Prof. Dr. Sinsi
|
Diş Sağlığımızı Korumak İçin Neler Yapmalıyız Maddeler Halinde
Diş sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız maddeler halinde
Bunu istemeyen yoktur herhalde: uzun ve sağlıklı bir hayat, yaşlanmayı geciktirme… Bunun için kendine iyi bakmak, spor yapmak gibi beslenme de büyük önem taşıyor Osman Müftüoğlu’nun Yaşasın Hayat Kliniği’ndeki beslenme uzmanları sağlıklı ve uzun bir yaşam için nasıl bir beslenme planı yapılması gerektiğini anlatıyorlar
Doğru Beslenin
En önemli noktalardan biri yeteri kadar sebze ve meyve yemektir Özellikle çocuklarınızı da buna alıştırmalısınız Sebze ve meyvelerin taze, organik veya doğal ortamda yetiştirilenlerini yemeye, katkısız, antibiyotiksiz, hormonsuz olanlarını kullanmaya çalışmalısınız Sebze ve meyveler ne kadar tazeyse o kadar değerlidir Kuru meyvelerden de istifade edin
Bakliyat ve tahıl yemeyi de unutmamalısınız Bunları da tam ve doğal halleriyle yemeye çalışmalısınız Tam ekmek, bulgur ile yapılmış besinler, erişteler, ev makarnaları, dövülmüş tahıllar, katkısız kahvaltı gevrekleri iyi besinlerdir Uzun yaşama diyetinin mutlaka bakliyat içermesi gerekiyor Öğünlerinize yeteri kadar fasulye, nohut, bezelye, mercimek ekleyin
Kızartmalardan uzak durun Özellikle kızartılmış hazır yiyecekleri sık yemeyin Yağda kızartmaları azaltın
Yağ seçiminizde zeytinyağına en ön sırada yer verin Zeytinyağı bir sağlık mucizesidir
Buharda yapılan yemeklerin veya haşlanma yemeklerin daha sağlıklı olduğunu unutmayın Barbekülenmiş veya yanmış yiyeceklerin her türlüsünden uzak durun Yiyeceklerin yanmış kısımlarını temizleyin Tütsülenmiş -dumanlanmış- besinlerden kaçının
3 Beyazdan Uzak Durun
Ana öğünleri de, ara öğünleri de atlamayın
Hayvansal proteinleri abartmayın Gereğinden çok yağlı et, derisi alınmamış tavuk, tam yağlı süt ürünü yemek zararlı olabiliyor
Protein sağlık için hayati bir besindir, ama özellikle hayvansal proteinlerin fazlasının hızlı yaşlandırdığı biliniyor Erkekseniz günde 100, kadınsanız 50-75g proteine ihtiyacınız vardır Bu ölçü olarak 3-4 köfte kadar etin, tavuğun, balığın karşılığıdır
Kahvaltıya zaman ayırın Kahvaltıda protein almayı unutmayın
Sabah kahvaltılarınızı çeşitlendirin Yoğurt, taze ve kuru meyveler, yağsız sütle karıştırılmış kahvaltı gevrekleri, ceviz, kuru meyvelerden de yararlanın
Ara öğünlerde elma, az yağlı yoğurt, kuru kayısı, üzüm, erik, birkaç ceviz veya fındık ya da badem yiyebilirsiniz
Tuzlu, konserve edilmiş yiyecekleri, cipsleri, paketlenmiş yağ, tuz, şeker dolu, unlu yiyecekleri uzağınızda tutun
Daha az şeker ve tuz tüketmeye çalışın Şekerin ve tuzun yaşlandıran maddeler olduğunu unutmayın
“3 beyazdan uzak durun” öğüdüne sadık kalın Beyaz ekmek (ve benzeri beyaz un mamulleri), şeker ve tuzu en aza indirin
Kafein içeren yiyecek ve içecekleri sınırlayın Günde 2 kahve yeterlidir
Alkolü ya hiç kullanmayın ya da kararında bırakın
Yeteri kadar su içtiğinizden emin olun Suyu yemeklerle değil, aralarda için
Organik Beslenin
Yiyeceklerinize daha fazla ot ekleyin Maydanoz, tere, tarhun ve diğer yeşilliklerden daha çok istifade edin
Yiyeceklerin organik, taze ve koyu renkli olanlarına öncelik verin İlk sıralara en kırmızıları, morları ve siyahları yerleştirin
Enerjinizi yüksek tutmak için sık ve küçük öğünler halinde beslenin Eğer belirli sağlık sorunlarınız, örneğin şeker hastalığı, hipertansiyon, gut hastalığı, kalp-damar hastalığı gibi problemleriniz varsa özel beslenme planları için doktorunuz ve diyetisyeninizden yardım isteyin
Bitkisel çaylardan özellikle ada çayı, yasemin çayından istifade etmeyi ihmal etmeyin Çok demli ve beklemiş çayları içmeyin Yeşil çay ve siyah çayı dengeleyin
|