10-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şarbon Hastalığı İle İlgili Bilgi
ŞARBON HASTALIĞI
Genelde ot yiyen hayvanlarda görülen, bu hayvanlarla temas ya da bunları besin olarak tüketmekle insana bulaşan, bakterilerin yol açtığı bir hastalıktır Etkeni, şarbon basilidir Basil, bir tür bakteridir İnsandan insana bulaşması söz konusu değildir Hastalık, ölümle sonuçlanabilir Bunu önlemek için bir aşı geliştirilmiştir Bu aşının %90'ın üzerinde koruyucu olduğu tahmin edilmektedir
Henüz tamamen ortadan kalkmasa da şarbon vakalarının sayısı gittikçe azalmaktadır Çoğunlukla Akdeniz ülkelerinde görülmektedir Asya, Afrika, Güney Amerika da hastalığın dünyada görüldüğü yerlerdir En son 2001 yılında Amerika'da şarbon vakasına rastlanmıştır Ülkemizde de şarbonlu kişilerin sayısı gittikçe azalmaktadır Öyle ki, bugün ülkemizde toplam 150 civarında şarbonlu hastanın olduğu tahmin edilmektedir
Şarbonun ortaya çıkış şekli ve kaynağı henüz bilinmemektedir Bu hastalığın biyolojik bir silah olarak kullanıldığı ve laboratuvar çalışmaları sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir Şarbonun, daha ucuz bir silah gibi olması, kaynağının bol olması, saklanabilen bir mikrobun yol açması, niçin biyolojik silah olarak kullanıldığını açıklamaktadır
|
|
|