10-14-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ümit Usta Açma Tarifi
AÇMA
Ümit Usta
1 kilo un
50 gram yaşmaya (kış aylarında 70 gr)
150 gram Teremyağ
70 gram sıvıyağ
75 gram tozşeker
25 gram tuz
Üzeri için:
2 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Çörekotu
Elediğimiz unun ortasını açıp, tuzu, tozşekeri, sıvıyağı ve yaşmayayı koyalım
Yarım su bardağı ılık su ilave edip, mayayı elimizle ufalaya ufalaya eritelim
Üzerini bir miktar unla kapayıp, 3-5 dakika bekletelim
Hamuru aldığı kadar ılık su ile yoğuralım
Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarladıktan sonra, bir karış boyunda dört parmak eninde yayalım
Bir tatlı kaşığı dolusu Teremyağını de hamurun üstüne sürüp, önce kendi etrafında burkup, sonra da yuvarlak daire şekline getirelim
Önceden yağladığımız tepsiye dizip, ılık bir ortamda açmalar mayalanıp da şişinceye kadar bekletelim
Sıvıyağla çırptığımız yumurta sarılarını sürüp, bir miktar da çörek otu serpelim
Önceden ısıttığımız fırında, üzeri kızarıncaya kadar pişirelim
Not: Hamurun mayalanma süresi, bulunduğunuz ortamdaki sıcaklığa bağlıdır Bu hamurda kullanılacak maya hava sıcaklığına göre ayarlanmalıdır Yaz aylarında 50 gr kullanılan maya, kış aylarında 70 gr'a kadar çıkabilir
|
|
|