını atmayı sağlar Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını kolaylaştırır, destekler Bu nedenle doktorlar, sistit hastalarının mutlaka kuşkonmaz yemeleri gerektiğini söylüyor
KANSIZLIK
Hurma: Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar Doğal müshil etkisine sahiptir Kurutulmuş olanlarına göre daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir
İDRAR VE BÖBREK
Pancar: Böbrekleri çalıştırır Önemli bir potasyum kaynağıdır Vücuttaki tuz oranını dengeler Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler
Kavun: Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar A vitamini ve betakaroten içerir Bunlar antioksidan, yani vücudu temizleyici etkiye sahiptir Böbrekleri rahatlatır Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içerir
DİYABET
Kuru fasulye: Lif açısından zengin bir besindir Bu da diyabet riskini büyük oranda azaltır İçerdiği karbonhidratları vücudun şekere dönüştürmesi uzun sürer
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum içerir Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür Bu nedenle diyabet ve kalp hastaları için kaçınılmaz bir besindir
BAŞ AĞRISI
Nane: Nane çayı baş ağrılarını dindirmek için birebirdir İçerdiği mentol ve mentol doğal yağları sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de sahiptir
Biberiye: Kimyasal içerikleri sayesinde doğal bir ağrı kesici görevi görür
Çikolata: Doğal antidepresan özelliği vardır Çikolata magnezyum ve demir içerir Sinirleri gevşetici özelliği sayesinde baş ağrısını dindirir
VÜCUT SU TUTMUŞSA
Kuş üzümü: 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının tam 3 katını karşılar Antibakteriyel ve yanmayı önleyici etkileri vardır Zengin potasyum ve düşük tuz içeriği, dehidratasyonu olanlar için önemli bir doğal ilaçtır
Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacının 4'te birini karşılar Yüksek orandaki potasyum sıvı-tuz dengesini sağlar
Tahıl: İdrar yollarını açıcı, çalıştırıcı ve rahatlatıcı etkileri sayesinde dehidratasyonu rahatsızlığı bulunanların mutlaka yemeleri gerekir Mideyi rahatlatıcı özelliği vardır
MİDENİZ RAHATSIZSA
Tarçın: Mide yanmalarını ve kusma hissini alır
Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendiği zaman mideyi gevşetici ve gazını alıcı bir etki yaratır Mide bulantılarını önler
Lahana: Mayalanma sırasında laktik asit üretir Bu da sindirim sistemindeki zararlı bakterileri öldürerek sindirime yardımcı olur
GUT (DAMLA HASTALIĞI)
Hamsi: Omega-3 yağı açısından çok zengindir Kolesterol seviyesini düşürür Kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığı, kalp krizi ve dolayısıyla da felç geçirme riskini düşürür Haftada en az 1 kez yemek gerekir Kalp hastaları için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalıdır
ADET SANCISI
Muz: İçerdiği yüksek oranda B6 vitamini sayesinde kadınların adet dönemi sancılarını büyük oranda azaltır Doğal bir ağrı kesici gibidir
Tarçın: Koli basilinin üremesini önler Limon çayına balla birlikte eklenerek içildiğinde hem nezlenin yol açtığı boğaz ağrılarına hem de adet dönemi sancılarına iyi gelir
HAMİLELİK
Enginar: Bol miktarda folik asit ve potasyum içerir Düşük yağ oranı, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi, antioksidan özellikleri sayesinde anne adayı ve bebeğin sağlığına önemli faydaları vardır
Böğürtlen: E vitamini içerir Vücuttaki zararlı besin atıklarının temizlenmesini sağlar C vitamini boldur Cenini korur
ÇÖLYAK HASTALIĞI
Kestane: Önemli bir enerji kaynağıdır Kolayca sindirilebilir Çölyak hastaları için buğday içermeyen un kaynağı olabilir E ve B6 vitaminleri içerir yağ oranları düşüktür
TİROİD
Midye: Omega-3 yağı açısından zengin bir besin kaynağıdır İçerdiği selenyum minerali tiroit bezlerinin normal işleyişi için gereklidir
FELÇ
Turunçgiller: C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adlı antioksidanlar sayesinde atardamarların, kalbin zarar görmesini önlüyor Portakal içerdiği folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum sayesinde sağlıklı alyuvar hücrelerinin çoğalmasına neden oluyor
Hamsi: Kolesterolü düşüren ve kan pıhtılaşmasını önleyen Omega-3 bol bol var
ASTIM
Soğan: Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder Kükürt bileşimleri atardamarların zarar görmesini önler Soğan; kemik erimesine de iyi geliyor
ARTİRİT
Enginar: Enginarın en büyük özelliği toksinleri temizleme yeteneğidir Bu nedenle artirit ve romatizması olan hastalara özellikle tavsiye ediliyor Cynarine adlı madde, karaciğer ve safra kesesinin rahatsızlanmasını engelliyor
STRES
Mayan kökü: Antivirüs etkisi vardır Karaciğeri korur Adrenalin salgılanmasını dengeler Stresle başa çıkabilmek için gerekli olan kortizol hormonunu salgılatır
ÜLSER
Lahana: Ülseri olan kişiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki yaratır Yüksek oranda C vitamini içerir Kırmızı lahana vücutta antioksidan özelliğe sahip A vitamini içerir Kanseri önleyici etkiye sahiptir Çiğ olarak salatalara katılması tavsiye edilir
KEMİK ERİMESİ
Kayısı: Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir
Süt: Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek için çalışır Bunların eksikliği kemikleri eritir
|
|
|