10-15-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bebekler İçin Mamalar, Bebeklere Ek Besinler Verilmesi
Kavurmalı un çorbası (6 AY):
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 dolu çorba kaşığı ince buğday unu
4 kahve fincanı pişmiş süt
2 kahve kaşığı şeker
Tereyağı eritilir, üzerine un konur ve pembe bir renk alana kadar kavrulur, üzerine pişmiş süt ve şeker ekilerek 5 dakika da-ha kaynatılıp indirilir
Özellikle zayıf çocukların beslenmesi için hazırlanmıştır
Unlu sebze ezmesi (5 AY):
200 gram sebze (patates-ıspanak-kabak-bezelye içi-havuç) Bunlardan birini ya da karışık olarak bazılarını kullanabilirsiniz
1 çay kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı un 1 tutam tuz
Sebzeler iyice yıkanıp ayıklanır, bir tencereye konur Az bir suda 30 dakika kadar kaynatılır İyice ezilir
Başka bir kapta tereyağı eritildikten sonra üzerine un kona-rak kavrulur ve birinci kabın içine dökülür Bir tutam tuz katılarak 10 dakika daha ısıtılır
Havuç püresi (5 AY):
200 gram havuç 5 çay fincanı su 1 tutam tuz 1 çay kaşığı tereyağı
200 gram havuç dikkatli bir şekilde yıkanıp soyulur ve bir ten-cere içine küçük parçalar halinde doğranır, üzerine su ve bir tu-tam tuz eklenir, 45 dakika kaynatılır Suyu süzülür ve havuçlar iyi-ce ezilir Süzülen su yeniden 20 dakika kaynatılır ve ezilmiş olan havuçla karıştırılır Sonra bir çay kaşığı tereyağı eklenir
Çocuğunuz tatlı şeylere alışık ise biraz da şeker katabilirsiniz
Patates püresi (5 AY):
4 patates
4 kahve fincanı süt
1 tutam tuz
Patatesler soyulur Küçük parçalara doğranır Bir tencereye konup üzerlerini örtecek kadar su eklenir Bir tutam da tuz katıl-dıktan sonra iyice kaynatılır (30 dakika kadar) Suyu süzüldükten sonra kaynamış süt eklenmek suretiyle patatesler ezilir
Et suyu çorbası (5 AY):
150 gram dana eti 350 gram kemik
1 litre (4 su bardağı) su
2 patates 2 havuç
2-3 yaprak ıspanak
1 çay kaşığı tereyağı
Et ve kemikler bir litre suda 45 dakika kaynatılır Süzülür ve suyu alınır Başka bir kapta iyice yıkanmış, kabukları soyulmuş patates, havuç, ıspanak az suda 20 dakika kadar kaynatılır Ezile-rek süzgeçten geçirilir Et suyu içine atılır; bir tutam tuzla bir çay kaşığı da tereyağı eklenerek iyice kaynatılır
Un çorbası (6 AY):
4 kahve fincanı su
2 çay kaşığı istediğiniz undan (nişasta, buğday, çavdar, yu-laf, kırmızı mercimek unu)
2 tutam tuz
Kullanacağınız un önce az miktarda suyla karıştırılıp bulamaç yapılır ve yavaş yavaş suyun içine boşaltılır 15 dakika kadar kay-natılır Ateşten indirileceği zaman bir çay kaşığı tuz eklenir
Bu çorbayı yaparken zaman zaman et suyu da kullanabilirsi-niz
Karaciğer ezmesi (7 AY):
Taze karaciğerden avuç içi kadar bir parça, kanı çıkana ka-dar iyice sıkılır Sonra zarı soyulur Soğuk suya atılan bu parça, su eli yakacak şekilde ısınıncaya kadar ateşte tutulur Sonra çıka-rılıp yeniden soğuk suya konur, yeniden ısıtılır Ve böylece, bu iş-lem üç kere tekrarlanır Sonra alınıp iyice ufak parçalara bölünür (ya da varsa et makinesinde çekilir) Tel süzgeçten ezilerek geçiri-lir ve sebze püresi içine katılır
Yedinci ayda başlanan karaciğer ezmesi, önce sebze püresi-ne bir çay kaşığı konur ve zamanla bu miktar artırılır
Çocuk için peynir (10 AY):
Yarım kilo pişmiş süte yarım limon sıkılır ve yeniden pişirilir Bu arada sütün kesildiği görülür Tencere bir tülbent torbanın içi-ne dökülür (ya da tülbent, torba şeklinde hazırlanır) Bu torba sı-kılmadan yarım saat kadar herhangi bir yere asılır Böylece suyu-nun çıkması sağlanır Tülbentte kalan kısmı hafif tuz ya da şekerle karıştırarak kahvaltılarda çocuğun ekmeğine sürebilirsiniz
|
|
|