10-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalp Sağlığımızı Korumak İçin Nasıl Beslenmeliyiz
Kalp sağlığımızı korumak için nasıl beslenmeliyiz
İşlenmiş değil tahıllı yiyin: Kepekli un, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi tam tahıllı besinler, kalp dostu olarak listede ilk sırada yer alıyor Bu ürünler düşük kalorileri sayesinde daha fazla doygunluk hissi veriyor
Omega-3 kalbi koruyor: Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar içerdikleri omega-3 yağ asitleriyle, kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve kan basıncını dengeleyici bir işlev görüyorlar Prof Artinian, “Haftada en az 3 buçuk porsiyon yağlı balık, kalbin tıpkı yağlanan bir makine gibi rahat çalışmasını sağlıyor” dedi

Düzenli kolesterol testi yaptırın: Vücudun her zaman bir belirti göstermeyeceğini unutmayarak 20 ve üstü yaş grubunun her 5 yılda bir kolesterol testi yaptırması tavsiye ediliyor
Aşırı kırmızı et tüketmeyin: Beslenme programınızda, günde 3 köfte büyüklüğünde yağsız pişirilmiş kırmızı etten fazlasının yer almaması, et yağlıysa tavuk tercih edilmesini öneriliyor
Hareket şart: Günde en az 30 dakika kalp atışlarını hızlandıran tempolu bir yürüyüş veya koşu gibi egzersizler, kalp hastalıklarına karşı hayat boyu kalkan oluyor
Ambalajları okumadan satın alma: Satın alınan ürünlerin üzerinde yazan değerleri okumak, bilinçsizce alınabilecek fazla kalori veya doymuş yağı engelliyor
Karbonhidrat dengede tutulsun: Tam tahıl grubundan olmayan sağlıksız karbonhidrat alımı, obezite, fiziksel yavaşlık gibi kalbe baskı yapacak hastalıklara davetiye
Şekere dikkat: Şekerli gıdalarla vücuda giren kalorinin, kadınlarda günlük 100 ve erkeklerde günlük 150’yi geçmemesi gerektiği belirtildi
Tuzu azaltılmalı: Günlük tuz tüketiminin yarım çay kaşığından fazla olmaması gerekiyor
Meyve-sebzeden vazgeçilmez: Wayne Üniversitesi, günde en az 4 buçuk porsiyon meyve sebze tüketmenin kalp sağlığına olumlu etkiler yapacağını açıkladı
|
|
|