Konu
:
Beyaz Ekmek Çölyak Hastalığı Yapıyor
Yalnız Mesajı Göster
Beyaz Ekmek Çölyak Hastalığı Yapıyor
10-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Beyaz Ekmek Çölyak Hastalığı Yapıyor
Beyaz ekmek çölyak hastalığı yapıyor
Halkın ana besin kaynağı, sofraların olmazsa olmazı ekmekteki düşük tipli un sağlık için tehlike arz ediyor
Kullanılan unun kalitesi düştükçe tedavisi mümkün olmayan hastalıklar çıkıyor
Haber: Burak Taşçı
Uzmanlara göre ekmekte kullanılan unun kalitesi düştükçe tedavisi mümkün olmayan hastalıklara da davetiye çıkarıyor
Kişi başı yıllık ekmek tüketiminde dünya birincisi olan Türkiye için bu durum büyük risk oluşturuyor
Türk gıda kodeksine göre fırıncılar 550-650-850 tip numaralı unları kullanıyorlar
850 tip ‘esmer un’ diye tabir ediliyor
Ve en kalitelisi
Kepekli hariç diğer ekmeklerde rengin koyu olması çok önemli
Renk beyazlaştıkça kalite düşüyor ve tüketici büyük hastalık riskleriyle karşı karşıya gelebiliyor
Türkiye Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen fırıncıların neden beyaz un tercih ettiğini şöyle özetliyor: “Fırıncılar fiyatı ucuz olduğu için çoğunlukla düşük tip numaralı unları kullanıyorlar
Bunun sebebi kül değerinin fazla olması
’’
HASTALIKLARI ARTIRIYOR
Prof
Dr
İbrahim Saraçoğlu ise düşük tip numaralı unlarda ise en yüksek ‘glüten’ miktarı vardır” diye uyarıyor
Laboratuar ortamında 405 tip numaralı undan 100 gram yakılınca geriye 405 miligram mineral kaldığını belirten Prof
Saraçoğlu, mineral değerinin tip numarasının artmasıyla çoğalacağını belirtti
Saraçoğlu, düşük tip numaralı unların giderek sayıları artan ‘Çölyak’ hastalığına sebep olduğunu belirtti
Genç yaşlarda çocuklarda ortaya çıkan diyabet 1 ve şeker hastalığının kaynakları arasında görülmeye başlandığını belirterek çocukların tip numarası düşük olan unlardan yapılan mamulleri tüketmemelerini tavsiye etti
Saraçoğlu, unlardaki tip numarasının artmasını buğdayın dış kabuğunun ne kadar çok kullanıldığına bağlı olduğunu söyledi
Tip numarasının küçükten büyüğe giderken ekmeğin renginin esmerleştiğini söyledi
Fırıncıların düşük tip numaralı un kullanmasının nedenini çok erken pişmesine bağlayan Saraçoğlu, tip numarası yükseldikçe ekmeğin geç piştiğini de sözlerine ekledi
ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?
Çölyak hastalığı bir ince bağırsak alerjisidir
Bu alerji; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan glüten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul