10-16-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İlk Yardım Konuları
Boğulma
Yaşam için gerekli temiz havanın alınıp kirli hava olarak geri atılmasına SOLUNUM, çeşitli nedenlerle solunum durması haline de boğulma denir
BOĞULMA NEDENLERİ :
— Solunum yolu; şuursuz olarak dilin arkaya gitmesi, başın öne doğru bükülmesiyle, yabancı cisim, takma dış, ağızda biriken kan veya solunum yollarının yaralanması, ses tellerinin şişmesi ya da kasılması gibi nedenlerle tıkanabilir
— Çeşitli zehirli gazlar, kafa yaralanmaları gibi nedenlerle santral sinir sisteminin çalışmasının yavaşlaması, suda veya iple boğulmalar nedeniyle solunum yavaşlar veya durur
— Kalp durması, şok durumu, elektrik çarpması, karbon monoksit zehirlenmesi nedeniyle de solunum durabilir
— Göğüs duvarının delici yaralanmaları da boğulma nedenlerindendir
BOĞULMA (ASPHXA) BELİRTİLERİ :
Bunlar asfeksinin derece ve şiddetine göre ikiye ayrılırlar
İlk aşamada görülenler :
— Baş dönmesi ve halsizlik
— Nefes darlığı
— Nabızda sürat
— Kısmı şuur kaybı
— Boyun damarlarında şişme
— Yanak ve dudaklarda morarma ile birlikte yüzde kızarma, kan toplanması
Sonraki aşamalarda görülenler :
— Dudaklar, burun, kulaklar ve ayak parmakları mavimtırak gridir
— Solunum kesik ke------ veya hiç yoktur
— Nabız yavaş ve intizamsızdır
— Tam şuur kaybı vardır
BOĞULMALARDA İLKYARDIM :
— Solunum yoluna kaçan cisimlerin solunum yolunu tıkaması halinde Heimlich Manevrası uygulayın (Bebekler için Heimlich Manevrası) (Bilinçsiz yatan hastalarda Heimlich Manevrası)
— Bilinç kaybı olan hastanın ağız içini işaret parmağınızla temizleyin ve hastayı sırtüstü yatırın
— Çeneyi yukarı kaldırın ve dili öne doğru çekerek solunum yolunu normal anatomik konuma getirin
— Acil yardım isteyin
— Suni solunum ve kalp masajına hazırlanın Solunum yollarının açılması ilk üç dakika içinde yapılmalıdır, beyin daha fazla oksijensizliğe dayanamaz
Suda boğulmada ilkyardım :
— Suda boğulma tehlikesi geçiren kişiyi karaya çıkarıp, sırtüstü yatırın
— Yakasını, kemerini, gömleğini gevşetip açın
— Takma dişini – varsa - çıkarın
— Ağzının içindeki yabancı cisimleri temizleyin Ağızdan ağıza yapay solunum yapın Soluk verdiği zaman kişinin başını çabuk yana çevirin, bu hareketi 5-6 kez tekrarlayın Böylece; fazla su köpürerek dışarı çıktığı gibi kişiye yeterli solunum da yaptırılmış olur
— Daha sonra ıslak giysileri çıkarıp battaniyeye sarın
— Yutulan suyu çıkartmak için iki elinizle karnın altından tutarak hastayı yukarı kaldırınız Bu suretle hava yolundaki suların boşalmasına yardım etmiş olursunuz
|
|
|
|