10-14-2012
|
#6
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri
Yuvarlama - Antep
Kolay değil seni yapmak, Avuç içinde yuvarlamak,
Etini lezzetli pişirip, Yoğurdunu içine katmak
Nohudun Gülnar'dan gelmeli, Etin haliği seçilmeli,
Herif yoğurdu bulmak için Kamber ağaya dil dökmeli
Pirinç ıslanıp dövülmeli, Yoğurdun torbada süzülmeli,
Konu komşu yuvarlayıp, Kazana girmeli, pişmeli…
Yakışan kabına konursun, Sofraya gelir oturursun,
Göz kırparsın yeşil nanenle, Bayramın sultanı olursun
5 – 6 Kişilik
1 Malzeme grubu:
2 Malzeme grubu:
3 Malzeme grubu
300 gr Çiğ köftelik et
700 gr Kemikli yağsız e
4 Bardak süzme yoğurt
2 su bardağı dolusu pirinç
(pirzola büyüklüğünde)
1 adet yumurta
1 adet küçük kuru soğan
1/2 su bardağı nohut
1 y k nişasta veya un
Karabiber ve tuz
2 y k sade yağ veya tereyağ
1/2 su bardağı süt
1 y k kuru nane
Yapılışı:
Yağsız kemikli pirzola büyüklüğünde etler, yıkanıp tencereye konur Üzerine yeterli miktarda su ilave edilip, kaynamaya başladığında kefi (köpüğü) alınır 12 saat önce ıslattığımız nohutlar ve tuz ilavesi ile orta ateşte pişmeye bırakırız
Yine önceden yıkadığımız, suyu iyice kurutulmuş olan pirincimizi, ince kıydığımız kuru soğanı, çiğ köftelik eti, karabiber ve tuz ilavesi ile et değirmeninde (ince dişlisinde) iki defa çekeriz Homojen hale gelmesi için 10 dakika yoğurup, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak ince şerit haline getirilir Nohuttan küçük parçalar koparılarak yuvarlak hale getirilir Bir tencereye iki bardak su koyup, uygun metal bir süzek içinde yuvarladığımız köfteleri tencereye oturtup, üzeri kapatılır 15 dk buharda, aşırı şişip dağılmamasına dikkat ederek pişirilir
Pişmiş olan etimizin içine buhardan aldığımız yuvarlamalar eklenerek,15 dakika yeniden hafif ateşte kaynatılır
Başka bir tencerede süzülmüş yoğurdun içine yumurta, nişasta ve ihtiyaç duyulduğunda kıvamını ayarlamak için yarım bardak süt ilave ederek devamlı aynı yönde karıştırılır Hafif kaynamaya başladığında, sıcak olarak beklettiğimiz et ve yuvarlama olan tencereye aktarılarak karıştırılır
Yemeğimizi servis kabına aldıktan sonra, tavada kızdırılan sadeyağın altı kapatılır Harı geçtikten sonra, nane ilave edilerek yemeğimizin üzerine gezdirilir
N O T : Yuvalamanın yoğurdu eski ve ekşi olmamalıdır Yoğurdun kalitesi güzel olursa un veya nişasta ilavesine gerek yoktur Süt , yoğurdun varsa ekşiliğini alır veya koyulaşmış ise kıvamını ayarlamaya yardımcı olur Ayrıca lezzetlenmesini de sağlar İstenirse kemikli et yerine, et ve kemik ayrı alınarak piştikten sonra kemikler çıkarılır Yanında pirinç pilavı, yeşil biber, tere, turp ile yenilebilir
|
|
|