Konu
:
Mutfakla İlgili Bılınmeyen Sırları
Yalnız Mesajı Göster
Mutfakla İlgili Bılınmeyen Sırları
10-15-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Mutfakla İlgili Bılınmeyen Sırları
• Balık çorbası yaparken suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45-60 dakika kaynatın
Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın
• Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir
Yoğurdun tüm vitamin ve minarellleri suyunda bulunmaktadır
Ayrıca bu suyu yemeklere ekşi bir tat katmak için kullanabilirsiniz
• Yeşil salata malzemelerini elinizle kopartırsanız vitaminleri ölmeyecektir
• Küçük limonu saklamak için küçük bir tabağa toz şeker serpin
Limonun kesik tarafını şekere gelecek şekilde koyun
İki hafta limon kurumadan saklanacaktır
• Mantarlarınızın buzdolabında taze kalmasını istiyorsanız kağıt torba içerisinde saklayın
Kullanmadan önce soymanıza gerek yok sadece kağıt havluyla silmeniz yeterli olacaktır
• Balığın pullarını rahatça ve etrafı kirletmeden temizlemek istiyorsanız balığı bir dakika kaynar suda tutun
Pulların kolayca döküldüğünü göreceksiniz
• Pasta ve kekler için kullandığınız kremanın daha sert olmasını istiyorsanız çırpacağınız kaseyi, kremayı, çırpıcınızı birkaç dakika buzlukta bekletin
Çorba ve sulu yemeklerinizi pişirirken eğer tuzu fazla ise içine birkaç tane dilimlenmiş patates atın
Yemek piştikten sonra patatesleri tencereden alın
• Tavuğun kalitesi gögüs etinin dolgun ve sıkı olmasından anlaşılır
Tavuk tazeyse gögüs kemiğinin ucu esnek olur
Tavuğun derisinde oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir
• Kuru bakliyat pişirecekseniz bir gece önceden bakliyatları ıslatın
Haşlarken ise tencereye bir tutam karbonat katın
Böylece bakliyatlar daha kolay pişecektir
• Pilavı tekrar ısıtırken su dolu bir tencere içine oturtarak ısıtın
• Çorba pişirirken taşmasını önlemek için içine birkaç buz tanesi atın
• Sebzelerinizi haşlarken vitamin değerlerinin kaybolmaması için suyu sebzelerin üzerine bir parmak çıkacak şekilde koyun
Taze fasulyenin kılçıklarını ise haşladıktan sonra keserseniz vitamin değerinin kaybolmasını önlersiniz
• Ciğerleri bulayacağınız una bir kaşık karbonat koyarsanız ciğerin daha yumuşak kızarmasını sağlarsınız
• Hazırlayacağınız kreplerin daha yumuşak olmasını istiyorsanız krep hamurunu hazırlarken yumurtanın akı ile beyazını birbirinden ayırın
Yumurta sarısı ile diğer malzemeleri karıştırırken yumurta akını çırparak kar haline getirin ve azar azar diğer krep hamuru ile karıştırın
Kreplerinizin artık daha yumuşak ve lezzetli olduğunu göreceksiniz
• Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın
Tadının çok değiştiğini göreceksiniz
• Şekerlenmiş reçelinizi sakın atmayın
Benmari usulü ile ısıtrarak eski haline döndürmeniz çok kolyay
Böylece reçeliniz eski kıvamına gelecektir
• Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit folyo koyun
Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz
• Hazırladığınız pudingi soğuturken üzerinin kaymak tutmasını istemiyorsanız, puding sıcakken üzerine toz şeker serpin ya da devamlı karıştırarak soğutun
• Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz
En iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmektir
• Kurufasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin
Soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın
Bu bitkiler için çok yararlı ve sağlıklıdır
• Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın
Böylece taptaze olacaktır
• Tuz bazen sütü keser
Bu nedenle beşamel ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz
• Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin
Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler
• Yaptığınız böreğin daha lezzetli olmasını ve kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin
Böylece çok daha lezzetli olacaktır
• Etin pişmesini hızlandırmak aslında zor değildir
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf noktası, tencerenin içine biraz sirke katmaktır
Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır
Ayrıca etleriniz ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır
• Kızartmalarınıza yeni bir tad kazandırmanız ve evdekileri şaşırtmanız için size çok kolay bir önerimiz olacak
Sebze ve et kızartması yaparken, sebze ve etlerinizi önceden galeta ununa bulayın ve ardından özel bir tad kazandırmak için rendelenmiş kaşar peyniri, fesleğen, kekik ve sarımsak da ilave ederek kızartın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul