Yalnız Mesajı Göster

İdeal Beslenme Var Midir

Eski 10-16-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İdeal Beslenme Var Midir




İdeal Beslenme Var Midir ?

Yağlar

Yağlar çeşitli yiyeceklerde ve çeşitli biçimlerde bulunurlar Yağlar, et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvansal gıdalarda ve ayrıca bitkisel gıdalarda bulunur Etler, tüm görünen yağlar çıkarıldığında bile, genellikle önemli oranda yağ içerirler Etlerin daha yumuşak ve pahalı kısımları daha fazla yağ içerir Yemek yağları ve salata yağları gibi bazı yağlar sıvıdır; tereyağı, margarin, bitki yağı ve kesilmiş et yağı gibi diğerleri ise katıdır
Kimyagerler yağları, yapı taşları olan yağ asitlerine göre sınıflarlar Yağ asitleri, doymuş ya da doymamıştırlar Doymamış yağlar kendi aralarında mono-doymamış (mono bir demektir) ve poli-doymamış (poli, birçok anlamına gelir) yağlar olarak ayrılırlar
Doymuş yağ asitlerinin kimyasal yapıları doymamış yağlarınkinden farklıdır ve bu yapı her yağ tipinin özelliklerini belirler Doymuş yağlar genellikle oda ısısında katıdırlar, doymamış yağlar ise oda ısısında sıvıdırlar Doymuş yağların küflenmeleri daha küçük bir olasılıktır, bu nedenle uzun depolama sürelerince dayanması gereken birçok işlenmiş gıdada bunlar kullanılır
Doymamış yağlar, hidrojenle doyurma denilen bir işlemle doymuş yağlara dönüştürülebilirler Bu onları daha katı hale getirir Genellikle bir üründeki doymamış yağın ancak küçük bir kısmı, hidrojenle doyurma sırasında doymuş yağa çevrilir Büyük oranda doymamış yağ içeren yağlar, ticari olarak pişirilmiş mallardaki ve diğer işlenmiş gıdalardaki yaygın bileşenlerdir Hiçbir gıda yalnızca tek bir tip yağ asidi içermez Tüm gıdalar çeşitli oranlarda bir yağ karışımı içerirler Örneğin, zeytin yağı mono-doymamış bir yağ olarak kabul edilir, ama küçük miktarlarda doymuş ve poli-doymamış yağ asitleri de içerir
Çeşitli yağ asitlerinin, kalp hastalığıyla bir ilişkisi olduğu gösterilmiş olan kan kolesterol düzeyleri üzerine farklı etkileri vardır Doymuş yağlar toplam kan kolesterolü düzeyinizi yükseltme eğilimindedirler Mono-doymamış yağlar toplam kan kolesterolü düzeyini önemli ölçüde yükseltmeden, kan kolesterolünün "iyi" bölümü olan yüksek yoğunluklu lipoproteinlerin (HDL) yoğunluğunu arttırma eğilimindedirler Poli-doymamış yağlar toplam kolesterol düzeyinizi yükseltme eğilimindedirler, ama koruyucu HDL bölümünü değil


Alıntı Yaparak Cevapla