Konu
:
Kanser Hastaları İçin Beslenme Önerileri
Yalnız Mesajı Göster
Kanser Hastaları İçin Beslenme Önerileri
10-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kanser Hastaları İçin Beslenme Önerileri
Kanser Hastaları İçin Beslenme Önerileri
KANSER HASTALARI ICIN BESLENME ONERILERI
İyi beslenme kanser tedavisi gören insanlar için özellikle önemlidir; ve uygun beslenmek bu sırada özellikle güçtür
Kemoterapi ve radyasyon gibi tedaviler genellikle yeme alışkanlıklarını bozar
Mide bulantısı hissedebilirsiniz
İştahınız olmayabilir ya da ilaçların a zınızın tadını de iştirdi ini fark edebilirsiniz
Yiyecekler tatlarını kaybedebilirler
Kendinizi o kadar yorgun ya da hasta hissedersiniz ki en son yapmak istedi iniz şeyin yemek yemek oldu unu düşünebilirsiniz
Bazı kanser hastaları tedavi altında de ilken bile iştahlarını kaybederler
Uygun yemek kanser tedavisinin başarısı için çok önemlidir
Tedavi sırasında iyi beslenen insanlar vücut dayanıklılıklarını daha iyi korurlar ve böylelikle kemoterapinin ve radyasyon tedavisinin potansiyel yan etkilerine daha kolay dayanabilirler
Ayrıca bu insanlarda daha az enfeksiyon olur ve tedavi sırasında daha aktif olmaya devam ederler
Kanser tedavisi sırasında sa lıklı bir diyet hemen hemen başka zamanlardakiyle aynıdır
Her gün çeşitli gıdalar yemeniz gerekir
Dört temel gıda grubunun (meyva ve sebzeler et ve di er proteinler tahıl ürünleri ve süt ürünleri) her birine ihtiyacınız vardır
İdeal olarak her gün dört ya da daha fazla porsiyon sebze ve meyva dört ya da daha fazla porsiyon tahıl (ekmek hububat makarna ve pirinç) iki ile üç porsiyon protein (kümes hayvanı balık et ve tahılla karıştırılmış olarak fasulye bezelye ya da kabuklu yemiş gibi bitkisel protein) ve iki ya da daha fazla porsiyon protein kalsiyum ve vitamin açısından zengin süt ürünleri (bunların arasına süt peynir yo urt ve dondurma girer) yiyin
Protein açısından zengin yiyecekler yemeye özel dikkat gösterin
Bunlar vücut dokularının onarımına ve oluşumuna yardım etmede özellikle yararlıdırlar
Genel olarak vücudunuzun enerji için protein stoklarına başvurmasına böylelikle kendini onarmaya daha az yeterli hale gelmesine neden olmayacak şekilde yeterince yemek yemeniz gerekir
Kendinizi hasta hissederken iyi yemek nasıl mümkün olabilir? En lezzetli gıdaları seçin yemek zamanlarınızı yiyebilecek gibi hissetti iniz zamanlara göre ayarlayın
Birçok kişi en sevdi i yeme in tedavi süresince pek çekici gelmedi ini fark eder
Dolayısıyla çok sınırlı bir diyet uygulamaya başlar
Giderek daha az yemek iştah uyandırdı ı için diyet seçenekleri azalır
Buna izin vermeyin
Yiyebilecekleriniz konusunda esnek olun
Bugün lezzetsiz gelen bir şey yarın ya da bir sonraki hafta daha lezzetli gelebilir
Çeşitli gıdalardan yiyebilece iniz kadar yiyin
Yemeklerinizi kendiniz pişiriyorsanız dondurabilece iniz ve kendinizi hasta hissetti inizde kolayca yeniden ısıtabilece iniz yemekler yapın
(Bu zaman kazanmanızı sa lar
) Yemek pişirmek özel çaba gerektiriyorsa dondurulmuş akşam yemekleri ve hazır gıdalar yardımcı olabilir
Yemek pişirme işini kolaylaştırmak için hazır çorbaları ve sosları taze gıdalarla karıştırın
İçinizden gelmese bile yemeklerin göze hoş görünmesini sa layın
Çevrenizdeki eşyalar kendinizi ne kadar kötü hissetti inizi unutmanıza yardımcı olabilir
Kuca ınızda yedi iniz bir yemek özellikle iştahınız yoksa masada üzerinde çiçeklerle ve hoş bir porselen tabaktan yemek kadar iştah açıcı olmayabilir
Tedavi sırasında üstesinden gelinmesi en zor sorun belki de hem iştah açıcı hem de besleyici gıdaların bulunmasıdır
Birçok kişi etin iştah açıcı gelmedi ini belirtiyor
Bu sizin için bir sorunsa kümes hayvanlarını hafif tatlandırılmış balık ya da peynirleri deneyin
Süzme peynir ve keskin yo urt gibi hafif tatlı süt ürünleri de iyi protein kaynaklarıdırlar
Dondurma bile bir miktar protein içerir
Çekilmiş fıstıktan yapılmış tuzlu ezme sandviçi ya da elma gibi meyvalar üzerine bu ezmeyi koyarak yemeyi deneyin
Fasulye nohut ve börülce gibi baklagiller özellikle pirinç mısır gibi tahıllarla ya da ekmekle birleştiklerinde iyi protein kaynaklarıdırlar
Yedi iniz gıdalarda mümkün oldu u kadar çok kalori olmasına dikkat edin
Ekme inizi ısıtın ve üzerine tereya margarin reçel ya da bal sürün
Gıdalarınızın üzerine çekilmiş kabuklu yemişler serpin
Gıdaları ya sız kurutulmuş sütle zenginleştirin
Birçok kişi özellikle çok da sa lıklı olmayan gıdalara karşı ilgi kaybından söz etmektedir
Kahve çay ya da kırmızı etin yanı sıra kızartılmış gıdalar şekerlemeler patates cipsi ve alkollü içkiler çekicili ini kaybetmektedir
Gaz ya da şişkinli e yol açma e iliminde olanlar gibi (brokoli karnabahar mısır ve fasulyeler) bazı sebzeler de genellikle hoşa gitmemektedir
Daha az sorun yaratır gibi görünen gıdalar taze meyvalar ve genellikle yenmesi ve sindirilmesi kolay olan birçok sebze ve di er gıdalardır
Süt ürünleri yumurta kümes hayvanları balık ve makarnayla yapılan hafifçe tatlandırılmış yemeklere genellikle tahammül edilmektedir
Tek bir oturuşta yeterli miktarda yiyemiyorsanız daha sık olarak küçük miktarlarda yiyin
Yeme inizi yavaş yavaş çi neyin
Sıvıları yemek dışında için
İçti iniz sıvıların meyva suları ya da süt gibi besleyici de eri olmasına dikkat edin
Karbonatlı içecekler midenizi rahatlatıyorsa tek başına soda içmek yerine meyva suyunu sodayla karıştırın
Kendinizi aç hissetti inizde kolayca yiyebilmek için atıştıracak bir şeyler bulundurun
Ya lı yiyeceklerden ve bol tereya lı soslardan kaçının
Bunlar di er gıdalardan çok daha hızlı bir şekilde kendinizi doymuş hissetmenize yol açabilirler
Hazırlanmakta olan yeme in kokusu sizi rahatsız ediyorsa bu kokulardan uzak durun
Yiyecekleri mikrodalga fırında ısıtın ya da az pişirilmesi gereken ya da düşük ısıda ısıtılabilen yiyecekleri seçin
Birçok kişi tedavi sırasındaki boşaltım sorunlarından kabızlık ya da ishal söz etmektedir
Bunlar barsa ı tahriş ederek ishale yol açan ya da barsa ın faaliyetini yavaşlatarak kabızlı a yol açan ilaçlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlere ba lı olabilir
Alınan radyasyon da ishale yol açabilir
Yenilen gıdaların çeşitlili indeki azalma da kabızlı a ve gaz nedeniyle şişkinli e yol açabilir
Bazı insanlarda tedavi sırasında süt ürünlerindeki laktozu parçalayamama sorunu ortaya çıkar bu kişilerin tedavi tamamlanana kadar bu ürünleri yemekten kaçınmaları gerekir
Kabızlık durumunda lif açısından zengin gıdaların yenmesi sorunu önlemeye ya da sorunla mücadele etmeye yardımcı olabilir
Bu tür gıdalar arasında taze sebze ve meyvalar kurutulmuş meyvalar tüm tahıllar ve ekmek ve kabuklu yemişler sayılabilir
Bol bol sıvı içmek de yardımcı olabilir
İshal önemli miktarda mineral ve sıvı kaybına yol açabilir
Bazen lif oranı yüksek bir diyet ishalin tedavisinde etkili olabilir çünkü lif dışkıdaki sıvıyı özümseme ve katılaştırma e ilimindedir
Doktorunuz ishale karşı bir ilaç yazabilir ishal geçene kadar süt ürünlerinden kaçınmanız iyi olabilir
Kramplarınız varsa her türden karbonatlı içecekler lahana karnabahar çok baharatlı gıdalar ve hatta bazı çiklet çeşitleri (sorbitol içerenler) gibi gaza yol açan gıdalardan kaçının
Ayrıca sıvıları yemek aralarında için
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul