Konu
:
Meyvelerin Faydalari Nelerdir?
Yalnız Mesajı Göster
Meyvelerin Faydalari Nelerdir?
10-19-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Meyvelerin Faydalari Nelerdir?
Meyvelerin Faydalari Nelerdir?
hepsi faydalıdır
Armut
Günde 3-4 tane armut yemek birçok sağlık sorununa iyi gelir
Yüksek tansiyonu olanlara çok faydalıdır
Ayrıca armut A vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve olan armut böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve idrarı bollaştırır
Bu yüzden böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur
Hamile bayanlarda mide bulantısı ve kusmaları azaltır
Bunun yanında sinirleri yatıştırıcı zihinsel yorgunluğu azaltıcı özelliği vardır
Kivi
Son yıllarda ülkemizde de yetiştirilmeye başlanan kivi C vitamin deposudur
Bir adet kivide bulunan C vitamini günlük almamız gereken C vitamini ihtiyacımızdan çok daha fazladır
Bu yüzden günde bir adet kivi yediğimizde başka C vitamini almamıza gerek yoktur
Bunun yanında kivinin sağlık açısından daha birçok faydası vardır
Kivi kolesterol seviyesini düşürür kan basıncını ayarlayarak yüksek tansiyonu düşürür göğüs kanserini önlemede faydalıdır bağışıklık sistemini güçlendirir kanı temizler grip ve soğuk algınlığında tedavi edicidir
İncir (Yemiş)
Çoğunlukla Ege ve Akdeniz' de yetişen incir hem lezzetli bir meyve hem de sağlık açısından çok yararlı bir gıdadır
Hem taze hem de kuru tüketilen incir bağırsakları yumuşatarak kabızlığı giderir sindirim sorunu olanlar için çok faydalıdır
Göğsü yumuşattığı için bronşit ve öksürük gibi sağlık problemlerinde balgam söktürerek rahatlatır
Vücuda enerji verir
Öksürük İçin: İki su bardağı çiğ sütün içine iki tane kuru inciri doğrayıp sütü kaynatın
Yirmi dakika kadar bekletip süzün ve günde 2 defa bu sütten sıcak olarak için
Üzüm
İdeal bir enerji kaynağı olan üzüm; özellikle bebeklerin gelişimi için çok faydalıdır
Sindirimi kolaylaştırır kansızlığı giderir
Üzümde vücudumuzda en kolay parçalanan karbonhidratlar bulunduğundan yedikten çok kısa bir süre sonra yüksek enerji sağlar
Ayrıca antioksidan etkisi vardır
Havuç
Havuçta bol miktarda A vitamini bulunur
Bu yüzden kalbe damar sertliklerine gözlere ve cilde oldukça faydalı bir meyve
Bunun yanında haşlayarak püre haline getirilip yenilen havuç taze havuçtan çok daha faydalı
Çünkü haşlanmış havuçta çok daha fazla anti kanserojen madde bulunuyor
Ayrıca Havuç beyin metabolizmasını canlandırdığı için hatırlama yeteneğini artırır
Çilek
Çilek strese bire bir gelen bir meyvedir
Ayrıca sigaranın zararlı etkilerini büyük ölçüde azalttığı için çok sigara içiyorsanız veya çok sigara içilen ortamlarda bulunuyorsanız mutlaka çilek yiyin
Elma
En çok tüketmemiz gereken meyvelerden biridir elma
Kalsiyum C vitamini ve Demir yönünden zengindir
Kanı temizler Cilde parlaklık ve güzellik verir ağızdaki kokuları giderir soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir kolesterolü düşürür yorgunluk ve uykusuzluğa iyi gelir
Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar
İki elma yerseniz kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz
Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler
Sindirimi kolaylaştırır
Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür
Artrit romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır
Ahududu
Kanı temizler vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar
Terletir ve idrar söktürür
Kabızlığı giderir
Vücuda dinçlik verir
Ayva
İshal ve dizanteriyi keser
Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir
İnce bağırsak iltihabını giderir
Kanı temizler
Çarpıntıyı dindirir
Badem
Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir
Böbrek mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir
Baş ağrısı karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir
Acı Badem
Aci bademin uçucu yagi iyi bir koku ve tat giderici (balik yagina ilave edilir) ve hafif bir dezenfektandir
Badem tohumlari badem surubu hazirlanmasinda kullanilir
Çocuklar için iyi bir müshildir
Kremlerin terkibine girer
Meyve kabugu halk arasinda bogaz agrilarina karsi kullanilmaktadir
Ceviz
Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler kansızlığı giderir
İshal ve dizanteriyi keser
Verem ve şeker hastalığında hem besleyici hem de tedavi edicidir
Saç ve elleri boyamakta da kullanılır
Bitki bilimcilere göre bol miktarda A B1 B2 C E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor
Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtti
Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından bazıları şöyle sıralanıyor: Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar
Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir
Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar mideyi kuvvetlendirir boğaz hastalıklarına iyi gelir
Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir
Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar
Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur
Çamfıstığı
Bronşit verem akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur
Ruhi çöküntüyü giderir
Kalp hastalıklarında da faydalıdır
Dut
Beyaz dut yaprakları idrar söktürür
Vücutta biriken suyu boşaltır
Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını söktürür
Dut meyvası
Fructus Mori nigri Meyvalardan hazırlanan şurup gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarına (pamukçuk) karşı kullanılır
Greyfurt
C vitamini bakımından çok zengindir
Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar
Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur
Kansere karşı koruyucu özellik taşır
İştah açar
Hindistancevizi
İdrar söktürür
Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur
Mide ağrılarını giderir
Hurma
Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugüne dek kalp ve damar hastalıklarından korunmada elmanın sihirli gücü biliniyordu
İsrailli bilimadamları kalbin gerçek dostunun hurma olduğunu kanıtladı
İsrailli bilim adamları hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilen elmadan daha etkili olduğunu açıkladılar
İsrail'de yapılan bir araştırmada elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı
Hurmanın lif mineral ve fenol açısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları elmada daha fazla bakır ve çinko bulunduğunu buna karşılık hurmada sodyum potasyum magnezyum kalsiyum ve demir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler
Bilim adamları düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler
Karpuz
Vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek sıhhat ve zindelik kazandırır
Ayrıca kemik gelişimine de yardımcı olur
Kavun
Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri) de tıbbî olarak kullanılmaktadır
Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur
Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüğe karşı (çekirdekleri suda suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır
Ayrıca kavun sinirleri yatıştırır böbreklerdeki kanı temizler taşların düşürülmesine yardımcı olur
Barsaklarda ülser ya da iltihab olanlarla şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir
Kayısı
Çekirdeklerinden yağ elde edilir
Etli meyvesi şeker organik asitler ve C vitamini ihtivâ etmesi bakımından önemlidir
Çekirdek içinden elde edilen yağ badem yağı yerine yaprakları derelerde balıkları sersemleterek tutmak için kullanılır
Kestane
Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır
Meyvesi kasları kuvvetlendirir
Kan dolaşımını düzenler
Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler
Karaciğer yorgunluğu ve şişliğini geçirir
Kansızlığı giderir
Damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet edenlerle şeker hastaları yememelidir
Kızılcık
Kızılcık meyvelerinden ezme marmelat meyve suyu yapılır
Kabız edici özelliği vardır
Gıdâ olarak istifâde edildiği gibi kabukları ateş düşürücü olarak kullanılır
Kiraz
Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor
Michigan eyaletinde yaşayanlar bu yörede çok yetiştiğinden bol bol kiraz yiyorlar
Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor
Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin'' olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine dikkat çekiyor
Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak söz konusu belişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediğini araştırdı
Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlı etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerle karşılaştırdı
Sonuçta 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü
Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu
Nair'e göre günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor
Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor
Muz
Folik asit potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir
Potasyum krampları önler
Nar
Vücudu kuvvetlendirir
İshali keser
Burun poliplerine faydalıdır
Şerit düşürür
Kalbi kuvvetlendirir
Mide bağırsak hastalığı olanlar küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır
Portakal
Antioksidantlar ile dolu bir meyve
Kanseri önleyici olarak bilinen bütün maddeleri içeriyor
Ayrıca bol miktarda C vitamini içeriyor
Kilo almaya engel olur
Kandaki kolestorolü düşürür
Vucüdun C vitamini potasyum protein B ve E vitaminleri ile kalp hastalıkları ve antikanserojen maddeler ile kanser riskini azaltıyor kolestorolü düşürüyor
Şeftali
Çiçekleri kabızlığı giderir ve barsak solucanlarını düşürür
Meyvesi hazmı kolaylaştırır
İdrar yollarını temizler
Bol miktarda idrar söktürür
Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir
Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır
Vişne
İshali keser
Ateşi düşürür
İdrar söktürür
Vücuda rahatlık verir
Yeralması
Şeker hastaları için faydalıdır
Besleyicidir
Vücudun direncini arttırır
Kabızlığı giderir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul