10-16-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Aids Virüsü Bulaştığında Yapılacaklar
AİDS taşıyıcısının virüsü başkalarına bulaştırmaması için nelere dikkat et-mesi gerekir?
Genel olarak bu kişilerin kan, sperm, anne sü-tü, çok az bulaştırıcı özellik taşısa da tükrük gibi vücut sıvılarının bulaştırıcılığından başka-larını korumaları gerekir Bunun için: Hiç bir koşulda kan ve sperm vermemeleri, organ bağışlamalarının mümkün olmadığını bilmeleri gerekir
Cinsel ilişkide güvenli seks kurallarına dikkat etmeleri gerekir
Bugüne kadar ilişkide bulundukları kişileri du-rumlarından haberdar etmelidirler Bu kişilere açıklamada bulunmak sizin için güç olacaksa, bunu başvurduğunuz merkezin halletmesi için bilgi veriniz
Sizle herhangi bir nedenle ilgilenecek her doktoru durumunuzdan haberdar ediniz
AİDS virüsünü almış kişide gelişecek aşırı korku hali hastalığın başlama-sında etkili midir?
Evet Korku ve vücut direnci arasında ilişki ol-duğu açıktır Aşırı korku vücut savunma siste-minin gücünü azaltır
Antikor testimin pozitif sonuç verdi-ğini öğrenmiş bulunmaktayım Şimdi ne yapmalıyım?
Testten sonraki altı hafta içinde kesinlikle yap-mamanız gerekenler şöyle sıralanabilir:
Virüsü alan her kişinin hastalığa yakalanma-dığını düşünerek, yaşamınızın son bulacağı gibi bir düşünceye kapılmamalısınız Mikrop alındıktan sonra hastalık tablosu ortaya çıka-na kadar çok uzun bir süre geçebilir Bu süre içinde yeni tedavi yöntemleri keşfedilebilir
Sizinle mikrobu bulaştırabileceğiniz yakınlık-ta bir ilişkisi olmamış, uzak tanıdıklarınıza du-rumunuz hakkında bilgi vermeyiniz
İşvereninizi durumunuzdan haberdar etmeyi-niz
Mesleğinizle ilgili yeni kararlar vermeyiniz
Ekonomik durumunuzla ilgili yeni kararlar vermeyiniz
Geleceğinizle ilgili konularda kararlar almayı-nız
Test sonucunuzun pozitif olduğunu öğrendiği-nizde yapmanız gereken üç şey ise şunlardır:
İlk haftalarda sizi baskı altına alan, korkutan bu haberi AİDS merkezlerindeki uzmanlarla göğüslemeye çalışınız Bu uzmanlar gözlem-lemişlerdir ki, genellikle kişilerde bu ilk zaman sonrasında yeni yaşama durumuna uyum sağlayacak psikolojik güç gelişmektedir
İlk haftalarda korku, öfke, isyan duyguları ge-lişse de, anlamsız bir suçluluk duygusuna ka-pılmamalısınız
AlDS'liler dayanışma ve danışma merkezle-riyle ilişki kurmalısınız
Antikor testim ve onay testim pozitif Yani HIV taşıyıcısıyım Psikolojik yardım alacağım yerler nereleridir?
Aranızda güven duygusunun geliştiği ev dok-torunuz ve bir psikoterapistin işbirliği ile,
AlDS'liler dayanışma gruplarından birine ka-tılımla,
AİDS danışma merkezlerinden birine müracatla,
Uyuşturucu bağımlılarına hizmet veren mer-kezlerden de bu konuda yardım alınabilir
AİDS virüsünü alan kişide hastalığın başlamasını engelleyecek bir tedavi biçimi var mıdır?
AİDS'in gidişini frenleyecek terapi denemeleri vardır
|
|
|