10-14-2012
|
#10
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri
Sembüsek- Mardin

Sembüsek kapalı lahmacuna benzer Un ve tuzlu suyla yoğrulmuş hamurun merdane yardımıyla açılması ve kıyma, soğan içi doldurulup katlanarak fırına verildiği pide/lahmacun türüdür Mardin'de genelde iki çeşit sembüsek yapılmaktadır Bunlardan biri sacda diğeri fırında pişirilir
Malzemeler (10 kişilik)
1 kilo un,
750 gr soğan,
500 gr yeşil biber,
1 kg kıyma,
1 demet maydanoz,
5 yumurta,
maya
tuz
karabiber
Sembüsek sac üzerinde veya fırında pişirilerek hazırlanıyor
Sac üzerinde:
750 gram ufak ufak doğranmış soğan pembeleşinceye kadar sıvı yağda kavrulur Daha sonra buna kıyma eklenerek pişirilmeye devam edilir Pişince tuz, kara biber ve maydanoz katılırak soğumaya terk edilir Bu arada tuz katılmış un iyice yoğrulur ve lahmacun büyüklüğünde ince ince açılarak yarısına pişmiş kıymadan konur Bu hamurun diğer yarısı yarım ay olacak şekilde katlanır Açık olan kısım tabak yardımı ile yapıştırılır (Açık kısmın üstünde tekerlek gibi döndürülen tabak yapışmasını sağlamaktadır) Hazırladığınız böreği saç veya teflon tavada pişirip servise sunabilirsiniz
Fırında:
Aynı şekilde hamur hazırlanır Bu kez hamura maya eklenerek mayalanması beklenir İç için ince doğranan soğan, yeşil biber, maydanoz, kara biber, tuz ve kıyma çiğ olarak karıştırılır İsteye bağlı olarak içe biber salçası ve isot da katılabilir Hamur lahmacun gibi açılarak yarısına hazırlanan iç konur Boş kalan kısım yarım ay oluşturacak şekilde katlanır ve yine tabak yardımı ile açık kısımlar kapatılır Bu arada bir yumurtanın sarısı çırpılarak hazırlanan pidelerin üzerine sürülür Pideler son olarak önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirilir
|
|
|