Yalnız Mesajı Göster

Boza Nedir - Boza Nasıl Yapılır - Osmanlı Mutfağında Boza - Bozacılığın Tarihi

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Boza Nedir - Boza Nasıl Yapılır - Osmanlı Mutfağında Boza - Bozacılığın Tarihi




Boza nedir - Boza nasıl yapılır - Osmanlı mutfağında boza - Bozacılığın tarihi

Darı, bulgur, pirinç, buğday ve arpa gibi tahılların kısaca su ile mayalanması sonucu ortaya çıkan ‘boza’, şimdi unutulmaya yüz tutmuş olsa da, özellikle Osmanlı döneminin en itibarlı içeceklerinden biriydi Boza üretimi ve tüketimi ülkemizde hâlâ devam ederken, tarihte tüketildiği coğrafyalarda bugün neredeyse hiç üretilmiyor

Tarımsal yaşama geçen insanlık ürettiği tahılları depolarda ve kilerlerde muhafaza ediyordu Fakat tahılların doğru koşullarda muhafaza edilmemesinden dolayı çimlenmesi ve bu çimlenmiş tahıllarla üretilen yemeklerin soğuduktan sonra mayalanması, büyük olasılıkla bozanın ilk çıkış noktasını oluşturur Bozayla ilgili diğer bir teori de ekmek mayalanması esnasında da ortaya çıktığına yönelik

BOZACILARIN İTİBARI

Kimi tarihçilere göre 8–9 bin yıllık bir geçmişi olduğu söylenen mayalanmış tahıl içecekleri Çin’den Kafkasya’ya, Orta Doğu, Anadolu, Doğu Avrupa’ya kadar birçok coğrafyada farklı isimlerle keyifle tüketilmekteydi Osmanlı İmparatorluğu’nun en gözde içeceği olan bozanın satıldığı ve içildiği dükkânlara ‘bozahane’ adı verilirdi

BOZAYA EŞLİK EDENLER

Osmanlı döneminde seyyar bozacılar, bozanın yanında simit veya gevrek satıyorlardı Boza, o zamanlar tarçının yanı sıra zencefil, kakule, karanfil, Hindistan cevizi, bal ve pekmez eşliğinde içiliyordu Günümüzde ise sadece tarçın ile tüketiliyor

Seyyar bozacılar, 15 – 20 yıl öncesine kadar soğuk gecelerde, sokak sokak avazı çıktığı kadar bağırarak manilerle boza satarlardı Fakat giderek ahşap konakların yerini alan yüksek ve ısıcamlı pencerelerle donatılmış binalara manilerini ulaştıramayan seyyar bozacılar kayboldu 300 bozahane sayısı bugün belki 3’e düştü Fakat binlerce yıllık bu içecek mutfak kültürümüzde yaşıyor

alıntı



Alıntı Yaparak Cevapla