Yalnız Mesajı Göster

Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #16
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yörelerimize Has Yemekler-Yemek Tarifleri




Terhun Yahnisi



Terhun yahnisi sadece Konya’ya özgü nefis bir yiyecektir Adından ötürü eskiden yemek olması muhtemeldir Ancak 1979’da görüştüğüm kaynaklar bu yemeğin çorba alduğunu ısrarla belirtmişlerdir Tarafımızdan derlenen ve standartlaştırılan bu çorbayı çok beğeneceğinizi umuyorum Mevsiminde taze terhunla bu çorba kışın kurusuyla yapılır

4 kişiden fazla

Pişme Süresi : 60 dakika

½ kğ koyun eti

5 su bardağı su

1 su bardağı süzme yoğurt

1 yk un

1 yumurta

1 tk terhun

1 tk tuz

Yüzüne:

2 yk sade yağ

Yapılışı:

Eti su ile yumuşayıncaya kadar haşla, dit Suyu azalmışsa sıcak su koyarak 5 su bardağına tamamla Yoğurt, yumurta ve unu bir su bardağı çorbanın ılık suyu ile iyice ez Terhunu taze ise doğra, kuru ise ufalayarak ilave et Kesilmemesi için, kaynamakta olan çorbanın suyundan biraz alarak yoğurda karıştır İnce dökerek kaynamakta olan etlere ilave et, tuz at Birkaç taşım kaynayınca tasa doldur Yağı kızdır, çorbanın yüzüne gezdir, sofraya al

Alıntıdır
***


Terhun'u Merak Edenler İçin



Orjinal Adı :Artemisia dracunculus

Diğer Adları :Tarhın, Terhun

Bilgi :Bileşikgiller familyasındandır Anayurdu Sibirya'dır Türklerin Ortaasya'dan göçleriyle İran ve Anadolu'ya getirilmiş, Haçlı seferleriyle Avrupa'ya götürülmüş; daha sonra oradan dünyaya yayılmıştır Günümüzde Avrupa'da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum'daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir 60-120 cm boylanabilen, keskin ama hoş kokulu, dayanıklı çokyıllık çalımsı bitkidir Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi açık yeşil renklidir; oysa bitkinin tabanına doğru gövde kahverengileşir Yaprakları ince, uzun ve parlak yeşil renklidir Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan güzel bir koku yayarlar Çiçekleri küre biçimli, küçük ve yeşilimsi beyaz renkli olur İki önemli türünden Fransız tarhunu (A dracunculus) ilkbaharda yapraklari bölünerek, Rus tarhunu (A dracunculoides) ise tohumları ekilerek çoğaltılır

Tarhunun yapraklı dallari iyot, mineral tuzlar, A ve C vitamini yönünden zengindir Körpe ya da kurutulmuş yaprakları pek etkili çeşnisi nedeniyle, Fransızlarınki gibi dünyanın en seçkin mutfaklarında baharat olarak bolca kullanılmaktadır

Tıbbi Etkileri ve Kullanımı Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir:

• Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır

• Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır

• Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür

• İdrar söktürücüdür

• Güçlendirici tonik etkisi vardır

Bütün bu etkileri sağlamak üzere, yaprakları, bitki çiçek açmadan önce toplanıp gölge ve havadar bir yerde özenle kurutulur 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır Bu infüzyon günde üç kez birer bardak içilir


Alıntı Yaparak Cevapla