10-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dengeli Beslenme Menüsü Sabah Öğle Akşam
Dengeli beslenme menüsü sabah öğle akşam
Öğün Planlama
Günde 3 ana öğün ve en az 2-3 ara öğün tüketilmelidir Arıcan, öğün planı yaparken her öğünün önemini bilmenin önemli olacağını söylüyor
Kahvaltı: Güne iyi bir başlangıç yapmak, zinde olmak, gece boyu düşen kan şekerinin dengelenmesi için ve vücudun uzun süren açlık sonrası aldığı ilk öğün olması nedeniyle günün en önemli öğünüdür
Öğle Yemeği: Günün önemli olan ikinci öğünüdür Gün ortasında enerji ihtiyacının karşılanması ve temel birçok besin öğesinin alınması gereken, enerji yoğunluğu en fazla olması gereken öğündür Ayrıca sosyal açıdan da öğle yemeği çok önemlidir Çünkü öğle yemeği sırasında iş arkadaşları, aile, dostlar ile bir araya gelinerek sosyalleşme sağlanır

Akşam Yemeği: En hafif alınması gereken öğündür Ancak sosyalleşmenin en yoğun olduğu öğün olması nedeniyle genellikle kalorisi yoğun ağır yemekler bu öğünde tercih edilmektedir Oysa ki tam tersi olmalıdır
Ara Öğünler: Ana öğünlerin arasında uzun süre olduğunda açlık gelişir Böyle bir durumda açlık sonrası öğünde daha çok yemek yendiği, adeta yemeğe saldırıldığı gözlenmektedir Bunu önlemek ve açlık mekanizmalarının çalışmaması için öğünlerden yaklaşık 2-2,5 saat sonra ara öğünler tüketilmedir Ayrıca düzenli ara öğün tüketmeyen kişilerin daha fazla abur cubur besinlere yöneldiği bilinmektedir
İyi planlanmış bir menünün avantajları
•Yeterli ve dengeli beslenme sağlar,
•Yemek artıklarının oluşmasını önler,
•Psikolojik ve biyolojik doyum sağlar,
•Maliyeti kontrol altına alır,
•Satın almayı ve alışveriş sürecini kolaylaştırır,
•Olumlu referanslara neden olur,
•Motivasyonu arttırır
İyi planlanmamış bir menünün dezavantajları
•Yemek yiyen kişileri, ailenizi memnun etmez,
•Maliyeti arttırır,
•İş gücü, zaman, enerji ve mali kayıplara neden olur,
•İsrafa neden olur,
•Kötü referans sağlar,
•Sofrada huzursuzluklara neden olabilir,
•Verim ve motivasyon azalır
Menüyü planlamak
“Haftada 7 gün var, hangi gün dışarıda hangi gün evde yemek yiyeceğinizde aşağı yukarı belli” diyor Arıcan ve bizimle temel bilgileri paylaşıyor Sağlıklı beslenmek için;
•Haftada iki kez balık
•Haftada iki kez kırmızı et
•Haftada iki kez tavuk
•Haftada en 2-3 kez yumurta
•Her gün sebze
•Her gün meyve
•Her gün tahıl grubu
•Her gün süt veya yoğurt
•Haftada iki kez kuru baklagil
grubundan bir yiyecek yememiz gerektiğini belirtiyor
Menü planlarken baz alınacak yemek grupları
Birinci Grup Yemek- Ana Yemek
Büyük Parça Et Yemekleri (Rosto)
Küçük Parça Et Yemekleri (Çoban kavurma)
Köfteler (İzmir köfte)
Etli Sebze Yemekleri (Etli türlü)
Tavuklar (Tavuk şnitzel)
Etli Dolma ve Sarmalar (Etli Kabak dolma)
Etli Kurubaklagil Yemekleri (Etli nohut)
Balıklar (Palamut buğulama)
Yumurta yemekleri (Menemen)
İkinci Grup Yemek- Yardımcı Yemek
Çorbalar
Pilavlar
Zeytinyağlı yemekler
Makarnalar
Börekler
Üçüncü Grup Yemekler- Tamamlayıcı yemek
Salatalar
Tatlılar
Kompostolar
Meyveler
Yoğurt
Cacık
Ayran
Piyaz
Öğle ve akşam yemekleri planlarken…
Birinci grup yemekler menülerde esas yemek olarak kullanılmalıdır
Menüde yer alan yemekler renk, kıvam ve tat, besleyici değeri yönünden birbiriyle uyumlu ve tamamlayıcı olması gerekir
Menü planlarken monotonluktan kaçınılmalıdır
Menü planlarken önceki ve sonraki günlere dikkat etmek gerekir, iki gün üst üste tavuk yemeği veya nohut yemeğinin ertesi günü nohutlu pilav verilmez
Çorba hafif olduğu için genelde akşam, kurubaklagil yemekleri de öğlen verilmelidir
Pilav, makarna, börek gibi besinlerin yanına tatlı yapılmamalıdır
Etli sebze yemeğinin yanına zeytinyağlı dolma ve zeytinyağlı sebze yemekleri verilmemelidir
Etli ve zeytinyağlı dolmaların yanına pilav veya makarna verilmemelidir
Diyetisyen Aysen Arıcan’ın makalelerinden derlenerek hazırlanmıştır
|
|
|