Konu
:
Sofra Adabı Meyveler Nasıl Yenir
Yalnız Mesajı Göster
Sofra Adabı Meyveler Nasıl Yenir
10-15-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sofra Adabı Meyveler Nasıl Yenir
Sofra adabı / Meyveler nasıl yenir?
ELMA VE ARMUT
Elma ya da armut elle tabağa alınır
Eğer spiral şekilde kabuk soyma beceriniz varsa hemen meyvenizi soymaya başlayın
Ancak bu size zor geliyorsa, meyveyi tatlı tabağınıza koyun, ikiye bölün, çekirdeğini çıkarın ve küçük dilimler halinde doğrayın
Çatal ve meyve bıçağıyla yiyebilirsiniz
Eğer yemek ortamı samimiyse küçük dilimleri elinizle yiyebilirsiniz
MUZ
Kabuğunu soyun ve meyveyi bıçakla küçük parçalara ayırarak yiyin
Samimi ortamlarda ise muzu elinizle yiyebilirsiniz
BÖĞÜRTLEN VE KİRAZ
Böğürtlen krema ile servis edilsin ya da edilmesin genellikle kaşıkla yenilir
Kiraz ise elle yenilir
Çekirdekleri kibarca avucunuza çıkarın ve tatlı tabağınızın kenarına koyun
İNCİR
Çerez olarak servis edilen incir kabuğuyla beraber çatal ve bıçakla yenilir
Meyvenin sapını keserek yemeniz daha iyi olur
Tatlı olarak ise dilimlere ayrılmış ve portakal suyu ya da krema ile servis edilirse çatal ve kaşıkla yenilir
Sade servis edilirse ikiye bölünür ve çatal ve bıçakla yenilir
GREYFURT, PORTAKAL VE MANDALİNA
İkiye bölünmüş greyfurt çay kaşığı ile ya da sivri greyfurt kaşığı ile yenilir
Samimi yemeklerde ise meyvenin suyunu dikkatlice kaşığa sıkabilirsiniz
Portakalı iki şekilde soyabilirsiniz; her iki yöntem için de keskin bıçak kullanın
Birinci yöntem: spiral şeklinde kabuğun soyulması
İkinci yöntem: portakalın alt ve üst kısımlarını dilimleyin ve kabuğunu dikey şeritler halinde kesin
Meyvenin kabuğu soyulduktan sonra dilimlere ayırın
Küçük dilimleri elinizle yiyebilirsiniz
Ancak büyük dilimler için tatlı bıçağı ve çatalı kullanın
Önceden kesilmiş olarak servis edilirse greyfurt gibi yenilebilir
Mandalina kabuğu elle soyulur ve parça parça yenilir
Meyve üzerindeki beyaz katman kalın ise soyulabilir
ÜZÜM
Çekirdeksiz üzümler için sorun yok; tek tek yiyebilirsiniz
Eğer üzümler çekirdekli ise tek tek yiyin ve çekirdekleri kibarca kapalı tuttuğunuz avucunuza çıkarın
Üzümün kabuğunu çıkarmak kolaydır
Üzümü sapından tutun ve üzüm tanesini başparmağınız ve işaret parmağınız arasında sıkın
Üzüm içi ağzınızın içine fırlayacaktır
Elinizde kalan kabuğu tabağınıza koyabilirsiniz
KAVUN
Kavun kaşıkla yenilir
Dilim olarak servis edilen kavun ise çatalla yenilir
Kavun topları şuruplu ya da şurupsuz servis edilirse tatlı kaşığı kullanın
ŞEFTALİ VE ERİK
Şeftaki ve erik önce ikiye, sonra da çeyrek dilimlere ayrılarak çekirdekleri çıkarılır
Kabuğu da soyulabilir ama makbul olan kabuğu ile birlikte küçük dilimlere ayrılması ve tatlı bıçak ve çatalıyla yenmesidir
HURMA
Hurmayı ikiye bölün ve içini kaşıkla çıkarın
ANANAS
Taze ananas dilimlerini çatal ve bıçakla kolaylıkla yiyebilirsiniz
NAR
Nar genellikle ikiye bölünmüş olarak servis edilir
Kaşıkla dikkatli bir şekilde birkaç tane alın ve yiyin
Bunu yaparken narı işaret parmağınız ve başparmağınız arasında sıkıca tutun
ÇİLEK
Büyük çilekleri sapından tutarak pudra şekerine ve iki lokma halinde yiyin
Eğer çilek krema ile servis edilirse kaşığınızı kullanın
KARPUZ
Karpuz dilimleri genellikle çatal ve bıçakla yenilir
Ağzınıza gelen çekirdekleri kapalı elinizle kibarca alıp tabağınıza koyun
Kaynak: Mutfak Rehberi
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul