Yalnız Mesajı Göster

Laktozu Sindirme Güçlüğü

Eski 10-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Laktozu Sindirme Güçlüğü




Laktozu Sindirme Güçlüğü

Bazı bireylerde sütün bileşiminde bulunan süt şekeri (laktoz) sindiriminde güçlükler olabilir Dünyada ve ülkemizde yapılan birçok araştırmada özellikle zenciler ve esmer insanlar arasında bu durumun sık görüldüğü bildirilmiştir Ülkemizde ortalama nüfusun üçte bir kadarının laktozu sindirme güçlüğü olduğu sanılmaktadır

Laktozu sindirme güçlüğü olan bireylerde fazla süt alındığında karın ağrısı, kramplar ve diyare gibi belirtiler görülür Bu belirtiler her bireyde aynı miktar süt alındığında olmaz Bazılarında 1 su bardağı sütle bu belirtiler görülürken, bazılarında 2 bardak ve daha çok süt alınınca görülür

Bir su bardağı süt 12 gr civarında laktoz içerir 1 su bardağı yoğurtta bunun dörtte biri kadarı mayalanma sırasında laktik aside çevrildiğinden 9 gr civarında laktoz bulunur Peynir yapılırken laktozun çoğu peynir altı suyuna geçtiğinden peynir, çökelek gibi süt ürünlerinde çok az laktoz vardır

Laktozu sindirme güçlüğü olan kişiler süt yerine yoğurt, peynir ve çökelek tüketebilirler Ülser gibi durumu olup da hem süt içmesi ve hem de yoğurttan sakınması gereken kişiler için “enzim modifiye”dayanıklı kutu sütleri yapılmaktadır Bu sütler kullanılabilinir Zaten ülserin kanamasından sonraki dönemlerinde yoğurt yenebilir

Bazı durumlarda laktoz sindirilir, fakat kana geçen galaktoz kalıtımsal bir bozukluk nedeniyle kullanılamaz Bu durumda süt kullanılmaz Süt olmayan besinlerden yararlanılır Çocuklar için bu durumda kullanılabilecek sütsüz mamalar yapılmıştır



Alıntı Yaparak Cevapla