Konu
:
Laktozu Sindirme Güçlüğü
Yalnız Mesajı Göster
Laktozu Sindirme Güçlüğü
10-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Laktozu Sindirme Güçlüğü
Laktozu Sindirme Güçlüğü
Bazı bireylerde sütün bileşiminde bulunan süt şekeri (laktoz) sindiriminde güçlükler olabilir
Dünyada ve ülkemizde yapılan birçok araştırmada özellikle zenciler ve esmer insanlar arasında bu durumun sık görüldüğü bildirilmiştir
Ülkemizde ortalama nüfusun üçte bir kadarının laktozu sindirme güçlüğü olduğu sanılmaktadır
Laktozu sindirme güçlüğü olan bireylerde fazla süt alındığında karın ağrısı, kramplar ve diyare gibi belirtiler görülür
Bu belirtiler her bireyde aynı miktar süt alındığında olmaz
Bazılarında 1 su bardağı sütle bu belirtiler görülürken, bazılarında 2 bardak ve daha çok süt alınınca görülür
Bir su bardağı süt 12 gr
civarında laktoz içerir
1 su bardağı yoğurtta bunun dörtte biri kadarı mayalanma sırasında laktik aside çevrildiğinden 9 gr
civarında laktoz bulunur
Peynir yapılırken laktozun çoğu peynir altı suyuna geçtiğinden peynir, çökelek gibi süt ürünlerinde çok az laktoz vardır
Laktozu sindirme güçlüğü olan kişiler süt yerine yoğurt, peynir ve çökelek tüketebilirler
Ülser gibi durumu olup da hem süt içmesi ve hem de yoğurttan sakınması gereken kişiler için “enzim modifiye”dayanıklı kutu sütleri yapılmaktadır
Bu sütler kullanılabilinir
Zaten ülserin kanamasından sonraki dönemlerinde yoğurt yenebilir
Bazı durumlarda laktoz sindirilir, fakat kana geçen galaktoz kalıtımsal bir bozukluk nedeniyle kullanılamaz
Bu durumda süt kullanılmaz
Süt olmayan besinlerden yararlanılır
Çocuklar için bu durumda kullanılabilecek sütsüz mamalar yapılmıştır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul