10-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Amasya Usulü Turta Nasıl Yapılır
Amasya usulü turta nasıl yapılır
Malzemeler
1/2 su bardağı tozşeker,
125 gr tereyağı,
4/5 su bardağı un,
750 gr kokulu Amasya elması,
100 gr kiraz ve portakal şekerlemesi karışımı,
3 yumurta,
3 çorba kaşığı süt,
1 paket kabartma tozu,
1/4 paket meyve jölesi,
yeteri kadar tuz
Tarifi
Elmalardan bir tanesi iyice yıkanır ve bu elma altıya bölündükten sonra çekirdekleri ve çekirdek yuvaları çıkarılır
Elma dilimleri soğuk suya atılır
Öbür elmaların kabukları soyulur
İnce ince dilimlenir
Çekirdekleri ve sert bölümleri çıkarılır, soğuk suya atılır
1/4 paket meyve jölesi, paketteki tarife uyularak hazırlanır (yalnız konulacak su 1 fincan daha az olmalıdır)
Turta kalıbı yağlanır
Üzeri yağlı kâğıtla örtüldükten sonra yağlı kâğıt da önce yağlanır, sonra unlanır
Kalıp hazırlandıktan sonra geniş porselen bir kaba yumurta sa-nlanyla tozşeker konur
Bunlar iyice çırpılır
Yumurta köpürünce erimiş ve soğutulmuş yağ katılır
Yağdan sonra kabartma tozu karıştırılmış un bir elekten azar azar elenerek hızlı hızlı karıştırılmakta olan yağlı yumurtaya yedirilir Süt de katıldıktan sonra hamur iyice kabarıncaya kadar tahta bir kaşıkla yo-ğurulurcasına karıştırılır
Hamurun karıştırılması tamamlanınca bir başka kapta çırpılarak beyaz bir köpük haline getirilmiş olan yumurta akları (çırpılırken 1 tutam tuz katılması unutulmamalıdır) yavaş yavaş karıştırılan hamura azar azar katılır
Kanşım iyice karıştırıldıktan sonra yarısı kalıba boşaltılır
Bu hamurun üzeri ince ince dilimlenmiş elmalarla (suları iyice süzüldükten sonra) örtülür
Küçük küçük doğranan şekerlemeler de sağa, sola serpiştirildikten sonra geri kalan hamur kalıba boşaltılır
Islak bir spatulayla hamurun üzeri düzeltildikten sonra kalıp çok kızgın fırına (190°C’ye ayarlanmış) sürülür ve 45 dakika kadar tutulur Turta, pişince fırından çıkarılır
Bir ızgaranın üzerine baş aşağı edilerek kalıptan çıkarılır
Sonra kaydırılarak düz bir fırın tepsisine aktarılır
Turtanın üzeri dondurulmuş meyve jölesiyle kaplanır
Kabuklu 6 elma dilimi de turtanın ortasına kabukları üste gelecek biçimde yerleştirildikten sonra turta 1-2 dakika sıcak fırına sokulup çıkarılır ve bir kenarda soğumaya bırakılır
Soğuduktan sonra çay, portakal suyu veya limonatayla servis yapılır
|
|
|