Yalnız Mesajı Göster

Bitkilerle İlgili Önemli Notlar

Eski 10-19-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bitkilerle İlgili Önemli Notlar





HARDAL: Beyaz ve siyah hardal olmak üzere iki türü vardır Hekimlikte siyah hardal kullanılır Hardal; hardal lapası, hardal banyosu ve hardal yakısı olarak üç biçimde vücuda uygulanır İçten ve dıştan çok miktarda kullanılan kara hardal zehirlenmelere ve tahrişlere neden olur Bu nedenle vücuda sürülen kara hardal yağı acı hissi vermeye başlar başlamaz derhak yıkanmalıdır

HAŞHAŞ: Ülkemizde çok yetişir Haşhaş kapsülleri zehirlidir Uyuşturucu niteliği vardır, bağımlılık yapan maddeler içerdiği için kullanımı kullanımı tehlikelidir Ancak, haşhaş tohumlarından elde edilen haşhaş yağı mutfaklarda bile kullanılabilecek nitelikte ve zehirsizdir Çocukları uyutmak için haşhaş tohumunu torbalara koyup meme olarak vermek son derece sakıncalıdır

HAVUÇ: Havuç, C, B1, B2 vitaminleri ile özellikle A vitamini bakımından zengindir

HERCAİ MENEKŞE: Çit kenarları, çalılıklar, orman kenarları, çayırlar, bahçe ve tarlalarda bulunur Çayı çok içildiğinde mide bulantısı yapar

HİNTYAĞI AĞACI: Tropik ormanlarda bulunur Tohumlarından, elde edilen hintyağı, dünyada bilinen ilk müshil ilacıdır Günümüzde eczanelerde satılmaktadır Deri hastalıklarından muzdarip olanlar hintyağı kesinlikle kullanmamalıdırlar

HİNT SAFRANI: Ülkemizde az yetişir Çok alınan hint safranı mide ekşimesine, hatta mide ülserine neden olabilir

HURMA: Bol miktarda şeker içerir Yaprakları sebze olarak yenir

HUŞ AĞACI: Nemli topraklarda, ormanlarda ve koruluklarda bulunur, bahçelerde de yetiştirilir

IHLAMUR: Dünyanın her yerinde bilinir ve yetişir Yaz ve kış ıhlamuru diye iki türü vardır Ihlamur ağacının kabuğunun altındaki lifler son derece etkilidir Bu lifler döğülerek hamur haline getirilirse, yaraların tedavisinde etkili olur Yğze sürüldüğünde ergenlik çıbanlarını yok eder

ISIRGAN OTU: A ve C vitamini içerir

ISPANAK: Ispanağın içerdiği vitaminlerden yararlanmak için daima taze ve çiğ yemelidir Pişirildiğinde, uzun zaman bekletildiğinde ve tekrar ısıtıldığında C vitamini kaybolur ve zararlı maddeler oluşur

İNCİR: Ülkemizde en iyi türlerinden bol miktarda yetişir

KAHVE: Kahve insanı diri tutar İçerdiği kafein maddesi damarları açarak düşünmeyi kolaylaştırır, beynin çalışmasını hızlandırır Oruçlu günlerde sahurda kahve içenler susamayı önlemiş olurlar Çok miktarda içildiği zaman kalbe zarar verir Yüksek tansiyonu olanlara önerilmez

KANARYA OTU: Yol kenarlarında, çöplüklerde ve kurak arazide bulunur

KANTARON: Otun çiçek açma zamanı toplanması gerekir, çünkü içindeki aktif maddeler çiçek açma zamanı en yüksek orana ulaşırlar

KARABİBER: Fazla karabiber mide cidarını ve boğazı tahriş edeceği için zararlıdır Dikkatli kullanılmalıdır

KARADUT: Ülkemizde çok bilinen ve her yerde yetişen bir meyvedir

KARA KAFES: Nemli ve çukur yerlerde yetişir

KARALAHANA: Bol miktarda C vitamini içerir

KARANFİL AĞACI: Sıcak iklimi ve rutubetli deniz havası olan yerlerde yetişir

KARANFİL ÇİÇEĞİ: Nemli ve kuytu ormanlar, gölgelik çalılıklarda bulunur

KARNABAHAR: Ülkemizde de yetiştirilen bir bitkidir

KAVUN: İçinde A, B, C vitaminleri, meyve şekeri, azotlu ve yağlı maddeler bulunur %95'i sudur

