10-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kushi Diyeti
Kushi Diyeti
Kushi Diyeti Nasıl Yapılır,
Diyette Neler Yenir Neler Yenmez,
Kushi Diyeti ya da Japon Diyeti Nasıl Yapılır?
Kushi Diyeti ya da Japon Diyeti Nasıl Yapılır ?
Makrobiyotik beslenme biçimi, Japon sağlık uzmanı Michio ve Aveline Kushi çifti tarafından geliştirildi Massachusetts eyaletindeki Boston kentinde Kushi Enstitüsü’nü kuran çift, sağlıklı beslenme üzerine kurdukları programa makrobiyotik adını verdi Onların yanında yıllarca çalışıp uzmanlaşan Michael Rossoff da bu beslenme programını Kushi çiftinden sonra dünyaya tanıtan ikinci kişi oldu Kushi çifti, makrobiyotik kavramını sağlıklı ve uzun yaşama bilimi, bunun vücudumuzla etkileşimi olarak anlatıyor Yediğimiz gıdalar, yaşam biçimimiz ve yaşadığımız çevre de bunun temelini oluşturuyor Bu amaçla makrobiyotikte ilk prensip, vücudun uyum içinde dinamik bir şekilde çalışmasını sağlamak Bunu da gıdalarla yapmak
Kushi Diyetinde Neler Yenir , Neler Yenmez
Makrobiyotiğin temeli aslında tüm diyetlerle aynı ; ”Dengeli Beslenme” Ama elbette her diyette olduğu gibi makrobiyotiğinde kendine göre bir “dengesi” var Tam tahıllar, makrobiyotikteki ana besinler olarak geçiyor Böyle olunca her öğünümüzün % 60′ını (Bu tabağımızın neredeyse yarısından fazlası oluyor) tam tahıllar oluşturuyor
Öğünümüzün geri kalan %25-30′unu sebzeler, %5′ini deniz bitkileri ve diğer %5′ini de çorbalar oluşturuyor
Arpa, karabuğday, rafine edilmemiş pirinç, darı, yulaf, çavdar, tam buğday, bulgur makrobiyotik beslenmede devamlı yenebilecek tahıllar arasına giriyor
Yenmesi tavsiye edilmeyen gıdalar arasındaysa, hayvansal besin içeren, kalorili hamur işleri var
Sebzelerden de avokado, patlıcan ve patates gibi bazı sebzeler sık yendiğinde kanda asitlenmeye neden olabileceği için makrobiyotikte tavsiye edilmiyor
Baklagillerden ise fasülye en yararlı besinlerden biri olarak gösteriliyor
Et yenilmesi, hayvanların suni yolla beslenmesi nedeniyle tavsiye edilmiyor Balık ve deniz mahsüllerinde de deniz temiz olduğu sürece hiçbir sakınca görülmüyor
Yine, makrobiyotikte “süt ve süt ürünleri tüketilmese daha iyi olur” deniyor
Kısacası makrobiyotikte bir nevi vejetaryenlik ve vaganlık söz konusu
Bir başka önemli konu ise, tüm besinlerin organik olarak tüketilmeli, yemekler mevsimine göre pişirilme süreleri değiştirilerek yapılmalı Buna göre, ilkbaharda daha kısık ateşte, kış aylarında ise daha harlı ateşte pişirilmeli
Fındık, fıstık, badem ve kestane her öğünde bir avuç kadar yenebiliyor
Meyvelerden elma, kayısı, kiraz, kavun, şeftali, armut, erik yanebiliyor Ama ananas, mango yok
İçeceklerden, kahvenin mutlaka çekilmiş çekirdek kahve olması gerekiyor Alkol ve suni tatlandırıcı kullanılmış içecekler kesinlikle tavsiye edilmiyor
Temel Prensipler Nedir?
•Günde üç öğün ama açken yiyin Lokmayı 50 kez çiğneyin
•Susayınca için Sıcak banyodan kaçının Pamuklu giyin
•Boyun , bilek ve parmaklarınıza ağır aksesuarlar takmayın
|
|
|