10-16-2012
|
#5
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyet/ Diyet Çeşitleri / Diyet Hakkında Her Şey
AkdenizDiyeti
İlk kez 1950-60 lı yıllarda Amerikalıların da içinde olduğu 7 ülkeden 12000 erkeğin yaşam tarzları ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili yapılan araştırmada Akdeniz diyeti ilgi çekmeye başlamıştır
Bu araştırma Girit ve Yunanistan'ın bazı bölgelerinde yaşayan erkeklerde koroner kalp hastalığı görülme sıklığının oldukça düşük olduğunu göstermiştir Yunanlı erkeklerde koroner kalp hastalığına bağlı erken ölüm oranı Amerikalı erkeklerden % 90 daha azdır Yunanlı erkekler dünyada en uzun ortalama yaşam süresine sahip erkeklerdir
Yapılan başka çalışmalarda Akdeniz diyeti ile beslenen koroner kalp hastalarında ikinci kalp krizi görülme riskinin % 70 azaldığını göstermektedir
Bu beslenme alışkanlığı geleneksel olarak zeytin ekiminin yapıldığı İtalya'nın diğer bölgeleri, İspanya ve Portekizin bazı bölgeleri, Güney Fransa'nın bazı bölgeleri, özellikle Fas ve Tunus gibi Kuzey Afrika'nın bazı bölgeleri, Türkiye'nin bazı bölgeleri, Bazı Balkan ülkeleri, Lübnan ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerinde de yaygındır
Nedir bu Akdeniz Diyetinin sırrı?
Akdeniz bölgesinde geleneksel olarak bol miktarda yeşil sebze ve meyve, fasulya, mercimek, bezelye gibi taneli sebzeler ve baklagillerin bütün türleri yetişmektedir Kırmızı et seyrek yenir ve mandıra ürünleri fazla yağlı değildir Diğer yağ tipleri yerine zeytinyağı kullanılmaktadır
Akdeniz Diyetinin Temelleri:
Ayda Birkaç Kez:
Kırmızı Etler ( aylık 350-450 gr)
Haftalık Ilımlı miktarlarda Balık (kümes hayvanlarından daha fazla yararlı)
Ilımlı miktarlarda kümes hayvanları
4 taneye kadar yumurta
Günlük Ilımlı miktarlarda peynir ve yoğurt ( az yağlı veya yağsız tipleri)
Bol miktarda taze meyve sebze, hububatlar, baklagiller, tohum cinsi yiyecekler ve kuruyemişler
Diğer yağlar yerine en önemli yağ olarak az miktarlarda zeytinyağı
Yemeklerle birlikte ılımlı miktarlarda, örneğin erkekler için günde iki, kadınlar için günde bir kadeh kırmızı şarap
Ekmek, makarna, pirinç, bulgur, kuskus, patates vs
Ayrıca günlük fiziksel aktivite ve günlük 6 bardak su
Bunların dışında sarmısak, bazı yeşillikler ve otlarda Akdeniz Diyetinin temel besinleri olabilirler ancak bunlar hakkında yeterli araştırma yapılmamıştır
|
|
|