KEDİ OTU: Nemli ve seyrek ormanlar, akarsu kenarları, çalılıklar ve sahillerde yetişir Çok kötü kokulu bir bitkidir Çok kötü kokulu olduğu için mide bulandırmasını önlemek amacıyla sabah aç karnına alınmalıdır Baş ağrısı ve halsizlik yaptığından az kullanılmalıdır

KEKİK: Salgıları arttırıcı etkisi nedeniyle ülser ve gastiriti olanlara olumsuz etki yapar Ayrıca hamilelere ve guatr olanlara da tavsiye edilmez

KETEN: Keten tohumu bol miktarda F vitamini içerir Keten yağında bulunan linolasidi alerji, kalp krizi ve beyin kanamalarını engelliyicidir

KIZILCIK: Kızılcıkgillerden kızılcık ağacının meyvesidir Buruk bir tadı vardır

KIRMIZI BİBER: İştah açıcı ve mikrop öldürücü özelliği vardır

KİRAZ Ülkemizde çok yetişen ve çok eski zamanlardan beri bilinen bir meyvedir Kiraz yedikten sonra su ve süt içilmemelidir Özellikle midesi zayıf olanlar kirazı ekmekle birlikte yemelidirler

KİŞNİŞ: Ülkemizde bahçelerde yetiştirilen ve doğal olarak da bulunan bir bitkidir

KUŞBURNU: Yurdumuzda özellikle Ege'de seyrek ormanlarda, yol kenarları ve çalılıklarda bulunur

KUŞKONMAZ: Cildi sorunlu olanlar kuşkonmazdan faydalanabilirler

LABADA: Yurdumuzda bağ ve bahçelerde kendiliğinden yetişir Çok çeşidi vardır Kökü uzun ve kalındır

LAHANA: Ülkemizde çok tüketilen bir besin maddesidir En makbul olanı beyaz ve göbekli olanıdır Guatr rahatsızlığı olanlar lahana yememelidir



MAYDANOZ: Böbreklerinde iltihap olanlar maydanoz yememelidirler

MELEK OTU: Nemli topraklarda, nehir kenarı, sahil ve çukur yerlerde bulunan güzel kokulu bir bitkidir

MELİSA: Dağlarda ve kırlarda kendiliğinden yetişen güzel kokulu bir bitkidir

MEYAN KÖKÜ: En işe yarayan yeri köküdür Çok miktarda kullanılan meyan kökü ödemlere ve tansiyon yükselmesine neden olur Nefes borusu rahatsızlıklarına yol açabilir Bu balımdan meyan kökü muhakkak bir doktor kontrolünde kullanılmalıdır

MİNE ÇİÇEĞİ: Yol kenarlarında, bayırlarda bol miktarda bulunur Mine çiçeği ile yıkanan çillerde azalma görülür

MİSK OTU: Yol kenarlarında, rüzgar almayan yerlerde yetişir Güzel kokusu vardır

MÜRVER AĞACI: Meyveleri bol miktarda C vitamini içerir

MUZ: Muz bazı bünyelerde alerjik döküntü yapabilir

NAR: Nar kökü ve kabuğu, içindeki etken maddeler nedeniyle zararlı ve zehirleyici etki yapabilir Bu nedenle kullanırken ölçülü davranmak gerekir

NOHUT: Yurdumuzda ve dünyanın her tarafında yetiştirilir

OĞUL OTU: Akdeniz bölgesinde bulunan kokusu limona benzeyen bir bitkidir

PEYGAMBER ÇİÇEĞİ: Buğday ve arpa tarlalarında yabani olarak bulunur

PIRASA: Bahçelerde yetiştirilen bir kış sebzesidir

ŞEFTALİ: Şeftali çekirdeklerinde çok etkin bir zehir vardır

ÜZERLİK OTU: Üzerlik otundan yapılan çay açık olmalı ve en az günde iki bardak içilmelidir Aksi takdirde zaralı olur Hamile kadınlar üzerlik otunu hiçbir biçimde kullanmamalıdır


Alıntı Yaparak Cevapla