Konu
:
Afyon Usulü Erişte Baklavası Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Afyon Usulü Erişte Baklavası Nasıl Yapılır
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Afyon Usulü Erişte Baklavası Nasıl Yapılır
Afyon usulü Erişte Baklavası nasıl yapılır
Malzemeler
100 gr
tereyağı
400 gr
kuyruk yağı
4 adet yufka
500 gr
badem
1 tabak kaymak
Şerbeti İçin
4 bardak su
3 bardak şeker
Tarifi
Önce tereyağı ile kuyruk yağı beyazlaşıncaya kadar çarpılır
Baklava tepsisine dökülerek tepsi yağlanır
Yarım kilogram badem içi haşlanarak kabukları çıkarılır ve istenilen şekilde tepsiye sıralanır
Bu arada özel olarak hazırlanan yufka ince ince erişte şeklinde kesilerek bademin üzerine serpiştirilir
Bunun üzerine 1 adet yufka konduktan sonra tekrar erişte serpiştirilir
Eriştenin üzerine kaymak konulur
Onun da üzerine yufka konulur
Böylece hazırlanan tepsi fırına verilerek pişirilir
Bir yandan da şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatılır
Fırından çıkan tepsiye şerbet hemen dökülür
Bir süre sonra baklava başka bir tepsiye ters çevrilir
Böylece tabana yerleştirilmiş olan bademler üstte gelmiş olur
Kesilerek servis edilir
Saplı, dikdörtgen şeklinde ucu olan demirden yapılmış bir alettir
)
Hamurun bir parçası alınır, yuvarlanır
Üzerine un ekilerek yufka şeklinde açılır
Yağ ile haşhaş karıştırılarak yufkanın üzerine sürülür
Yufka dörde katlanır
Hamur kare şeklini alır
Bu bir tepsiye konur
Hamurun diğer parçasından da aynı işlemler uygulanır
Katlanan hamurlar tekrar oklava ile yufka şeklinde açılır
(Oklava; hamur açmaya yarayan 1 cm çapında ve 1 m boyunda tahtadan yapılmış yuvarlak bir çubuktur
)
Yufka şeklinde açılmış her iki hamur da 10 cm uzunluğunda kare şeklinde parçalara ayrılır
Kıymanın veya ufalanmış peynirin üzerine yumurtalar kırılır
Kaşıkla karıştırılır
Bu malzeme kare şeklindeki parçaların üzerine ikişer yemek kaşığı konur
Karelerin dört ucu pile şeklinde kıvrılarak yuvarlak bir halde bükülür
Bükülen hamurun ortası biraz açık kalır
Bu yüzden bu börek türüne ağzıaçık denmiştir
Yağlanmış tepsiye ağzıaçıklar dizilir
Üzerine yağ ve yoğurt sürülür, susam ekilir
Fırında pişirilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul