Konu
:
Besinlerin Tazeliği Sağlığa Etkisi Nedir
Yalnız Mesajı Göster
Besinlerin Tazeliği Sağlığa Etkisi Nedir
10-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Besinlerin Tazeliği Sağlığa Etkisi Nedir
Besinlerin tazeliği sağlığa etkisi nedir
Besinler vucudumuzda en etkili kriterlerdir
Besin alırken bir çok kurala dikkat etmeliyiz
Besinlerin tazeliğinin vücudumuza etkiside büyüktür
Taze besin sağlıklı vitaminli ve minarali bol içerisinde vucudumuza zarar verebilecek organizmaların oluşmadığı besinlerdir
Bu tarz besinleri tercih ederek besin zehirlenmelerinden korunulmalıdır
Bu durumda besinlerin temizliğininde vucut sağlığımıza etkisi kaçınılamaz
Taze besinlerin ve temiz besinlerin seçimi ve besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir
Bu kurallara uyulmadığı takdirde besin zehirlenmeleri meydana gelir
Bu kuralları şöyle sıralayabiliriz:
• Hastalık yapabilecek şüpheli besinler özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir
• Sağlam zedelenmemiş bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır
• Besinlerin hazırlanma saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni
mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir
• Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında
mantar tüketilmemelidir
• Hazırlama saklama ve servis sırasında kullanılan araç gereçlerde
mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir
• Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir
• Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa taze
sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir
• Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle
karışması veya kirlenmesi önlenmelidir
Özellikle temizlik maddeleri DDT gibi haşere
öldürücü ilaçlardan sakınmalıdır
Bu gibi maddeler besinlerden uzak yerlerde;
örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde etiketlenmiş olarak
saklanmalıdır
• Çiğ yenecek sebze ve meyveler pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler
temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk balık parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır
• Sebze ve meyveler toz topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir
müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır
• Besinlerin hazırlanması saklanması pişirilmesi servis için sıcak tutulması yeniden
ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını
önleyecek yeterlilikte olmalıdır
• Et tavuk balık süt yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki
en tehlikeli bölgede asla bırakılmamalıdır
• Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır
• Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır
• Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır
Pişmiş
yemekler oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır
• Çabuk bozulan et tavuk balık süt yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten
uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir
Satın alındıktan sonra yine
bekletilmeden hemen buzdolabına konulmalıdır
• Dondurulmuş besinler buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir
Çözülme işi oda sıcaklığında radyatör üzerinde ve altında hafif ateşte veya güneşli
yerde yapılmamalıdır
• Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir
• Etler birer yemeklik miktarlarda yassı bir şekilde paketlenmiş olarak
dondurulmalıdır
• Kırık çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır
• Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir
• Süt ve sütlü besinler krema deniz ürünleri soğuk etler ordövrler kanepeler sosis
salam yumurta ve yumurtalı besinler kremalı pasta ve tatlılar kıyma kullanılmış
besinler sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır
• Ekmek çörek kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini
artırır
• Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır
• Tarhananın besleyici değeri yüksektir
Pişirirken içine pişmiş nohut mercimek
havuç eklenmesi değerini daha da artırır
Tarhana yapılırken güneşte kurutulursa
süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2 vitamin B6 ve folik asit değerleri
azalır
• Yumurta süt yoğurt peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri sadece
un yağ şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır
Şeker yerine pekmez
kullanılması besleyici değerini daha da artırır
• Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek
sıcaklıkta pişirilirse protein değeri azalır
Pastörize veya sterilize uzun ömürlü
sütleri kullanın
• Kuru fasulye nohut mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve
böylelikle protein değeri artar
• Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte uzun süre
pişirilirse besleyici değeri azalır
• Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir bekletilirse A ve C vitamini
değeri azalır
• Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin
ve mineralleri azalır
• Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri
azalır
Hatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır
• Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa sağlığa zararlı duruma gelir
• Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalır
Yine yoğurt torbaya konup
süzülür süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur
• Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz
Son
kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız
• Üzerinde etiketi olmayan ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan
konserveler sağlık için son derece zararlıdır
• Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul