Prof. Dr. Sinsi
|
Pirinç-Mercimek Çorbası-Yemek Tarifleri
KARANFİL ANA ÇORBASI
Malzemeler:
- 4/1 paket tereyağı,
- 1/2 kg un,
- 1/2 kg kıyma,
- 1 adet kuru soğan,
- Tuz
Yapılışı:
Soğanı yağda kavurun Unu ekleyip kavurun Kıymayı ekleyin Kavurun Tuz ve
su ekleyip pişirin
Afiyet olsun
-------------------------------------------------------------------------KARNIBAHAR ÇORBASI
Malzemeler
- 1 Adet küçük karnıbahar
- 4-5 su bardağı su
- 1 su bardağı krema
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- Tuzot
- Pul biber
- Yarım imon suyu
Yapılışı:
Karnıbaharları yarım limon suyu ve tuzot katılmış suda haşlayıp süzün Çiçekleri küçük küçük doğrayın Unu, yumurta sarısını, ve tuzu ekleyin 5 su bardağı su karıştırın Kıyılmış karnıbaharları katıp karıştıra karıştıra pişirin Kremayı ilave edip 5 dakika daha kaynatıp ateşten alın Tereyağını kızdırıp pul biberi ekleyip çorbanın üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın
Afiyet olsun
----------------------------------------------------------------------------TARHANA ÇORBASI
Malzemeler
Yeteri kadar tarhana
50 gr margarin
Kırmızı pul biber
Kızarmış ekmek 2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı nane
Tuz
Yapilisi
Tarhanayı bir su bardağı su ile ıslatıp 2 saat kadar bekletin
Pişireceğiniz zaman tuz, kırmızıbiber, 3 su bardağı su ve sarımsakları ekleyin Kaynayıncaya kadar karıştırın
Kaynayınca altını kısıp naneyi ekleyip 5 dakika pişirin Kaselere koyduktan sonra kızarmış ekmekle birlikte servis yapın
Afiyet olsun  
---------------------------------------------------------------KREMALI DOMATES ÇORBASI
MALZEMELER
60 gr un
1 litre beyaz et suyu
1 defne yaprağı
100 ml krema
50 gr tereyağı
75 gr domates püresi
75 gr havuç
75 gr soğan
Yeteri kadar kekik
5 kişilik
HAZIRLANIŞI
Tereyağını eritin Soğan, havuç, defne yaprağı ve kekiği ilave edin Soğanlar hafif kahverengi olana kadar kızartın Unu ekleyip sarı meyane yapın, soğutun
Domates püresini katıp karıştırın Kaynar haldeki et suyunu çırparak katın, tahta kaşıkla pütürleri ezin Bir taşım kaynatın, tuz ,biber ekip 1 saat kısık ateşte pişirin Süzgeçten geçirip temiz bir tencerede tekrar kaynatın
Kremayı ekleyip tuzunu biberini koyun
AFIYET OLSUN!
-------------------------------------------------------------ERİŞTE ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek,
- ½ su bardağı erişte,
- 3 yemek kaşığı kıyma,
- 1 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı un,
- 2 yemek kaşığı salça,
- 2 yemek kaşığı kuru nane,
- 3 yemek kaşığı tereyağ,
- Tuz
Yapılışı:
Mercimeği ayıklayıp akşamdan ılık suda ıslatın Soğanı ince kıyın 1 yemek kaşığı tereyağında kavurun Kıymayı ilave edin Kavrulunca unu ilave edin Salçaya katıp 4 su bardağı sıcak su ilave edin Mercimekleri katın Pişmeye bırakın Yumuşayınca tuz ve erişteyi ilave edin Erişteler yumuşayınca ocaktan alın Tereyağını tavada kızdırıp naneyi üzerine dökün Çorbanın üzerine gezdirip servis yapın
Afiyet olsun
--------------------------------------------------------------------------EZOGELİN ÇORBASI
M a l z e m e l e r
500 gr mercimek,
1 ilikli kemik veya 1 tablet etsu, 1 orta boy kuru soğan,
Yarım limon suyu, Tuz,
8 su bardağı su
Sos için: 50 gr un,
50 gr ince doğranmış soğan,
25 gr dövülmüş sarımsak,
50 gr domates salçası,
20 gr kırmızı pul biber,
10 gr kuru nane,
4 su bardağı su
Not: Malzemeler 8 kişiliktir
HAZIRLANIŞI:
Mercimekler iyice yıkadıktan sonra bir tencerede ilikli kemik veya tablet etsu, soyulmuş patates (bütün olarak), soyulmuş kuru soğan (bütün olarak) limon suyu, tuz ve 8 su bardağı su ile ocağa koyup kaynamaya bırakılır Kaynamaya yakın üzerine toplanan kefi alınarak tencerenin ağzı kapatılır 40-45 dakika pişirilir
SOSUN HAZIRLANIŞI:
Bir tencerede margarinle, ince kıyılmış soğan ve sarımsak soldurulur Üzerine un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur Üzerine salça ve kırmızıbiber ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir Kavrulan karışımın üzerine 4 su bardağı su ilave edildiğinde sos hazır hale gelmiş olacaktır Diğer tencerede hazırlanmış olan çorba bu sosun içine ilave edilerek 10-15 dk kaynatılıp ocaktan indirilir
AFİYET OLSUN  
--------------------------------------------------------------------------SEBZE ÇORBASI
malzemeler:
1 baş kuru soğan, yemeklik doğranmış
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1 pırasa
1 havuç, soyulmuş
1 kereviz, soyulmuş
1 patates
1,5 lt kaynamış su
1 limonun suyu
1 yumurtanın sarısı, beyazından tamamen ayrılmış
hazırlanması:
soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağı ile tencere alıp kavurun 1 yemek kaşığı unu ekleyip 1-2 kez karıştırın
mutfak robotundan geçirilmiş pırasayı, havucu ve kerevizi ekleyin birkaç dakika daha karıştırıp 1,5 lt kaynamış suyu ilave edin sebzeler hafif pişince robottan geçirilmiş patatesi ekleyip pişmeye bırakın
bu arada çorbanın terbiyesini hazırlayın 1yumurtanın sarısını 1 limon suyu ile iyice çırpın çorbanın suyundan kaşıkla azar azar alıp terbiyeyi ılıtın daha sonra terbiyeyi yavaş yavaş pişmiş olan çorbaya ekleyin tuzunu kontrol ederek ilave edin kereviz yaprakları ile süsleyin
AFİYET OLSUN  
-------------------------------------------------------------------------
- YAYLA ÇORBASI
Malzemeler
1 kg yoğurt
1 yumurta
yarım su bardağı pirinç
5 su bardağı su
1 kg yoğurt
1 yumurta
yarım su bardağı pirinç
5 su bardağı su
Yapilisi
Yoğurdu tencereye boşalt İçine 1 yumurtayı kır Pirinci temizleyip kat İyice yoğurdu çırp Sonra da 5 bardak suyu ekle Ocağın üzerini kaynayana kadar karıştır
Afiyetler olsun  
--------------------------------------------------------------------------PİRİNÇLİ ERİŞTELİ ÇORBA
Malzemeler:
- 1 kahve fincanı pirinç,
- 1 adet patates,
- 1 adet havuç,
- 1 çay bardağı erişte,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 adet rendelenmiş domates,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 3 çorba kaşığı tereyağ,
- 1 tablet tavuk bulyon,
- 1/2 demet maydanoz,
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Patates ve havucu küp şeklinde doğrayın İnce doğranmış soğanı, rendelenmiş domates ve salçayı ilave ederek tereyağında kavurun Üzerine 3 su bardağı su ve bulyonu katarak kaynatın Patatesi, havucu, pirinci ve erişteyi ilave edip karıştırın Tuz ve karabiberi ekleyerek, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin Son olarak çorbanın üzerine kıyılmış maydanoz serpip, servis yapın
Afiyet olsun
----------------------------------------------------------------------------MANTI ÇORBASI
Malzemeler:
- 1/2 kg Kayseri mantısı,
- 750 gr yoğurt,
- 1 yemek kaşığı un,
- 1 adet yumurta,
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 su bardağı haşlanmış nohut,
- 1 çay kaşığı kuru nane,
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Bir tencerede 4 su bardağı kaynar su ile mantıları haşlayın Ayrı bir kapta un, yoğurt, yumurta, tuz ve karabiberi iyice çırpın Tenceredeki mantının üzerine haşladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek, 10 dakika pişirin Nohutları ilave edin Tereyağını kızdırıp, naneyi içine katıp, çorbanın üzerine döküp servis yapın
---------------------------------------------------------------------------HAVUÇ ÇORBASI
MALZEMELER
3 adet havuç
1 adet yumurta
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı yağ
1 kahve fincanı süt
karabiber
tuz
HAZIRLANIŞI
Margarini ve unu bir tencereye koyup hafifçe kavurun, azar azar su ekleyerek unu ezin Havuçları temizleyip, yıkadıktan sonra dilimleyin Dilimlediginiz havuçları suya katıp, havuçlar yumuşayıncaya dek pişirin Havuçlar piştiğinde ezerek süzgeçten geçirin Servis yapmadan on dakika önce bir adet yumurta sarısı ile sütü çırpın, çorba suyuyla ılıklaştırıp çorbaya katın, bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alın Üzerine kırmızı biber serpip servis yapın
AFİYET OLSUN  
---------------------------------------------------------------------------AYRAN ÇORBASI
MALZEMELER
1 su bardağı aşurelik buğday
4 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı nohut
1 çorba kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
6 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Buğday ve nohudu yıkayın ve pişirmeden bir süre önce ıslatın Tencereye 4 su bardağı su ile birlikte koyarak karıştırmadan kaynatın ve kaynadıktan sonra yaklaşık 45-50 dakika kısık ateşte pişirin Suyunu çektikten sonra sıcakken tuz ve nane ekleyip karıştırın Soğumaya bırakın Yoğurdu 2 su bardağı suyla çırpıp pişirdiğiniz buğdaya karıştırarak ilave edin Soğuk servis yapın
AFİYET OLSUN  
--------------------------------------------------------------------------KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
MALZEMELER
2 kahve fincanı kırmızı mercimek
1 litre et suyu (veya su)
1 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı un
1 adet havuç
1 baş soğan
HAZIRLANIŞI
Bir tencerede soğanı ve yağı orta ateşte kavurun Soğan pembeleştiğinde bir çorba kaşığı un ilave edin, biraz beraberce karıştırın Ayıklayıp, yıkadığınız mercimeği ve küçük küçük doğradığınız havucu ilave edin Mercimek ve havuç yumuşayıp, ezilinceye dek pişirin Piştiğinde süzgeçten geçirin ve yeniden tencereye koyup kaynatın Servis yapmadan 15 dakika önce terbiyesini ilave edin
AFİYET OLSUN  
---------------------------------------------------------------------------İŞKEMBE ÇORBASI
Malzemeler
Un 3 yemek kaşığı 18 gram
Margarin 3 yemek kaşığı 30 gram
Su 6 su bardağı 1200 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
İşkembe (temizlenmiş, pişmiş) 1 su bardağı 300 gram
Sirke ½ su bardağı 100 gram
Sarımsak 4 diş 12 gram
Yapilisi
Unu tencereye koy, yağla birlikte, hafif sararıncaya değin kavur, suyu ve tuzu ekle, karıştır, kaynamaya bırak İşkembeyi 1 santimetreküp irilikte doğra, kaynayan karışıma kat, 10 dakika pişir Sarımsağı soy, yıka, ez, sirkeyle karıştır, çorbaya ekle veya yanında servis yapın
AFİYET OLSUN  
---------------------------------------------------------------------------Alıntıdır
-
-
|