Prof. Dr. Sinsi
|
Yorgunluk Giderici Besinler
Yorgunluk Giderici Besinler
Kendinizi sürekli olarak yorgun hissediyorsunuz Bu durum, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir Peki bazı besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? işte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:
Balık
Niasin ve B 2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere yenilmelidir Bu bağlamda ton balığı da oldukça yararlıdır
Yağlı tohumlar
Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli, ancak yüksek enerji içeriklerinden ötürü miktarına dikkat edilmelidir Günde bir avuç yenilmesi sayısız yarar sağlar
Yeşil yapraklı sebzeler
C, E ve B 2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından önem taşıyan yeşil yapraklı sebzelerin özellikle koyu renkli olanlarının tercih edilmesi önerilmektedir (ıspanak, roka, nane, tere, pazı)
Yumurta
Niasin, E ve B 2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta anne sütü kalitesinde protein içerir ve “örnek protein” olarak tanımlanır içermiş olduğu doymamış yağ asitleri sayesinde de çok besleyici bir besindir
Kurubaklagiller
Niasin, B 1 ve B 2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü yorgunluğa birebir gelir Aynı zamanda içerdiği diyet lifi (posa) sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncinin sürekliliğini sağlar Bu nedenle haftada 2-3 kere kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmelidir
Kepekli tahıllar
Niasin, E, B 1 ve B 2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşır
Süt ve süt ürünleri
Niasin ve B 2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali içeren süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız (light) olarak tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır
Tüm bu besin gruplarına ilave olarak ayçekirdeği, karaciğer, havuç, patates, elma, kayısı, kivi, üzüm, avokado, muz gibi meyveler, maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve yeşil çay yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlanır Yapılacak düzenli egzersizler de vücudu canlandırmaya yardımcı olacaktır Öte yandan alkol, asitli içecekler, hazır besinler, sakatatlar, yağlı ve şekerli besinler yorgunluk vermektedir
|