Yalnız Mesajı Göster

Bebekler İçin Mamalar, Bebeklere Ek Besinler Verilmesi

Eski 10-15-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bebekler İçin Mamalar, Bebeklere Ek Besinler Verilmesi




Bebekler İçin Mamalar, Bebeklere Ek Besinler Verilmesi

Genellikle üçüncü aydan başlayarak ek mamalar verilir Bu işe üçüncü ayda başlanmasının birçok yararları vardır

1 - Anne sütü üçüncü aydan başlayarak çocuğun gereksini-mi olan bazı maddeleri karşılayamaz örneğin, demir ihtiyacı

2- Çocuk pürtüklü, katı besinlere yaşı büyüdükçe zor alışır 1-1,5 yaşına kadar yalnızca süt verilmiş çocuğu katı besine alıştır-mak bazen bir sorun olur Oysa üçüncü ayda bu iş kolaylıkla hal-ledilebilir

3- Üçüncü aydan sonra bebeğin sindirim sistemi pürtüklü yiyecekleri sindirecek duruma gelmiştir

Bu nedenlerle günümüzde birçok doktor üçüncü ayda ek mamaya başlamayı önermektedir

Üçüncü ayda ek mamalara başlanınca, çocuk o güne kadar yemediği bu yiyeceklere karşı ilkin tepki gösterebilir Ancak, kısa bir süre sonra alışacaktır

İlk günlerde kaşıkla vereceğiniz mamayı hem tad, hem de kı-vam bakımından yadırgar O güne kadar yalnızca sütün tadını ve onun yutuluş şeklini bilen bebeğe bu ek mamaların yutulması ayrı bir sorun olur Bu yüzden çocuk en kolay yolu seçer ve ağzına koyduğunuz mamayı hemen dışarı çıkarır Siz yeniden bir kaşık dolusu mamayı onun ağzına doldurursunuz, o da mamayı yine dı-şarı püskürtür Bu böyle devam ettikçe sizin de sinirleriniz bozula-bilir Aynı zamanda çocuğun ne kadar mama yediğini anlayamaz-sınız

Bu yakınmalarınızın hepsinde haklısınız Her şeye rağmen sabretmeniz gerekiyor Çocuğun ağzından çıkardıklarını olanaklar ölçüsünde toplayıp yine ona vermeye çalışın ve bilin ki, iki üç gü-ne kadar çocuğunuz bu mamaları yiyecektir

Verilecek mamalar bugüne kadar her yeni başlanan şeyde olduğu gibi çok az miktarda çocuğa verilmelidir (Örneğin, bir çay kaşığı)

Unlu mamalar:

Bu mamaları yapabilmek için pirinç, arpa, buğday, mısır un-larından birine gerek vardır Unlu mamaları sütle pişirmek gerek-mektedir (bir çeşit muhallebi gibi) Kullanacağınız unların -özellik-le bebek yedi aylık olana kadar- buğday ve arpa unu olmasını yeğleyin

Bazı çocuklarda bu unların ishal, deride döküntü yapabilece-ğini de unutmayınız Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız unun cinsini hemen değiştirmelisiniz

Çocuğun bu unlu besinleri sevmesinden cesaret alarak ona her öğünde unlu mama vermeye çalışmak «tek yönlü» bir beslen-meye yol açar ki, yanlış bir beslenme biçimidir bu İçinde çeşitli vitaminler olduğu söylenen hazır mamalarla hazır unlar arasında pek önemli fark yoktur

Unlu mamaların veriliş saati özellikle ikinci öğün (saat on su-ları) olmalıdır

Ayrıca, her zaman aynı undan yapılan mamaların çocukta bıkkınlık yapacağı da düşünülerek zaman zaman değişik cins un-lar kullanılmalıdır

0 halde özetlersek, üç aylık çocuğa hazırlanan mamadan yalnızca bir öğün verilecek, öteki saatlerde yine süte devam edile-cektir Daha önce başlanan meyve suları ve vitaminler de aynen kullanılacaktır Üçüncü ayda ek olarak meyve pürelerine de baş-lanabilir

Meyvelerden elma püresi çocuk için en uygun olanıdır İste-nirse bunları püre şekline getirirken içine süt de koyabilirsiniz

İrmik çorbası (3 AY):

5 kahve fincanı su

1 dolu tatlı kaşığı irmik, 1 tutam tuz

1 çay kaşığı tereyağı

İrmik ve tuz bir kap içindeki suya konur, 20 dakika kadar kay-natılır Ateşten indirileceği zaman içine 1 kaşık tereyağı atılır

İrmik muhallebesi (3 AY):

1 çorba kaşığı irmik 3 kahve fincanı su

2 kahve fincanı süt

1 tutam tuz

2 dolu kahve kaşığı şeker

İrmik ılık suya konur ve karıştırılarak ısıtılır İyice karıştırdıktan sonra ılık süt, tuz, şeker eklenir 10 dakika kadar kaynatılır

Meyveli pirinç lapası (4 AY):

250 gr elma

1 tatlı kaşığı şeker

Limon kabuğu (limonun dörtte biri)

5 kaşık (çorba) pirinç 5 kahve fincanı su

Elmalar iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup çekirdekle-ri çıkarılır Bir kaba doğranır ve ezilir Üzerine şeker, rendelenmiş limon kabuğu konur

Başka kaptaki pirinç suda 20 dakika kadar kaynatılır Ateşten indirmeden ilk kaptakiler bu kaba boşaltılır 1 -2 dakika kaynatılıp indirilir

Elma lapası (5 AY):

2 çorba kaşığı pirinç

3 küçük elma

1 tatlı kaşığı şeker 1 tutam tuz

Elmalar iyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra ufak par-çalara ayrılır, suya atılır Pirinç, şeker ve tuz konup karıştırılarak pi-rinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir ve elmalar ezilir Lapa haline gelince ateşten indirilir



Alıntı Yaparak Cevapla