10-16-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İlk Yardım Konuları
Sokma ve Isırmasında İlkyardım
Köpek Isırmasında ilkyardım :
Bu tür yaralanmalara sık olarak rastlanmaktadır Daha çok bacak ve kolda ısırma sonucu olan yara, ısırma şekline ve ısıran hayvanın büyüklüğüne göre yarım cm yada daha büyük olup, kol yada bacağın her iki yüzünde görülebilir
Köpek ısırmalarında ilk akla gelecek durum "Kuduz" tehlikesidir Çünkü; köpek salyası ile kuduz virüsünü dişleri ile açtığı yaradan vücuda verir Kuduz köpeğin ısırdığı insan veya hayvanlarla da kuduzun diğer canlılara bulaştığı bilinmektedir
— Köpek tutularak gözlem altına alınmalıdır
— Köpeğin kuduz olup olmadığını anlamak için 10 gün karantina uygulanır Bazen çok uzun süreden sonra da kuduzun belirtilerinin görülebileceğini unutmayınız Eğer köpek kuduz ise 48 saat sonra kuduz belirtileri görülmeye başlar Ağzını kapatmakta güçlük çeker Kuyruğunu bacaklarının arasına alır Salyası akar Etrafına saldırır Sudan korkar, gözleri şaşı gibi olur Gözbebeği düzensiz büyüklüktedir
— Köpeğin kimin olduğu, aşılı olup olmadığı saptanmalıdır
— Kuduz bir köpek ısırması varsa durum polise ve ilgili sağlık kuruluşuna haber verilmelidir
— Köpek ısırma olayı sırasında ya da karantina süresi içinde ölürse köpeğin başı antiseptik solüsyon ile ıslatılmış bir beze sarılarak ilgili laboratuara gönderilmelidir
— Isırılan kişiye her olasılığa karşı kuduz serumu ve aşısı yapılmalıdır
— Hastaneye gitmeden önce ısırılan yeri bolca su ile yıkayınız
— Üzerine temiz bir mendil kapatınız
— Köpeğin ağzında kuduzdan başka diğer hastalık yapan mikroplarında bulunabileceği düşünülerek yaraya hastanede pansuman yapılmalıdır
— Gerekirse hastanede tetanosa karşı aşı yapılır Daha önce aşılanmamışsa tetanos serumu yapılır
Akrep sokmasında ilkyardım :
Akrep, kuyruğundaki iğnesini sokarak zehrini vücuda verir Zehirli santral (merkezi) sinir sistemine (beyin, beyincik ve omurilik soğanı) ve kalbe zararlı etki yapar Bazen çocuklarda ve büyüklerde ölüme yol açabilir Sokulan yerde ağrı, yanma ve uyuşukluk olur
Tükürük bezlerinin salgısı artar Baş ağrısı, kaslarda kasılmalar, idrar, büyük abdes kaçırma ve felçler görülür
— Akrep sokulan kişiyi yürütmeyiniz, hareket ettirmeyiniz
— Sokulan yerin yukarısını eşarp ya da mendille sıkınız
— İlk bir kaç saat sokulan yerin üzerine havluya sarılı buz torbası koyunuz Böylece zehirin emilmesini yavaşlatmış olursunuz
— Sokulan yere amonyak sürünüz
— Eğer solunum durması ya da zayıflaması otursa ağızdan ağıza yapay solunum yapınız
— Hemen hastaneye gönderiniz Akrep serumu yaptırınız
Arı sokmasında ilkyardım :
Arı arka kısmındaki iğnesini deriye batırarak sokar O kısımda ağrı, bir kaç dakika sonra yanma, arkasından şişme ve deride kırmızı kabarcıklar olur Çok duyarlı kişilerde daha önemli durumlar ve hatta ölüm de görülebilir
— Sokulan bölgeyi hareket ettirmeyiniz
— Sokulan yer üzerine buz koyunuz
— Deride kalmış olan arı iğnesini alkol alevinde yaktığınız bir iğnenin ucu ile çıkarınız
— Sokulan yer üzerine amonyak (bir kısım amonyak ve dört kısım su karışımı) sürünüz Kaşıntıyı azaltır Elinizde kaşıntıyı, yanmayı giderici ilaç varsa onu sürebilirsiniz
— Daha sonra yemek sodası (karbonat) eritilmiş su ile ısıtılmış bezi sokulan yer üzerine koyunuz
— Eğer solunum zayıflaması ya da durması otursa ağızdan ağıza yapay solunum yapınız
— Bu önlemlerle şikayetlerinde azalma olmuyorsa ve özellikle çok sayıda arı sokmalarında bekletmeden ve kesinlikle hastaneye gönderiniz
— Eğer astımınız varsa arı sokması ile astım şikayetlerinizde de artma olabilir
— Eğer ağzın içinden sokulmuşsa hemen bir buz parçasını ağızda eminiz çok çabuk şişlik ve solunum yolunda tıkanma olacağından hastaneye gidiniz
— Duyarlı olan kişilerde şişlik yanma fazla olur Hatta deride morluklar görülebilir Hemen hastaneye gidiniz
— Arı sokulan yere çamur sürmeyiniz Mikrop kaparak iltihaplanabildiği gibi tetanos da olabilir
|
|
|