10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tatlı Su Bitkilerin Element Derişimleri
Tatlı su bitkilerin element derişimleri
Şehir evsel ve sanayi atık sularından etkilenen topraklardaki eser element seviyeleri
gittikçe yükselir Buna bağlı olarak bu alanlarda yetiştirilen bitkilerdeki metal
konsantrasyonların artması insan sağlığı için risk oluşturur Atık sularla yetiştirilen
bitkilerin insanlar için oluşturduğu riskleri tespit etmek, kontrol etmek ve en aza
indirmek için bu tür bitkilerde toksik türlerin tayini önemlidir Bu çalışma, atık sulardan
etkilenen toprak ve bu topraklarda yetişen patlıcan, biber ve domates sebzelerinin yenen
kısımlarında Cu, Co, Mn, Zn eser elementleri ve Fe’in konsantrasyonlarını tayin etmek
ve potansiyel sağlık risklerini yorumlamak amacıyla yapılmıştır Toprak örnekleri atık
sularla sulanan 13 noktadan toplandı Toprak örneklerinde ortalama Cu, Co, Mn, Zn ve

Fe seviyeleri sırasıyla, 79 78, 13 57, 40 52, 506 31 mg kg-1 ve % 2 06 olarak tayin
edildi Yine bu alanlarda atık sularla yetiştirilen sebze örnekleri 17 köy/nokta’dan
toplandı Patlıcan, biber ve domates sebzelerinin yenen kısımlarında ortalama Cu, Co,
Mn, Zn ve Fe konsantrasyonları sırasıyla, 15 98, 0 33, 19 53, 29 84 ve 154 51 mg kg-1
olarak tayin edildi Metal konsantrasyonları Türk Gıda Kodeksi ve WHO/FAO’nun gıda
bitkileri için izin verdiği sınır konsantrasyonları ile karşılaştırıldı, birçok örnekteki en
azından bir metal seviyesinin sınır değerleri aştığı tespit edildi
Anahtar kelimeler: Eser element, Atık sularla sulama, Sebze, Gaziantep
|
|
|