Konu
:
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri
Yalnız Mesajı Göster
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri
10-14-2012
#
5
Prof. Dr. Sinsi
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri
AYDOĞAN KÖYÜ YEMEKLERİ
AĞIZ:
Malzemeler:
-yeni yavrulamış inekten sağılan büyük bir tas ilk süt
-İki tas normal inek sütü
-bir büyük su bardağı toz şeker
Yapılışı: İlk sağılan inek sütü normal süt ve toz şeker ile bir kapta karıştırılarak orta ateş üzerine konulur ve devamlı karıştırılarak kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirilir
Daha sonra soğumaya bırakılır
Ilık olarak servis yapılır
**
HERLE: (4 kişilik)
-2 su bardağı yerli un
-2 yemek kaşığı tereyağ
-1 litre su
-1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı: Tencerede tereyağı eritilir
Eriyen tereyağı üzerine un ilave edilir
Unun rengi pembeleşinceye kadar karıştırılarak kavrulur
Daha sonra üzerine su ve karabiber ilave olunur
Sürekli karıştırılarak un kokusu kaybolana ve çorba kıvamına gelene kadar sürekli karıştırılarak pişirilir
Sıcak servis yapılır
**
TARHANA:
Malzemeler: Aşlık buğday, kıvamlı ayran ve tuz
Yapılışı: Dört ölçü kıvamlı ayrana bir ölçü aşlık buğday konur ve sürekli karıştırılarak pişirilir
Tuz ilave olunarak pişirilen kabın ağzı iyice kapatılır ve bir gün bekletilir
Ertesi gün temiz bir bez üzerine hafif yassılaştırılımış parçalar halinde dizilir ve güneşte iyice kurutulur
TARHANA ÇORBASI: Kurutulmuş tarhana akşamdan ıslatılır
Ayrı bir kapta tereyağında soğan ve topaç (güneşte kurutulmuş kuşbası et) birlikte kavrulur
Yumuşatılan tarhana yağda kavrulan soğan ve topaç bir kaba konur, su ve tuz ilave edilerek sürekli karıştırılarak pişirilir
Bir tavada tereyağı eritilir, içine kırmızı pul biber konur ve servis sırasında tarhana çorbasının üzerine dökülür
**
UĞUT:
Yıkanmış ve ayıklanmış bir teneke buğday geniş bir leğene doldurulur
Çimlenmesi için su ile ıslatılır
Her gün azar azar su ilave edilerek çimlendirilir
Ortalama bir hafta veya 10 gün sonunda 10-15 cm çimlendikten sonra çimlenmiş haliyle güneşe serilerek kurutulur
Daha sonra değirmende öğütülerek elde edilen una UĞUT adı verilir
UĞUT’UN YAPILIŞI: Tencere veya tavaya ılık su konur
Üzerine Uğut doldurularak pişirilir
Muhallebi haline gelir ve soğuduktan sonra kaşıkla yenir
Hatta kömbe de yapılır
**
KAVUT:
Dağ armudu ezilerek güneşe serilir
Tamamen kuruduktan sonra bir teneke armut kurusuna yarım teneke kavrulmuş buğday eklenerek karıştırılır ve değirmende öğütülür
Elde edilen kahverengi renkteki una KAVUT adı verilir
KAVUT'UN YAPILIŞI: Kavut unu, bir tabakta su ile koyu muhallebi kıvamında karıştırılarak kaşık ile yenir
**
YARMA AŞI:
Tencereye (kalaylı bakır tencere) soğuk suyu doldur
Üzerine yeteri kadar yarma ile kak ve çiri doldur
Tuzunu at ve tencereyi ocağa (ateşe) sür
Ateşin durumuna göre bir-iki saat süreyle pişirdikten sonra tencereyi ocaktan al
Sıcak veya soğuk yenilebilir
**
KEŞGAG YEMEĞİ:
Tencereye (kalaylı bakır tencere) soğuk suyu doldur
Üzerine yeteri kadar yarma ile kurutulmuş et doldur
Tuzunu at ve tencereyi akşamdan sönmüş tandırın dibine veya sönmüş ocağa (kül ve ateş karışımına) göm
Sabah tencereyi tandırdan veya ocaktan çıkar
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul