Konu
:
Light Gıdalara Dikkat
Yalnız Mesajı Göster
Light Gıdalara Dikkat
10-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Light Gıdalara Dikkat
LİGHT GIDALARA DİKKAT
Yaz yaklaşırken kışın alınan kiloları vermenin heyecanı da başlıyor
Bu dönemde yapıla n en büyük yanlışın dengesiz beslenmek olduğunu belirten uzmanlar tüketicileri raflardaki light ürünlere karşı uyarıyor
Şişmanlığın küresel bir tehdit haline gelmesi ve görülme sıklığının hızla artmasıyla birlikte light ürünlerin tüketiminde de büyük bir artış yaşanıyor
Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt
Şeçil Kenar, light ürünlerin miktarında ve çeşidinde tehlikeli bir artış yaşandığına dikkati çekerek şunları söyledi:
"Zayıflamak ya da kilosunu korumak isteyen bireylerin piyasadaki light ürünlerin çok düşük kalorili veya kalorisiz olduğu sanmasından dolayı, günlük tüketilen light ürün miktarında ve çeşidinde büyük bir artış gözlemliyoruz
Bu artış aynı zamanda günlük alınan kalori miktarının da artmasına neden oluyor
Az yağlı-diyet-light diye piyasaya sunulan ürünlerin normal ürünlerle arasında ciddi farklar bulunmuyor
Yani bu ürünler referans ürüne göre çok az veya kalorisiz değildir
Tüketicide bu gıdaların üzerindeki etiket kavramını değerlendirme şekli ''daha az kalorili bunu alayım'' ya da ''bu diyet bunu daha çok yiyebilirim'' olursa light -diyet tüketilerek total olarak daha fazla kalori alınmış oluyor
Örneğin light tatlılarda sükroz molekülü yerine yapay tatlandırıcılar kullanıldığı halde oldukça fazla kalori değerleri vardır
Fakat kişiler şeker içermediği için bu besinleri çok fazla tüketebilmektedirler
"
Kilo vermek isterken yapılan hatalardan birinin de özel hastalıkları bulunan kişiler için üretilen gıdaların bilinçsizce tüketilmesi olduğunu belirten Dyt
Kenar şöyle devam etti:
"Diyet döneminde yapılan en büyük hatalardan sağlıklı bireylerin, özel hastalıklarda tüketilmek için üretilen ürünleri bilinçsizce ve sıkça tüketmeleridir
Daha az kalori alayım, zayıflayayım veya kilomu koruyayım derken bu gıdalar ile tüketici daha fazla kilo bile alabilmektedir
Burada önemli olan yeterli ve dengeli bir beslenme alışkanlığını hayatımıza yerleştirmek ve bu tür besinleri satın alırken besin değerlerini ve referans ürünleri arasındaki farkları etiketten okuyup, değerlendirip tüketmektir
Unutmamak gerekir ki asla bir besin gıda teknolojisinin müdahalesiyle sihirli bir hale getirilemez
"
Etiket kontrolünün devletin denetiminde olması gerektiğinin altını çizen Dyt
Seçil Kenar şunları söyledi: "Besinleri; karbonhidrat, yağ, protein, mineraller ya da vitaminler açısından analiz etmek tabii ki tüketici için mümkün değildir
Bu değerler ancak laboratuar şartlarında bilimsel analizlerle bulunur
Bu yüzden tüketicinin etiket bilgilerini doğru - yanlış olarak değerlendirmesi de mümkün değildir
Etiket kontrolünün hukuksal yaptırımlarıyla devletin denetiminde olması bizce en makul yoldur
"
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul