Konu
:
Tuz Neden Zararlı
Yalnız Mesajı Göster
Tuz Neden Zararlı
10-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Tuz Neden Zararlı
Tuz Neden Zararlı
Tuzlu yiyecekleri herkes sever
Tuza bir kez bağımlılık kazandınız mı ne tuzsuz yiyeceklerden ne de tuz yerine konulmuş maddelerle yapılmış besinlerden zevk alabilirsiniz
Tuzlu tatlara bağımlılık çocukluk çağlarından itibaren yavaş yavaş kazanılır
Bir süre sonra da vazgeçilmez bir tutku halini alır
Tuz kullanmayı bir süre erteleyebilirseniz bedeniniz daha az sodyumla beslenmeye uyum göstermede pek fazla güçlük çekmez
Tuz kullanımını azaltan ve besinler ile aldığı sodyum miktarını sınırlayanların tuzlu tat-lezzet isteklerinde gerileme oluşur
Yapay tuz zararlı mı?
Tuz yerine geçen ürünleri kullanmak tuzun zararlarından kurtulmanın en kolay yoludur ama tuz yerine geçen maddeler her zaman ve herkes için uygun olmayabilir
Yapay tuzların içerisindeki en önemli madde olan �potasyum� bazı durumlarda ciddi problemler yaratabilir
Böbrek yetmezliği olanların potasyum birikimine eğilimli sorunu bulunlarının ve potasyum tutucu idrar söktürücüleri kullananların bu tür tuzları kullanmadan önce doktorları ile konuşmaları gerekmektedir
Fazlası neden yasak
Eğer hem daha az sodyum kullanmak hem de herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak istiyorsanız tuz yerine seçenek olarak bitkileri ve baharatları denemelisiniz
Özellikle limon ve limon suyu kaliteli sirkeler ve bazı kurutulmuş baharatlı bitkiler ve kırmızı biber lezzet unsurunu arttırmada tuza olan özleminizi azaltmada size yardımcı olabilirler
Vücudunuzun sodyum dengesini sağlamakla yükümlü organı böbreklerinizdir
Sağlıklı böbrekler fazladan alınan sodyumun büyük bir kısmını kolayca atmaktadır
Tuzun fazlasını terleme ile de atarsınız
Eğer böbrekleriniz yeterince çalışmazsa fazla tuzu atmakta güçlük çekersiniz
Vücudunuzda sodyum birikir yüzünüzde bacaklar ve ayaklarınızda şişmeler meydana gelir
Vücutta aşırı sodyum birikmesi sonucu oluşan bu belirtilere tıp dilinde �ödem� denilmektedir
Tuzun fazlası sadece ödem yapmaz
Damarlarınızda dolaşan sıvı miktarının artmasına kan basıncınızın yükselmesine (hipertansiyon) kalp ve böbrek hastalıkları ile felç riskinizin artmasına neden olur
Özellikle toplumun yüzde 30�undan fazlasının sodyuma duyarlı kan basıncına sahip olduğunu düşünürseniz hipertansiyon eğiliminizin kanınızda fazla sodyum birikince tetiklenebileceğinden kuşkunuz olmasın!
Lezzet odaklı beslenmede ısrar ederseniz �fazla tuzlu beslenme� tuzağına yakalanma olasılığınız yükselecektir
Özellikle genetik mirasından hipertansiyon riski olan biriyseniz kalp yetmezliği böbrek yetmezliği gibi sorunlarınız varsa besinlerle aldığınız tuz miktarını ölçülü tutmaya bakın
Taze üründe daha az sodyum var
Sodyum içeriği fazla olan besinler hazır ve işlenmiş olarak satılan endüstriel-fabrikasyon besinlerdir
Sebze ve balık konserveleri peynir çeşitleri hazır köfte pizza ve çorbalar hazır içecekler ve meyve suları sodyumun en önemli kaynaklarıdır
Beslenirken daha az sodyum almaya karar veriyorsanız ürün etiketlerini dikkatle okumalı sodyumsuz çok düşük sodyumlu düşük sodyumlu sodyumu azaltılmış� veya �tuzsuz besin� ibarelerinin ne anlama geldiğini hatırlamalısınız
Sodyumsuz besinler: Bir porsiyonunda 5 mg�dan az sodyum içerirler
Çok düşük sodyumlu besinler: Bir porsiyonunda 35 mg�dan daha az sodyum var
Düşük sodyumlu besinler: Bir porsiyonunda 140-150 mg�dan daha az sodyum bulunan ürünlerdir
Sodyumu azaltılmış besinler: Sodyum içeriği en az yüzde 25 oranında azaltılmış olan ürünler
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul