Konu
:
Meyve Ve Sebze Nasıl Kurutulur
Yalnız Mesajı Göster
Meyve Ve Sebze Nasıl Kurutulur
10-15-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Meyve Ve Sebze Nasıl Kurutulur
Meyve ve Sebze Nasıl Kurutulur
Havalar ısındı
Ev hanımları konserve ve kurutma yapmaya başladı
işte sizlere meyve ve sebzeleri kurutmanın püf noktaları
Kurutma, gıdaları uzun süre saklamak için çok eski zamanlardan beri kullanılan bir metoddur
Sebzeler ön işlem olarak sıcak suya daldırılarlar veya buhara tutulurlar
Sıcak suya daldırma işlemi için, içinde su kaynayan bir tencereye sebzeler ısıya dayanıklı kevgirle daldırılarlar
Meyvalar için kurutma öncesi değişik ön işlemler mevcuttur
Bunlardan bazılarını, kükürtleme gibi, evlerde yapmak pratik değildir
Evlerde uygulanabilecek bazı ön işlemler aşağıdaki gibidir:
Her 1
5 çay kaşığı limon tuzunu 1 litre suda eriterek hazırlayacağınız çözeltide meyvaları 30-60 saniye bekletin
Her 3 yemek kaşığı limon suyu ve 1 litre suyla hazarladığınız karışımda meyvaları 30-60 saniye bekletin
1/2 kahve fincanı toz şekeri 1
5 fincan kaynar suyla karıştırdıktan sonra ılıtıp içine 1/2 kahve fincanı bal kattığınız çözeltiye meyvanızı 3-5 dakika daldırdıktan sonra kurun
Ön işlem çözeltisinden çıkardığınız meyva ya da sebzeyi bir müddet süzülmeye bırakıp kuruladıktan sonra kurutun
Kurutma işlemini ev tipi kurutucularda yapabileceğiniz gibi gölgede yere sererek de kurutabilirsiniz
Çok yüksek sıcaklıklarda kurutmamaya özen gösterin
Çünkü yüksek ısı özellikle sebzelerde kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur
İdeal sıcaklık 30-35ø arasıdır
Kurutma işlemini temiz örtüler üstünde yapın
Meyva ya da sebzeyi örtünün üstüne tek sıra halinde dizin ve kuruttuğunuz ürünü sık sık alt üst etmeyi unutmayın
Sebzelerde kırma testiyle kurutma işleminin bitip bitmediğini anlayabilirsiniz
Kırdığınız zaman, sebzenin ortasında nemli kısım kalmamalıdır ve kolayca kırılmalıdır
Meyvaların ise kuruma işlemi bittiği zaman, yapışkanlıkları kalmamalıdır
Yeterli derecede kurutulduğundan emin olduktan sonra sebze ya da meyvaları soğumaya bırakın
Kurumuş ürünün raf ömrünü uzatmak ve böceklenmeyi önlemek için aşağıdaki işlemlerden birisiyle mutlaka pastörize edin
Derin dondurucu: Kuru ürünü plastik poşetlere doldurup ağzını kapatın ve derin dondurucuda en az 48 saat bekletin
Fırın: Fırını önce 80øye ısıtın
Kuruttuğunuz ürünü bir tepsiye ince bir tabaka halinde yayın, ısıttığınız fırında meyvaları 15 dakika, sebzeleri de 10 dakika tutarak pastörize edin
Fırından çıkardıktan sonra ürünü soğumaya bırakın
9) Nem geçirmeyen kavanoz ya da plastik torba gibi kaplarda kuru, serin ve loş bir yerde saklayın
Bu şekilde 6-8 ay dayanırlar
Ancak içinden alırken nem kaptırmamak için kuru elle çalışın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul