Yalnız Mesajı Göster

Nar Bitkisi,Özellikleri

Eski 10-19-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Nar Bitkisi,Özellikleri




"Çok Güçlü Antioksidandır"

Narın idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği de var İshale karşı da tüketilebilir Nar mevsiminde suyu sıkılarak salataya sos olarak kullanıldığında nefis tat ve renk verir Nar aynı zamanda bağırsak paraziti tenyanında baş düşmanıdır Bu amaçla yenildiğinde birkaç saat sonra müshil de alınması gerekir Nar, potasyum ve demir açısından da çok zengindir Aynı zamanda C vitamini deposudur Nar pekmezi (ekşisi) yapmak için 2 kg nar sıkılır 1 kg şeker, 1 bardak su ve 2 limon karıştırılıp kaynatılırsa nefis bir salata veya kısır sosu elde edilmiş olur Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi nar çok kuvvetli antioksidandır

Narın faydaları saymakla bitmiyor İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar, pek çok derdin devası Narın bilinen bazı faydaları:

Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler
Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur
Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır
Enerji verir, yorgunluğu giderir
İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar
Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur
Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller
Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
İshali (diare) önler tedavide destek sağlar
Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar
Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır
NAR HABERLERİ
NAR: Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır
Narın Faydaları: Harareti keser Enerji verir ve yorgunluğu giderir Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir Çarpıntıyı giderir Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır Bağışıklık sistemini güçlendirir Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür Damar serliğini önler ve damarları açar Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir Cilt sağlığı için de faydalıdır Nar suyu sesi açar
Nar Nasıl Kullanılır? Narın meyvesi, meyve kabukları, nar ağacının kökleri ve dallar ile kök kabukları kullanılır Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür Narın kabuklarını çay yapıp içilirse ishali keser 2–3 gün boyunca sabahları aç karına içilip öğleye kadar bir şey yenilmezse bağırsak kurtlarını döker

Nar bu aralar çok rabet gören bir meyve Nar suyu içmek isteyenlere önerim Atatürk Orman Çiftliğinin Nar Suyunu içinKatkı maddesi olarak hiçbirşey içermeye ve cam şişede satılıyorCam şişe neden derseniz cam sağlıktır
Şimdi tam zamanı Şeker hastaları için birebir Sadece bu da değil, bakın nelere çare oluyor
Nar şifa kaynağı Narın şifalı özelliklerinden en iyi şekilde faydalanabilmek içinse ya meyveyi tazeyken yemeli ya da taze sıkılmış suyunu içmeli İşte nar mucizesi…
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Turan Karadeniz, kalbi kuvvetlendiren nar suyunun, karaciğer zafiyetini giderdiğini, mide iltihabını ve ağrısını geçirdiğini söyledi
Nar meyvesinin yüzde 15′inin karbonhidrat, yüzde 0,8′inin protein olduğunu, ayrıca B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir bakımından zengin olduğunu ifade eden Karadeniz, “Nar mideyi temizlemekte, deniz tutmasına karşı iyi gelmektedir Ayrıca nar içindeki zarları ile yendiğinde mide ülserini iyileştirmektedir” dedi
Mucizevi meyvenin market raflarında satılan suları ise bu faydaları sağlamaktan uzak Pastörizasyon işlemi ve kutuda bekleme sonucunda meyvenin besin değerinde kayıplar oluşabiliyor Meyveyi taze olarak yemeli veya taze sıkılmış suyunu içmeli
Nar suyunun böbrek ve karaciğer hastalıklarına karşı çok faydalı olduğuna dikkati çeken Turan Karadeniz, şu bilgileri veriyor:
• Nar suyu yüksek tansiyon hastalığının tedavisinde, kalp ağrılarında, basur hastalığının tedavisinde faydalı olmaktadır
• Böbrek zafiyetine karşı nar suyu içilmesi yararlıdır
• Nar suyunun harareti giderici özelliği bulunmakta, şeker ve kurdeşen hastalığına iyi gelmektedir
• Kalbi kuvvetlendiren nar suyu, karaciğer zafiyetini gidermekte, mide iltihabını ve ağrısını geçirmektedir
• Nar ekşisi şeker hastalarına tavsiye edilmektedir
• Nar şırasının şekerle hazırlanan şerbetinin idrar söktürücü özelliği vardır
• Romatizma ağrılarının hissedildiği eklem ve uzuvlara nar şırası sürüldüğünde, ağrı kesici özelliği bulunmaktadır
• Bayılmalara karşı nar şerbeti içilmelidir Tatlı nar suyu, ses kısıklığı ve zatürreye karşı şifalıdır
• Narın meyvesi ve suyunun yanı sıra çiçekleri ve kabuğu da yararlarıdır Nar çiçeği bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirir Boyun tutulmasında nar çiçeği lapası boyna konursa şifalı gelir
• Narın kabuğu çay gibi demlenerek içildiğinde, mide ve bağırsak hastalıkları ile ishal ve dizanteriye karşı oldukça faydalı olmaktadır
Mucizevi meyvenin market raflarında satılan suları ise bu faydaları sağlamaktan uzak Pastörizasyon işlemi ve kutuda bekleme sonucunda meyvenin besin değerinde kayıplar oluşabiliyor Meyveyi taze olarak yemeli veya taze sıkılmış suyunu içmeli
İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar, pek çok derdin devası
Narın ve nar suyunun faydalarını Alman Hastanesi´nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan anlattı:
´Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir kokteyl olarak karşımıza çıkan nar, sağlık açısından da özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve

Çünkü insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil Adeta bir ´ilaç´, hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruyor İçerdiği bazı maddelerle kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engelliyor´
Latince adı ´Punica Granatum´ olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor
10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğünü söyledi:
´Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli
Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması
Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, ´ACE´ denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor Nar birçok özellikleriyle bazı meyveleri de geride bırakıyor Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor

Tüm bu özellikleriyle adeta bir ´ilaç´ ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor Nar suyu ayrıca damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak karşımıza çıkıyor
Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor
Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor Nar kabuğunun ekstresi ise güçlü bir virüs ve mikrop öldürücü özelliği sahip Ayrıca, cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösteriyor Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor´
Beslenmede yer almalı
Beslenmede mutlaka yer alması gereken nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor
Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, ´serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır´ dedi
Doğan, ´bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir´ açıklamasında da bulundu
Narın bilinen bazı faydaları:
Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler
Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur
Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır
Enerji verir, yorgunluğu giderir
İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar
Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur
Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller
Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
İshali (diare) önler tedavide destek sağlar
Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar
Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır
Nar taneleri ve suyu pek çok derdin devasıdır

Yaz mevsiminde serin meyve suyu veya ferahlatıcı bir kokteyl olarak tüketilen nar, sağlık bakımından da özellikle kış mevsiminde bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir
Narın insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil Adeta bir ´ilaç´, hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruyor İçerdiği bazı maddelerle kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engelliyor´
Latince adı ´Punica Granatum´ olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor
10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan
Yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görülmüştür
Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli
Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması
Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, ´ACE´ denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor Nar birçok özellikleriyle bazı meyveleri de geride bırakıyor Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor
Tüm bu özellikleriyle adeta bir ´ilaç´ ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor Nar suyu ayrıca damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak karşımıza çıkıyor
Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor

Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor Nar kabuğunun ekstresi ise güçlü bir virüs ve mikrop öldürücü özelliği sahip Ayrıca, cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösteriyor Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor´

Beslenmede yer almalı
Beslenmede mutlaka yer alması gereken nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor
Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor

Serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır

Bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir

Narın bilinen bazı faydaları:
Nar suyu dişeti iltihaplarını giderir
Yüksek tansiyonu düşürür
Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur
Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır
Enerji verir, yorgunluğu giderir
İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar
Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur
Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller
Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
İshali (diare) önler tedavide destek sağlar
Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar
Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır
Böbrek iltihaplarının giderilmesinde etkilidir

önemli not :Nar suyu tansiyon düşürdüğü için düşük tansiyonlu kişilerin tüketmesi sakıncalıdır

ÜRETİMİ
Anavatanı olan Ortadoğu ve Kafkasya’da binlerce yıldır üretimi ve tüketimi yapılan nar kültür tarihi en eski olan meyve türlerinden birisidir Tropik ve subtropik iklim meyvesi olarak bilinmekle birlikte sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde de sınırlı bir şekilde yetişebilen narın dünyada ve ülkemizdeki üretim ve tüketimi ise her geçen gün artmaktadır
Nar üzerine son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda; içermiş olduğu antioksidantlar, polifenolik maddeler ve C vitamini içeriğinden dolayı fonksiyonel gıdalar grubuna alınmıştır Narın içermiş olduğu bu maddelerin kanser ve kalp damar hastalıklarını önlemede rolü olduğu, ayrıca bu maddelerin yüksek tansiyonlu hastalarda kan basıncını düşürerek hastalığı önleyici yönde etki gösterdiği belirlenmiştir Bu çalışmalar doğrultusunda nar, tıbbi bitki olarak ilaç endüstrisi için de önemli bir hammadde durumundadır Narın bu özelliklerinin ortaya çıkmasının üretim ve tüketiminin artmasında büyük payı bulunmaktadır
Dünya nar üretimi yaklaşık 1000000 ton olup en fazla nar üreten ülkeler sırasıyla İran, Pakistan, Türkiye, Azerbaycan, Hindistan ve İspanya’dır En fazla nar ihraç eden ülkeler İran, Türkiye, İspanya, Hindistan ve Tunus olup, en fazla nar ithalatı yapan ülkeler ise Rusya, Amerika, Almanya, Hollanda ve Ukrayna’dır
Ülkemizin nar üretimi ise yıldan yıla önemli oranda artmakta olup 1998 yılında 55 000 ton iken, 2005 yılında bu miktar 80 000 tona kadar yükselmiştir Ülkemizde en fazla nar üretimi, narın iklim isteklerine de uygun olarak Akdeniz (%618), Ege (%233) ve Güneydoğu Anadolu (%91) bölgelerinde yapılmaktadır Nar üreten en önemli illerimiz ise Antalya (%384), İçel (%114), Aydın (%89), Denizli (%82), Hatay (%60) ve Siirt (%43)’tir Ülkemiz 9435868 dolar değerinde nar ihraç etmektedir En fazla nar ihracatı yaptığımız ülkeler ise Almanya, Rusya Federasyonu, Hollanda, Ukrayna ve Yunanistan’dır
Ülkemizde yaygın olarak yetiştiriciliği ve ihracatı yapılan nar çeşidi Hicaznar’dır Bu çeşit kırmızı kabuğu, koyu kırmızı daneleri, mayhoş tadıyla Avrupa Ülkelerinde beğeni kazanmış, çok iyi fiyatlarla ihracatı yıldan yıla artmıştır Ayrıca bol verimliliği, taşımaya ve muhafazaya uygunluğu ile de üstünlük sağlamaktadır
Ancak son yıllarda yumuşak çekirdekli, tatlı, koyu kırmızı daneli ve kabuklu, bol sulu ve iri daneli çeşitlere olan taleplerin artmasından dolayı ve mevcut çeşitlerimizle bu talepleri karşılayamamamız nedeniyle yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır Bu amaçla Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM)’nde yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda yukarıda belirtilen özelliklere sahip oldukça verimli ve kaliteli nar çeşit adayları geliştirilmiştir Bu çeşitlerin 4 tanesi 2007 yılında diğerleri ise takip eden yıllarda tescil ettirilerek üreticinin hizmetine sunulacaktır






Alıntı Yaparak Cevapla