Yalnız Mesajı Göster

Tahinli Lahana Dolması-Yemek Tarifleri

Eski 10-14-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tahinli Lahana Dolması-Yemek Tarifleri




Küçük bir lahana

1 çay bardağı kırmızı mercimek

1 çay bardağı nohut

1 çay bardağı pirinç

3 tane orta boy kuru soğan

1 kahve fincanı tahin

1 kahve finanından eksik zeytinyaği

Tuz-Karabiber-Kırmızı biber

Sosu için:

1 orta boy su bardağı tahin

4 limon suyu

6-7 diş dövülmüş sarımsak

Tuz

Kırmızı mercimek ve pirinci yıkayarak bir tencereye koyunPirinç diriliğini yitirene kadar mercimekle beraber haşlayıp suyunu süzünLütfen çok öldürmeyin

Nohudu sıcak su ile ısladıktan sonra kaynatınO da çok yumuşamasın Süzdükten sonra Rondo da bir iki defa basarak parçalayınDiş diş tabir ettiğimiz gibi olsun

Soğanları küçük küçük doğrayın

Bir tepsiye soğan,mercimek,pirinç,nohut,tahin ve zeytinyağını koyarak güzelce karıştırınYeteri kadar karabiber,kırmızı biber ve tuz ilave edinLütfen daima tadına bakınBen tadına bakın derken yeyin demiyorumÇay kaşığına bir parça alıp dilinizi degirseniz yeter

Derin bir tencerede kaynattığınız suyun içine, kök kısmını oyup çıkardığınız lahanayı , kök kısmı tencerenin dibine gelecek şekilde bırakın Su tekrar kaynamaya başlayınca lahanayı ters çevirinYaprak yaprak ayrılacaktır

Her bir yaprağı saracağınız şekilde ikiye veya üçe ayırıp hazırladığınız iç ile doldurun(Ben lahana yapraklarını üçgene yakın keserimGeniş tarafı bana doğru olacak şekilde tabağın içine serer ,yeteri kadar içi geniş tarafa yayarım İki kenarı içindeki malzemenin yanlarını örtecek şekilde birbirine doğru yatırır sonra dikkatlice sivri uca doğru kıvırırım)

Sarma işlemi bittikten sonra düdüklü tencereye yerleştirinÜstüne bir bardak sıcak su ilave edinKaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika bekleyip tencerenin altını kapatınNormal tencerede pişirecek olursanız muhakkak sardığınız lahanaların üzerine bir tabağı ters cevirerek koyun ki kaynarken sardığınız dolmalar açılmasın

Yemeğinizi ocağa koyunca hemen sosunu hazırlayınTahini bir kaseye boşaltıp içine sarımsağı ekleyin Kaşığı elinize alıp bir yandan tahini karıştırıp bir yandan limon suyunu üstüne yavaş yavaş dökünAman tahini küstürmeyinSu ilavesiyle tahini eski kıvamından biraz daha akıcı bir hale getirinMuhakkak tadına bakıp tuzunu ilave edinNasıl güzel oldu mu?

Pişip ılıyan dolmaları kenarları yüksek bir tabağa alınÜstüne sosunu dökünMaydonoz ve kırmızı biberle süsleyin Dinlendirin Buzdolabına koyun soğuduktan sonra afiyetle yeyin


Alıntı Yaparak Cevapla