10-19-2012
|
#4
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şifalı Bitki Ve Yiyecekler İle Hastalıklardan Korunma (Hangi Hastaliga Hangi Yiyecek?)
KANSER
Kayısı: Antioksidan olan betakaroten açısından zengindir Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucu etkisi vardır Lifli olduğu için bağırsakları koruyucudur
Tahıllar: Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir Kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırır Tahıl ağırlıklı bir beslenme rejimi, bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor
Fasulye: Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir B vitamini de seks hormonlarını kuvvetlendirir
Pancar: Demir ve folik asit açısından zengin olan pancar eski çağladan beri kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır Amerikalı uzmanlar pancar suyunun sarılık tedavisinde de etkili olduğunu belirtiyor
Lahana: Kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyen karoten maddesi içerir
Havuç: Tam 40 araştırma havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığını ortaya koymuştur Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur
Nohut: Yağ düzeyi düşük olan ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır, manganez, betakaroten ve folik asit açısından zengindir Göğüs kanserine karşı korur
İncir: Potasyum, demir ve kalsiyum içerir Sindirim sistemine yardımcı olur Eski çağlarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılan incir, modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak öneriliyor
Sarımsak: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kansere, yüksek kolesterole, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır
Fındık: Kalp krizine karşı koruyucu olan E vitamini açısından en zengin besinlerin başında gelir Her gün yenilen bir avuç fındık kansere ve kırışıklıklara karşı koruyucudur
Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içerir Lifli özelliği kandaki kolesterol oranını düşürür, şeker ve kalp hastaları için yararlıdır
Zeytinyağı: İçindeki omega yağ asitleri, kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar Antioksidan özelliği olan E vitamini açısından da zengindir Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir
Soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirir İçerdiği allicin ve sülfür; mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir Son araştırmalar kemik erimesine karşı, peynir ve sütten daha etkili olduğunu göstermiştir
Şeftali: Teki bile insanın C vitamini ihtiyacının yüzde 50,sini karşılayabilir Sindirimi kolaydır Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir Bir tanesinde 33 kalori vardır
Pirinç: Pirinç mükemmel bir enerji kaynağıdır E ve B vitaminleri açısından zengindir Bağırsak kanserine karşı koruyucu olan pirinç, kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini de azaltır
Çilek: Kolesterol düzeyini düşürür ve sindirim sistemini düzenler Ellegic asit adı verilen kansersavan bir maddeyi de içerir
Domates: Likopen açısından zengin ender bitkilerden biridir Likopen, pankreas gibi çeşitli kanser hastalıklarını önleme konusunda hayati önemdedir C vitamini açısından zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir Lifli bir besin olması da bağırsak kanseri riskini azaltır
GÖZ
Mısır: Zeaksantin adlı bir bitkisel bileşim içerir Bu madde yaşa bağlı olarak gelişen görme bozukluklarını azaltır
Ispanak: Antioksidan özelliği taşıyan A vitaminine dönüşen betakaroten içerir Sağlıklı gözler için gereklidir Katarakt ve diğer göz tabakalarının bozulmasına karşı lutein maddesi de içerir Pişirdikten sonra hemen tüketin; beklemesi halinde içindeki yararlı maddeler toksik maddelere dönüşebilir
BAĞIRSAK
Elma: Protein, vitamin ve doğal kimyasallar sayesinde sindirime yardımcı olur Sindirimi kolaylaştırır Bağırsak sorunları çeken kişiler için dengeleyici ve normalleştirici besin olarak nitelenirler
|
|
|