Prof. Dr. Sinsi
|
İşte Çiğ Ya Da Pişmiş Yenmesi Gereken Yiyecekler..
İşte Çiğ ya da Pişmiş Yenmesi Gereken Yiyecekler 
Bazı yiyecekleri çiğ ya da pişmiş tüketmek aldığınız yararı artırıp azaltabilir
Sarımsak
Çiğ: Çiğ olarak sarımsak tüketilmesi, kalp - damar sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden maksimum düzeyde yararlanmanızı sağlar Ama kokuya dikkat!
Pişmiş: Daha kolay sindirilir, çok kokmaz Çok pişirilmesi besin değeri kaybına neden olur Bu nedenle kabuklu pişirmek daha yararlı olabilir
Et
Çiğ: İnsan vücudu, çiğ etin içeriğindeki demiri daha iyi özümser Ancak çiğ proteinleri sindirmek daha zordur
Pişmiş: Pişince yağ oranı ve buna bağlı olarak kalorisi düşer Çok pişerse B vitaminlerinin bir kısmı yok olur
Dolmalık biber
Çiğ: Yüzde 90'a yakın su ihtiva eder, kalorisi çok azdır özellikle sarı renkte olanları C vitamini açısından çok zengindir Yapısı ve lif açısından zengin olması yüzünden zor sindirilir İyice çiğnenerek tüketilmesi önerilir
Pişmiş: İçeriğinde bulunan yüksek oranda C vitamini, pişmiş haldeyken de korunur Ancak bu şekilde tüketildiğinde B vitaminin bir kısmını kaybeder
Çilek
Çiğ: C vitamini açısından zengin, şeker oranı düşüktür C vitamini kaybı olacağından suda çok fazla bekletilmemesi gerekir
Pişmiş: Turta ya da reçel yapmak için pişirildiğinde büyük oranda vitamin kaybeder
Domates
Çiğ: C ve E vitaminlerinin yanı sıra mineraller açısından da çok zengin bir besindir Kabuğu ve çekirdekleri yüzünden hassas bünyeli kişilerin bağırsak sorunları yaşamasına yol açabilir
Pişmiş: Domatesteki liflerin hazmı, yumuşadığı zaman çok daha kolay olur İçerdiği likopen bu şekilde tüketildiğindfe artar Ancak piştikten sonra C vitamini ve içeriğindeki minerallerden birazını kaybedebileceğini unutmayın
Kayısı
Çiğ: Mineral açısından en zengin meyvedir Potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum içerir Vitamin ve betakaroten içeriğini korumak için tüketmek gerekir
Pişmiş: Komposto ve reçel haline getirilmesi için fazla şeker ilave edilmesi gerekir Vücuda fazla kalori yüklenir
Balık
Çiğ: Etin aksine çipura, somon, levrek gibi pek çok balık çiğ tüketilebilir Lezzetsiz olacağından balık türleri için bolca sos kullanmak iyi olabilir
Pişmiş: Besin zehirlenmesi riski yoktur Bazı pişirme yöntemleri protein alımını artırır ancak alınan kalori miktarını değiştirmez
|